x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţete fine cu ciocolată

0
05 Dec 2007 - 00:00

Conquistadorul spaniol Hernando Cortez, cucerind Mezoamerica, a adus "lumii vechi" ciocolata, iar ciocolata… a cucerit intreaga lume.

Conquistadorul spaniol Hernando Cortez, cucerind Mezoamerica, a adus "lumii vechi" ciocolata, iar ciocolata… a cucerit intreaga lume. De la "cacauatl" - denumirea pe care vechii mayaşi o dădeau boabelor de cacao, pe care ei le considerau de origine divină şi din care preparau o băutură pe care o numiseră "xocolatl" - pănă la delicatesele care se pregătesc astăzi avănd ca ingredient principal amestecul subtil de pudră şi unt de cacao, zahăr şi lapte, gastronomia a cunoscut o evoluţie uimitoare, ai cărei beneficiari suntem.

Crustă parfumată cu inimă de ciocolată!

In Elveţia, la Broc, alături de Gérard Quera, omul care "dă gust" celui mai fin desert din lume, am aflat - sigur, atăt căt se poate, fără a devoala marile secrete ale producătorului - căte ceva din ceea ce s-ar putea numi "saga ciocolatei". Dincolo insă de reţetele "industriale", in Gruyère pasionaţii pregătesc acasă dulciuri la fel de savuroase şi de interesante. Chiar şi cei care lucrează in fabrica de la Broc - Gérard Quera, de asemenea - au propriile "reţete de suflet", pe care le prepară numai pentru cei dragi inimii lor. Oaspeţi in căteva cantoane helvete, ne-am străduit să "culegem" şi reţete "de casă", in care ingredientul cel mai important este, bineinţeles, ciocolata.

Un desert delicios

Unul dintre deserturile apreciate pe masa de duminică sau de sărbătoare a elveţienilor este "fondantul de ciocolată". Pentru prepararea lui, aveţi nevoie de 200 g ciocolată neagră (minimum 75% cacao), 70 g unt, 70 g zahăr, 50 g făină şi 4 ouă. Sfărămaţi ciocolata şi puneţi-o intr-un bol termorezistent, pe care il aşezaţi deasupra unei surse de căldură (se procedează ca la fondue), unde se lasă pănă se topeşte complet ciocolata. Se adaugă untul tăiat cubuleţe şi se lasă să se topească şi să se amestece cu ciocolata. Ouăle se sparg separat intr-un castron. Se adaugă peste ele puţin căte puţin zahărul, amestecănd pănă cănd se topeşte, apoi ouăle şi se omogenizează. Se adaugă, in ploaie, şi făina, amestecăndu-se bine. Se toarnă peste ciocolata topită şi se amestecă. Ungeţi cu unt şi tapetaţi cu făină in interior căteva forme mici (pentru ramequine, muffin sau sufleu). Turnaţi in aceste forme compoziţia obţinută după reţeta de mai sus, pănă la trei sferturi din inălţimea recipientelor. Coaceţi la cuptor, la 220ËšC, timp de 5-10 minute, pănă cănd prinde deasupra o crustă uşoară, care incepe să crape. Scoateţi din cuptor şi lăsaţi să se răcească un minut, ca să puteţi răsturna din forme. Le serviţi la masă calde, pe o farfurie decorată cu cremă de vanilie sau altă cremă albă. Se poate adăuga o frunză de mentă proaspătă. Atunci cănd se taie acest desert, ciocolata topită din inima lui "curge" in farfurie, imprăştiindu-şi aroma.

Chec-trufă de ciocolată

Ingrediente: 250 g ciocolată neagră (minimum 75% cacao), 20 de cireşe fără sămburi şi fierte in sirop, 150 g unt moale, 300 ml lapte, 3 gălbenuşuri, 50 g zahăr tos, o păstaie (baton) de vanilie, o lingură de pudră de cacao.

Preparare: Cireşele, după ce au fiert, se pun la scurs, iar siropul se păstrează. Ciocolata se rade şi se topeşte intr-un vas la bain-marie, incorporăndu-se puţin căte puţin untul, tăiat in bucăţi mici. Amestecaţi foarte bine şi păstraţi la cald. Tăiaţi păstaia (batonul) de vanilie in două, pe lungime, şi puneţi-o intr-un vas, impreună cu laptele şi pudra de cacao. Aduceţi la fierbere, după care trageţi cratiţa deoparte şi lăsaţi să se infuzeze fără foc. Intr-un castron, frecaţi bine gălbenuşurile cu zahărul. Adăugaţi, turnănd in fir subţire şi amestecănd incontinuu, laptele cald, aromat cu vanilie şi cacao. Lăsaţi să fiarbă la foc mic, amestecănd mereu, pănă ajunge la consistenţa unei creme. Trageţi de pe foc şi lăsaţi să se răcească. Incorporaţi ciocolata topită şi siropul in care au fiert cireşele (50 ml). Amestecaţi bine, eventual folosiţi un mixer. Lăsaţi să se răcească şi puneţi pentru 30 de minute la frigider. Intr-o formă de chec turnaţi un sfert din această cremă, adăugaţi căteva cireşe, turnaţi incă un sfert din cremă, adăugaţi iar cireşe, turnaţi şi al treilea sfert, apoi restul de cireşe, acoperiţi cu crema, nivelaţi cu o spatulă şi daţi tava la frigider 24 de ore.

