x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

23 Noi 2004   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

PUI CU MAZARE

INGREDIENTE:
  • un pui
  • o ceapa
  • 100 gr slanina
  • o lingura faina
  • 1/2 kg mazare
  • 1/2 pahar bulion
  • 30 gr unt
  • sare, piper

    Se rumenesc in unt bucatile de pui cu ceapa tocata si cu felii de slanina intr-o cratita pe foc mic. Apoi se pudreaza cu faina, se amesteca putin, se toarna apa sau supa de carne, se adauga sare, piper, bulionul de rosii si mazarea cruda.

    Se lasa sa fiarba acoperit cu capac si cu focul mic. Daca mazarea este conservata, se opareste si se adauga la sfarsit. Se fierbe in numai doua clocote.

    SFAT

    Gustul poate fi accentuat de un mujdei de usturoi.

    BAUTURA:

    Cabernet

    CARNE DE VACA INABUSITA

    INGREDIENTE:
  • 1/2 kg carne macra
  • 4 cepe
  • 50 gr untura
  • sare
  • piper
  • patrunjel verde tocat
  • un pahar vin
  • un pahar apa

    Se taie carnea felii care se prajesc usor pe ambele parti in untura. Cepele se taie felioare foarte subtiri si se rumenesc usor in untura in care s-a rumenit carnea pe foc mic.

    Intr-un vas rezistent la caldura se pune un strat de ceapa usor rumenita, deasupra se asaza felii de carne, sare, piper si iar un strat de ceapa si verdeata tocata.

    Se toarna vinul si apa si se introduce in cuptor sa fiarba la foc mic. Cand apa a scazut si carnea este fiarta se serveste cu sote de morcovi.

    SFAT

    Se poate servi si cu paste fainoase.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    GASCA CU MERE

    INGREDIENTE:
  • o gasca
  • 10-12 mere
  • 100 gr slanina
  • 40 gr unt
  • un pahar de vin

    Gasca pregatita se unge in interior si in afara cu unt, se sareaza si se umple cu merele taiate sferturi si calite putin in unt. Se asaza in tava, se toarna vinul, se pun si bucatelele de slanina.

    Apoi se introduce in cuptor sa se friga, cu focul mic, ca sa se patrunda bine. Se mai unge cu sosul din tava si se mai intoarce, ca sa se rumeneasca uniform.

    SFAT

    Se serveste aranjata bucati, pe un platou si cu merele imprejur.

    BAUTURA:

    Cabernet

    MITITEI

    INGREDIENTE:
  • un kg carne de la ceafa
  • un kg carne de la pulpa
  • 125 gr seu
  • 10 catei de usturoi
  • o lingurita cimbru
  • sare
  • piper
  • 4 boabe de ienibahar
  • o lingurita de bicarbonat

    Usturoiul se piseaza si se amesteca cu 2-3 linguri apa. Seul si carnea se trec prin masina de tocat de trei ori, apoi se adauga condimentele, bicarbonatul si 5-6 linguri cu apa rece. Se framanta totul foarte bine cu zeama de usturoi si se lasa la frigider pana a doua zi.

    La masina de tocat carne se aplica palnia de facut carnati si se da carnea de mititei prin masina. Dupa ce iese prin palnie, carnea se rupe in bucati lungi de 6-7 cm. Mititeii se ung cu ulei si se frig la gratar, stropindu-i cu zeama de carne. Se lasa sa fie mustosi, nu se frig prea tare.

    SFAT

    Pentru ca mititeii sa aiba un gust mai bun e recomandat sa se foloseasca atat carne de porc, cat si de vita si oaie.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    SUPA DIN CARNE DE VACA

    INGREDIENTE:
  • 1,5 kg rasol cu os cu maduva
  • o ceapa
  • 1/2 morcov
  • un patrunjel
  • sare
  • 2,5 l apa

    Se pune rasolul sa fiarba cu apa rece, la foc mic. Cand a facut spuma se curata cu lingura cu gauri. Se adauga ceapa, morcovul si patrunjelul curatate si spalate. Sarea se pune dupa jumatate de ora de fierbere.

    Se fierbe la foc mic circa trei ore. Cand este fiarta carnea, se scoate rasolul, se pune pe o farfurie la cald. Supa se serveste cu galuste de gris, cu taitei sau zdrente.

    SFAT

    Rasolul se poate servi cu cartofi fierti si cu mujdei.

    BAUTURA:

    Feteasca

    GAINA RASOL CU SOS DE CEAPA

    INGREDIENTE:
  • o gaina
  • faina
  • 4-5 cepe
  • 3 ardei grasi
  • 50 gr unt
  • usturoi
  • sare

    Se taie pasarea in bucati care se dau prin faina. Se asaza ceapa taiata felii intr-o cratita, se adauga si ardeii grasi taiati fasii si se pun bucatile de carne deasupra.

    Se adauga unt, se acopera cratita cu un capac si se da la cuptor. Din cand in cand se toarna cate putina apa, apoi se adauga sarea si se fierbe.

    SFAT

    Se serveste cu mujdei de usturoi.

