Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci
PREPARATE DIN CARNE
FASOLE CU CARNATI AFUMATI
|
|
INGREDIENTE:
500 g de fasole alba uscata
, doi-trei carnati afumati
, o ramura
de rozmarin
, 500 g rosii
descojite
, 3 catei de usturoi
, frunze de salvie
, 5 linguri cu untdelemn
, piper
, sare
MOD DE PREPARARE
Se pune fasolea la inmuiat in apa rece, cu o seara inainte. A doua zi se schimba apa si se pune fasolea la fiert cu un litru de apa, firul de rozmarin si o jumatate de lingura cu sare. Se lasa la fiert, la foc mic. Se strecoara fasolea, iar usturoiul se curata si se taie felii. Uleiul se incinge, iar in el se calesc usturoiul si frunzele de salvie maruntite. Se adauga fasolea boabe scursa, se sareaza, se pipereaza si se amesteca bine cu rosiile. Carnatii se prajesc separat si se servesc alaturi de fasole.
|
SFAT
Se serveste cu sos pesto.
|
BAUTURA:
Feteasca Neagra
|
|
MUSACA DE CARTOFI CU CARNE
|
|
INGREDIENTE:
un kg de cartofi
, un kg de carne tocata amestec
, 3 oua
, doua cepe
, un ardei capia
, ulei
, 3 linguri cu bulion
, piper macinat
, sare
, dafin
, doua linguri cu gris
, verdeata
, gogosari murati
MOD DE PREPARARE
Se curata cartofii si se pun la fiert. Separat, se prepara un amestec din ceapa si ardei caliti peste care se adauga carnea tocata si un pahar cu apa. Se lasa la fiert si cand e aproape gata se adauga bulionul si mirodeniile. Se lasa sa se raceasca si apoi se pune un ou in aceasta compozitie si se omogenizeaza. Cartofii fierti se taie rondele, iar apoi se asaza intr-un vas de Jena uns cu ulei, un strat de cartofi unul de carne, avand grija sa terminati cu unul de cartofi. Deasupra se pune un amestec facut din cele doua oua ramase si gris. Se da la cuptor pana se rumeneste frumos.
|
SFAT
Se serveste cu gogosari murati.
|
BAUTURA: Cabernet Sauvignon
|
|
CHIFTELE DE DOVLECEI CU CARNE
|
|
INGREDIENTE:
500 g carne tocata amestec (vita si porc)
, un morcov
, doi dovlecei
, doua oua
, o ceapa mare
, o cana cu pesmet
, sare
, piper
, patrunjel
, ulei
, piure de legume
, muraturi
MOD DE PREPARARE
Morcovul si dovleceii se curata si se dau pe razatoare. Ceapa se toaca marunt si se amesteca toate cu carnea tocata.
Se adauga cele doua oua si apoi pesmetul, se potriveste compozitia de sare si piper, se adauga patrunjelul tocat si se omogenizeaza compozitia. Se prepara chiftelele si se pun in ulei la prajit.
|
SFAT
Se servesc cu piure de legume si cu muraturi.
|
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
|
|
DROB DE CARNE
|
|
INGREDIENTE:
o jumatate de kg de carne macra de porc
, doua bucati de ficat de porc
, 2-3 rinichi
, o inima
, doua salate verzi
, 3 cepe
, o legatura
de patrunjel
, 3 oua
, ulei
, sare
, piper
, dafin
MOD DE PREPARARE
Se pune carnea la fiert impreuna cu organele in apa cu sare, piper boabe si dafin, iar ceapa tocata se caleste la un loc cu salata verde taiata fasii si cu patrunjelul tocat. Cand a fiert carnea, se da prin masina de tocat, iar apoi se amesteca bine cu ceapa calita. Se adauga doua oua, mirodenii, iar apoi se asaza compozitia in forma de cozonac sau in vas de Jena, unse cu ulei. Se stropeste drobul cu ulei, se unge cu galbenusul de la oul ramas si se asaza in cuptor pana cand se rumeneste.
