Peştele este unul dintre cele mai importante alimente pentru sănătatea omului. El are gust şi consistenţă şi este un furnizor foarte important de proteine şi elemente nutritive esenţiale.
Vă prezentăm două reţete simple şi delicioase de peşte marinat
Caras marinat
Ingrediente: un kilogram şi jumătate de caras, 3 cepe, un pahar de ulei, o foaie de dafin, piper boabe, câteva boabe de ienibahar, o lămâie, sare, o lingură de sos de roşii, făină, zahăr, oţet.
Preparare: Peştele curăţat şi spălat se taie în bucăţi, se dă cu sare şi se lasă să stea timp de 15 minute. După expirarea timpului se şterg bucăţile de peşte, se dau prin făină şi se rumenesc pe ambele părţi, în ulei fierbinte. Separat se taie cepele julien, se pune în ulei încins şi se lasă până când devine aurie. Se fierbe oţetul cu apa (3 părţi oţet şi o parte apă) cu foile de dafin, piperul, ienibaharul şi cu un praf de zahăr. Se aşază peştele într-un castron, în straturi, iar printre ele se pun ceapă, felii de lămâie (curăţate de coajă) şi sosul de roşii. Deasupra se toarnă oţetul cu apa şi se lasă să dea câteva clocote. Se lasă să se răcească, se pune la borcan, iar deasupra se toarnă puţin ulei, după care se dă la rece.
Macrou marinat
Ingrediente: 3 bucăţi de macrou, 3 linguri de ulei de măsline, sare, zeamă de lămâie, o ţelină, o lămâie, două roşii, două foi de dafin, boabe de piper.
Prepare: Se spală peştele, se zvântă, se prăjeşte în uleiul încins (câte două minute pe fiecare parte) şi se condimentează cu sare şi zeamă de lămâie. Se curăţă o ţelină şi se taie felii subţiri, la fel şi lămâia. Se ia o formă şi se aşază în straturi peştele, ţelina şi lămâia. Se pun pe foc oţetul, vinul, foile de dafin şi boabele de piper. Se potriveşte de sare şi zahăr şi se lasă să dea câteva clocote. Se toarnă marinata peste peşte, se presară frunze de ţelină tăiate feliuţe şi se lasă 24 de ore la frigider.