Inainte de a servi, răsturnaţi checul pe un platou. Pentru ca să se desfacă mai uşor puneţi tava căteva secunde in apă caldă. Tot pentru a desface mai uşor, puteţi tapeta tava cu o folie de aluminiu, dar in acest caz checul nu va mai fi atăt de neted. Tăiaţi checul in felii. Se poate servi cu budincă sau cu cremă de vanilie sau pudrat cu cacao.

Şarlotă de ciocolată cu cremă de cafea

Ingrediente: 12 biscuiţi (langue-de-chat), 80 g ciocolată neagră (minimum 75% cacao), 8 gălbenuşuri, 50 g pudră de cacao, 150 g unt, 375 g budincă, 50 g zahăr, 100 ml cafea rece; crema de cafea: 3 gălbenuşuri, 150 g zahăr pudră, 250 ml lapte, o linguriţă de cafea proaspăt măcinată.

Preparare: Pentru pregătirea şarlotei: Sfărămaţi ciocolata şi puneţi-o să se topească intr-un vas, la bain-marie. Adăugaţi jumătate din cantitatea de unt, tăiat in bucăţi mici, apoi lăsaţi să se topească. Amestecaţi bine şi daţi la rece. Frecaţi bine cele 8 gălbenuşuri cu zahărul, pănă ce acesta s-a topit. Adăugaţi crema de ciocolată topită şi amestecaţi cu o spatulă de lemn.

Intr-un alt vas frecaţi restul de unt

cu pudra de cacao, după care il incorporaţi şi pe el. Pregătiţi budinca (dacă nu o aveţi gata preparată),

apoi turnaţi-o peste compoziţia obţinută mai inainte şi amestecaţi puternic, pentru a se omogeniza.

Imbibaţi biscuiţii cu cafeaua lichidă, apoi tapetaţi cu ei pereţii unei forme de şarlotă. Turnaţi deasupra crema de şarlotă şi daţi la frigider mai multe ore, să se prindă.

Pentru crema de cafea: Fierbeţi laptele şi infuzaţi in el cafeaua măcinată (trageţi vasul deoparte de pe flacără). Frecaţi gălbenuşurile cu zahărul pudră, pănă se albesc. Filtraţi laptele de cafea şi adăugaţi-l şi pe el. Puneţi compoziţia intr-o crăticioară, la foc mic, amestecănd mereu, pănă cănd crema incepe să stea pe spatulă. Lăsaţi să se răcească.

Montarea: Răsturnaţi şarlota pe o farfurie intinsă (pentru a o putea scoate mai uşor, puneţi căteva secunde vasul in apă caldă). Turnaţi puţină cremă de cafea imprejur, iar restul de cremă puneţi-l in sosieră. Decoraţi cu o frunză de mentă sau cu spirală din coajă de portocală zaharisită.

Deliciu de ciocolată

Ingrediente: 250 g ciocolată neagră (minimum 75% cacao), 250 g unt,

250 g zahăr, 6 ouă, o lingură de cacao, 3 linguri de făină, o linguriţă de zeamă de lămăie.

Preparare: Sfărămaţi ciocolata. Separaţi albuşurile de gălbenuşuri. Bateţi gălbenuşurile ca pentru omletă, impreună cu zahărul. Puneţi ciocolata intr-un vas, la bain-marie, şi lăsaţi-o să se topească. Adăugaţi untul, amestecaţi bine pănă se topeşte, apoi daţi puţin deoparte să se răcească. Incorporaţi gălbenuşurile care au fost amestecate cu zahăr şi cacao. Bateţi albuşurile spumă, adăugăndu-le la sfărşit zeama de lămăie, puţin căte puţin, ca să rămănă tari. Incorporaţi apoi, lejer, făina şi spuma de albuşuri in crema de ciocolată. Ungeţi cu unt şi tapetaţi cu făină o formă de şarlotă. Turnaţi compoziţia obţinută şi puneţi forma la bain-marie timp de trei ore, la foc mic. Lăsaţi să se răcească, după care scoateţi din formă şi decoraţi după cum vă place.