|
SFAT
Se poate prepara si cu oua fierte, asezate in mijloc.
|
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
|
|
PREPARATE DIN PESTE
SALATA DE FRUCTE DE MARE
|
|
INGREDIENTE:
100 g caracatita
, 150 g surimi
, 100 g sepie
, 150 g crevete
, 100 ml otet
de mere
, 100 ml ulei
, sare
, piper
, doi-trei cartofi
, verdeata
, maioneza
, sos de usturoi
MOD DE PREPARARE
Se pot alege fructe de mare congelate, se dezgheata in apa calduta, dupa care se incinge uleiul intr-o cratita si se prajesc la foc mic timp de 15-20 de minute. Se pune apoi totul pe un platou si se amesteca cu putin otet, verdeata tocata si se potriveste de sare si piper. Se poate servi cu sos de usturoi si cu maioneza.
|
SFAT
Se poate servi si cu garnitura de cartofi sau cu piure de mazare.
|
BAUTURA: Sauvignon Blanc
|
|
OREZ CU COD SI SOS PICANT
|
|
INGREDIENTE:
300 g orez salbatic
, un ardei iute
, 4-5 fileuri de cod
, 100 g de unt
, o ceapa
, doua-trei rosii
, doua linguri cu smantana
, patrunjel verde
, sare
, piper
, zeama de lamaie
MOD DE PREPARARE
Orezul se spala, dupa care se pune la fiert in apa cu sare. Fileurile de cod se stropesc cu zeama de lamaie, dupa care se pun la prajit in putin unt. Se scoate pestele, iar in untul calit se adauga ardeiul iute tocat marunt, rosiile si ceapa taiata fin, sarea si piperul. Se toarna apa cat sa acopere toate ingredientele, lasandu-se la foc mic cateva minute pana ce scade sosul. Fileurile prajite se servesc alaturi de orez si de sosul picant.
|
SFAT
Se presara deasupra verdeata sau se toarna sos de smantana.
|
BAUTURA: Pinot Gris
|
|
PIZZA CU CREVETE SI CHILI
|
|
INGREDIENTE:
doua cepe
, 10 crevete
, aluat de pizza
, 100 ml ulei
, o capatana de usturoi
, 4 rosii
, 50 g bulion
, doi ardei iuti
, 100 g ardei gras
, 100 g dovlecei
, 120 g mozzarella
, sare
, piper
, verdeata
, o vanata
MOD DE PREPARARE
Usturoiul si ceapa se pun la calit in putin ulei. Rosiile se spala si se taie cuburi, dupa care se pun si ele la calit peste ceapa si usturoi. Se adauga bulionul, verdeata, un ardei iute tocat marunt, sare si piper dupa gust. Se amesteca bine si se mai calesc cateva minute. Ardeiul gras si vanata se taie bucati, dovlecelul - felii, ardeiul iute si ceapa - rondele, iar crevetele se prajesc in putin ulei. Aluatul se asaza in tava, se unge cu sos de rosii, dupa care se asaza legumele, ceapa, crevetele prajit, ardeiul iute si feliile de mozzarella. Deasupra se presara verdeata si se unge cu putin ulei. Se asaza in cuptor.
|
SFAT
Se serveste cu sos de usturoi sau ketchup.
|
BAUTURA: Bere bruna
|
|
CIORBA DE PESTE CU PRAZ
|
|
INGREDIENTE:
un kg de peste
, 3 cepe
, 3 fire de praz
, o telina
, un litru suc de rosii
, 4 catei de usturoi
, sare
, ulei
, piper
, smantana
MOD DE PREPARARE
Se rumenesc in ulei ceapa, prazul, telina si se sting cu 3 litri de apa. Se pun sarea, piperul si usturoiul pisat marunt. Cand au fiert toate zarzavaturile, se trece ciorba printr-o sita intr-o alta oala, se adauga sucul de rosii si se lasa la fiert.