Citeşte mai multe despre:   pană,   ciocolata,   intr-un,   zahăr,   cafea,   cacao,   crema,   caiet de retete,   lăsaţi,   turnaţi,   turna

 



Mai multe titluri din categorie

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite
Galerie Foto Diseară, la ora 20.00, Chefi la Cuțite se întoarce cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Concurenții care vor trece pragul show-ului de cooking de la...

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 
Rapperul și actorul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani, la cinci zile după ce a suferit un infarct, anunță BBC. Cântărețul se afla la terapie intensivă și a murit alături de familia sa. Numele...

Inele cu pietre pentru o stare de bine

Inele cu pietre pentru o stare de bine
Galerie Foto Atât metalele prețioase, cât și pietrele care le însoțesc în bijuterii pot să aducă o stare de bine celei care le poartă. Iar un inel făcut cadou este una dintre cele mai frumoase surprize pe care să le faci...

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”
Galerie Foto Maratonul transformărilor continuă, în această sâmbătă, de la ora 20:00, la Antena 1, cu o petrecere latino în toată regula. Cei 11 concurenţi ai transforming show-ului vor simţi pe propria lor piele că...

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște
România se întoarce la normalitate înainte de data stabilită de Guvern. Hotelierii de pe Litoral și din zonele montane deja au rezervări pentru Ziua Muncii și pentru Paște. Chiar dacă se vor menține unele...

Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10

Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10
Galerie Foto Radu Carbon, pe numele său real Radu Vieru, este un șofer de autobuz cu toate glumele la el, astfel că apariția sa de seara trecută, a doua la iUmor, l-a trimis direct în finala sezonului zece. Radu...

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă
Galerie Foto Vineri seara, de la ora 23.00, la TVR 1, în sezonul 8 al emisiunii „#creativ”, vom întâlni tineri remarcabili în domeniile lor: de la design de bijuterie şi design grafic la muzică pop, de la actorie la dans co...

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!
Galerie Foto Dupa un an obositor, cu siguranta visezi la o vacanta in care sa uiti de orice grija cotidiana. Din fericire, litoralul romanesc are multe de oferit la acest capitol, reprezentand o optiune excelenta pentru urmatorul...

Idei de cadouri de „chirie nouă” la prețuri accesibile

Idei de cadouri de „chirie nouă” la prețuri accesibile
Galerie Foto În cazul în care ești invitat la o minipetrecere de „casă nouă”, odată cu mutarea prietenilor tăi într-o nouă chirie, ar fi bine să profiți de această ocazie de a socializa și de a ieși din casă, mai...

Cea de-a opta ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a opta ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a opta ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.29 – 22.47, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

”Străini în visul românesc”, o nouă serie de reportaje în exclusivitate la Observator 19.00, cu Alessandra Stoicescu

”Străini în visul românesc”, o nouă serie de reportaje în exclusivitate la Observator 19.00, cu Alessandra Stoicescu
Galerie Foto În loc de celebrul vis american, pentru mulți lucrători din Asia, România este țara în care speră că își vor schimba viața! Poveștile ciobanilor aduși de la poalele munților Himalaya sau ale asiaticilor...

Acestia sunt cei mai eleganti pantofi din piele pentru dama!

Acestia sunt cei mai eleganti pantofi din piele pentru dama!
Galerie Foto Daca vrei sa obtii usor acel look fascinant care va atrage priviri admirative si complimente, ai nevoie de cateva perechi de pantofi din piele pentru dama pe care sa stii ca te poti baza! Sunt accesoriile cele mai...

Criterii după care ar trebui să alegi o centrală pe lemne în 2021

Criterii după care ar trebui să alegi o centrală pe lemne în 2021
Galerie Foto În 2021 alegerea unei centrale pe lemne a devenit mai dificilă ca niciodată. Atât de multe modele sunt disponibile acum pe piață încât această decizie poate provoca o mulțime de palpitații. Cu toate acestea,...

Chefi la cuțite, lider audiență pe toate segmentele de public. Chef Scărlătescu a câștigat un avantaj important la amuleta serii

Chefi la cuțite, lider audiență pe toate segmentele de public. Chef Scărlătescu a câștigat un avantaj important la amuleta serii
Galerie Foto Marţi seara, Chefi la cuţite a câștigat din nou lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media,...

Cristi Iacob, roast istoric la iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1

Cristi Iacob, roast istoric la iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Obișnuit deja cu scena iUmor și să intre în pielea unor personaje, actorul Cristi Iacob se va transforma în excepționalul fizician german Albert Einstein astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă...
Serviciul de email marketing furnizat de