Separat se curata pestele, se spala si se taie in bucati potrivite. Se pun la fiert in aceasta zeama strecurata, lasandu-se la foc circa 20 de minute. Se serveste, in functie de preferinte, cu smantana.
|
SFAT
Deasupra se presara patrunjel verde tocat.
|
BAUTURA: Feteasca Regala
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
PIZZA VEGETARIANA
|
|
INGREDIENTE:
400 g faina
, 20 g drojdie
, 50 ml ulei
, 50 g bulion
, 200 g rosii
, 100 g masline
, o cutie cu porumb
, 100 g ardei gras
, 100 g ceapa
, sare
, piper
MOD DE PREPARARE
Se amesteca un pahar cu faina cu drojdia dizolvata in putina apa si se lasa la crescut intr-un castron adanc. Dupa cateva minute se framanta cu restul de faina si sarea. Se unge cu putin ulei, se acopera cu un servet si se lasa la caldura. Se framanta iar si se asterne intr-o tava unsa cu putin ulei. Deasupra, se intinde bulionul, dupa care se presara feliute subtiri de rosii, maslinele fara samburi, porumbul, fasiute de ardei si feliute subtiri de ceapa. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, dupa care se lasa in cuptor aproximativ 15-20 de minute.
|
SFAT
Se serveste cu maioneza sau ketchup.
|
BAUTURA: Bere
|
|
SARMALE DIN OREZ SI MENTA
|
|
INGREDIENTE:
200 g ceapa
, 200 g orez
, 100 ml ulei
, o legatura de marar
, un morcov
, o cutie cu ciuperci
, sare de lamaie sau bors
, foi de vita
, 500 g smantana
, menta
, sare
, piper
, cimbru
, pasta de tomate
MOD DE PREPARARE
Foile de vita se oparesc si se mentin in apa rece. Orezul se spala si se pune la fiert in apa cu sare, dupa care se scurge si se lasa la racit. Morcovii se dau pe razatoare, ceapa si ciupercile se toaca marunt, dupa care se pun la calit in uleiul incins. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. In compozitia rezultata se adauga orezul, piperul, mararul tocat marunt si menta taiata fin, atat cat sa dea gust. Se amesteca bine, dupa care se lasa intreaga compozitie sa se raceasca putin. Apoi se formeaza sarmalute.
In vasul de fierbere se asaza un rand de foi de vita, apoi sarmalele, iar deasupra un nou strat de frunze de vita. Se dau la fiert si peste ele se toarna un sos din pasta de tomate, ulei, cimbru si piper boabe, sare de lamaie sau bors.
|
SFAT
Se servesc cu smantana.
|
BAUTURA: Muscat Ottonel
|
|
SUPA DE LEGUME CU CRUTOANE
|
|
INGREDIENTE:
200 g cartofi
, un morcov
, doua cepe
, 200 g rosii
, trei catei
de usturoi
, 50 g unt
, sare
, verdeata tocata
, crutoane
, smantana
MOD DE PREPARARE
Ceapa se taie marunt si se pune la calit in putin unt. Cand a inceput sa prinda culoare, se pune la fiert intr-o oala mai mare, impreuna cu morcovul taiat rondele, cartofii curatati, usturoiul, sarea, rosiile bine coapte si taiate marunt. Se fierbe cu vasul acoperit. Cand legumele sunt bine fierte, se trec prin sita, iar crema obtinuta se mai da in cateva clocote. La sfarsit, se adauga verdeata tocata.
|
SFAT
Se serveste cu crutoane si cu smantana.
|
BAUTURA: Tuica
|
|
ROSII CU BRANZA TOFU (SOIA)
|
|
INGREDIENTE:
5-6 rosii
, o bucata de branza de soia (Tofu)
Crema de branza
300 g urda
, smantana
, sare
, 100 g unt
, o legatura de marar
MOD DE PREPARARE
Se aleg 5-6 rosii frumoase, carora li se taie capacul si apoi li se scobeste miezul. Se face o umplutura din urda, smantana, unt si marar taiat fin. Se amesteca toate, dupa care se sareaza dupa gust. Cu compozitia obtinuta se umplu rosiile, iar deasupra se adauga cubulete mici de branza cu soia. Se pot servi asa sau se pot lasa in cuptor pentru 5-10 minute, atat cat sa se inmoaie branza. Se servesc cu garnitura de legume.
|
SFAT
Se pot umple si cu cascaval.
|
BAUTURA: Chardonnay
|
|
PREPARATE DULCI
BISCUITI CU PORTOCALE
|
|
INGREDIENTE:
200 g unt
, 150 g zahar pudra
, 350 g faina
, un ou
, doua linguri
cu cacao
, coaja de portocala
, glazura
de ciocolata
, nuca de cocos
MOD DE PREPARARE
Se freaca zaharul cu untul pana cand devine o crema omogena, dupa care se amesteca cu oul batut, cacaua, coaja de portocala si faina. Se framanta bine pana cand se obtine un aluat ceva mai tare. Se intinde apoi o foaie groasa de aproximativ 0,5 cm si se taie in diferite forme. Se coc biscuitii pe o tava neunsa, la foc iute. Cand sunt gata, se trec prin glazura de ciocolata.
|
SFAT
Se pudreaza cu zahar sau nuca de cocos.
|
BAUTURA: Ceai verde
|
|
FLANC DE CIOCOLATA
|
|
INGREDIENTE:
150 g prune uscate fara sambure
, 200 ml vin dulce
, 3 foi gelatina alba
, 250 g de ciocolata cu lapte
, un ou
, doua galbenusuri
, putin coniac
, 600 ml frisca
, menta
MOD DE PREPARARE
Prunele se taie bucati si se marineaza in vin circa 20 de minute. Gelatina se inmoaie in apa rece, iar ciocolata se lasa sa se topeasca separat, la bain-marie. Separat, tot la bain-marie, se bat oul si galbenusurile. Se adauga ciocolata. Gelatina se lasa sa se dizolve la bain-marie si se inglobeaza in compozitia de ciocolata. Se lasa sa se racoreasca, dupa care se adauga coniacul. Se bate frisca si se inglobeaza. Se toaca marunt cateva prune si la randul lor se pun in compozitia de ciocolata.
Se toarna in 4 forme, clatite in prealabil cu apa rece, apoi se pun in frigider patru ore, dupa care se rastoarna formele in farfuriute pentru desert.
|
SFAT
Se orneaza cu menta si cu restul de prune.
|
BAUTURA: Busuioaca de Bohotin
|
|
CHEC CU CIOCOLATA
|
|
INGREDIENTE:
8 albusuri
, 250 g zahar pudra
, 4 linguri cu faina
, 120 g nuci
, 60 g ciocolata
, un plic cu zahar vanilinat
, unt
MOD DE PREPARARE
Se freaca zaharul si ciocolata calduta pana cand se ingroasa compozitia. Se adauga faina, vanilia, nucile si se amesteca usor. La sfarsit, se pun albusurile batute spuma. Compozitia se asaza intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se lasa in cuptor, la foc potrivit.
|
SFAT
Se pudreaza cu zahar.
|
BAUTURA: Kagor
|
|
TIRAMISU CU CAPSUNI
|
|
INGREDIENTE:
500 g mascarpone
, doua linguri zahar
, trei plicuri zahar vanilinat
, o lingura cu sirop
de capsuni
, 250 g capsuni
, 16 piscoturi
, doua linguri cu cacao
MOD DE PREPARARE
Se bat cu mixerul mascarpone, zaharul, zaharul vanilinat si siropul de capsuni. Se spala capsunile, se scurg, iar in fiecare din cele patru pahare se asaza cate patru piscoturi. Se umplu cu straturi alternative de capsuni si crema, cu precizarea ca deasupra trebuie sa ramana un strat de crema. Paharele se acopera cu o folie si se lasa in congelator cel putin 8 ore. Inainte de momentul servirii se scot si se pudreaza cu cacao.
|
SFAT
Se poate orna si cu topping de capsuni.
|
BAUTURA: Cappuccino
|
|