    BAUTURA:

    Pinot gris

    SUPA DE PASARE

    INGREDIENTE:
  • o gaina
  • o ceapa mare
  • sare
  • apa

    Se fierbe gaina intreaga, pusa in apa rece, cu ceapa taiata in jumatate. Se curata de spuma si se lasa sa fiarba fara capac, pe foc foarte mic, ca sa nu fiarba cu clocote mari.

    Cand carnea este fiarta se scoate gaina cu lingura cu gauri, se pune pe farfurie, la caldura, iar supa se serveste cu galuste sau taitei.

    SFAT

    Carnea de pasare se poate servi cu un sos pentru carne sau cu mujdei.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    FRIPTURA DIETETICA DE VACA

    INGREDIENTE:
  • 1/2 kg carne
  • 2 morcovi
  • 2 cartofi
  • 2 pastarnaci
  • 2 ardei grasi
  • verdeata
  • o foaie dafin
  • 2-3 catei de usturoi
  • sare
  • doua linguri bulion de rosii
  • 4-5 linguri ulei

    Carnea se pune in apa fierbinte si se fierbe pana devine aproape frageda. Se adauga legumele si se lasa sa mai fiarba. Cand carnea e bine fiarta se scoate si se pune intr-o cratita cu 2-3 linguri ulei, sare si putina zeama in care a fiert. Se lasa sa fiarba inabusit la cuptor pana se rumeneste frumos.

    Legumele fierte se trec prin sita, se subtiaza cu supa pana devin de consistenta unui sos, se adauga doua linguri bulion de rosii, o foaie de dafin si usturoi, sare si se fierb putin. Apoi se adauga doua linguri de ulei si verdeata tocata.

    SFAT

    La masa, carnea se poate servi si cu mujdei.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    PREPARATE DIN PESTE

    PIFTIE DE CRAP

    INGREDIENTE:
  • un kg peste
  • 1,5 l de apa
  • 30 gr zahar
  • 3 catei de usturoi
  • sare
  • piper boabe

    Se curata, se spala si se taie pestele in bucati potrivite, care se pun la fiert impreuna cu capul intr-o cratita potrivita ca marime. Apa trebuie sa fie atat cat sa cuprinda pestele. Se adauga sarea, piperul boabe si zaharul.

    Cand pestele este fiert se scoate si se asaza intr-un castron. Zeama se mai fierbe in continuare pana cand o picatura luata intre doua degete se simte cleioasa.

    Zeama se toarna printr-o strecuratoare, in care sunt cateii de usturoi pisati, peste peste. Se da piftia la rece pentru a se inchega.

    SFAT

    Se consuma cu mamaliga calda.

    BAUTURA:

    Tuica

    PASTRAV LA TAVA

    INGREDIENTE:
  • un kg pastrav
  • 5 cepe
  • 10 ciuperci albe
  • un kg rosii
  • 100 ml vin alb
  • 500 ml ulei
  • o legatura patrunjel verde

    Pastravii se curata de solzi, se golesc de intestine, se spala, apoi se taie aripioarele. Rosiile si ceapa se taie felii, iar patrunjelul se toaca marunt. Intr-un vas rezistent la caldura se asaza un strat de felii de rosii, un strat de ciuperci bine spalate si taiate felii si un strat de ceapa.

    Se presara patrunjel tocat si se adauga pestele. Se acopera cu restul de rosii si ceapa, se presara patrunjel, se toarna vinul si uleiul si se introduce la cuptor sa fiarba 40-50 de minute.

    SFAT

    Deasupra se presara putin patrunjel tocat marunt si se serveste cald.

    BAUTURA:

    Sauvignon blanc

    CIORBA PESCAREASCA

    INGREDIENTE:
  • 1,5 kg obleti
  • 1,5 peste mare
  • 3 l apa
  • doua cepe
  • 400 gr rosii
  • doi ardei grasi
  • o radacina patrunjel
  • bors
  • sare
  • piper
  • patrunjel
  • leustean verde

    Se pun la fiert obletii sau orice peste mic. Dupa ce au fiert se trec printr-o strecuratoare, in zeama obtinuta se pun la fiert zarzavaturile tocate ca pentru ciorba.

    Cand au fiert se adauga pestele mare taiat in felii. Se tine ciorba la foc pana ce fierbe pestele si se acreste cu bors. Se mai lasa pe foc sa mai dea cateva clocote. Se sareaza, se pipereaza si se presara cu leustean si patrunjel verde tocate fin.

    SFAT

    Ciorba pescareasca poate fi servita calda sau rece.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    CRAP SARAT CU SCORDOLEA DE CARTOFI

    INGREDIENTE:
  • 1,5 kg crap
  • 1 kg cartofi
  • 150 ml ulei
  • 30 ml otet
  • 6 catei de usturoi
  • zarzavat de supa
  • sare
  • piper

    Se curata, se spala si se fierb cartofii ca pentru piure. Se lasa pestele la desarat in apa calduta si dupa circa 6 ore se pune la fiert in apa clocotita cu mult zarzavat si piper.

    Se piseaza usturoiul cu sare intr-o piulita de lemn si se amesteca cu cartofii fierti, calzi, scursi de apa. Se amesteca bine compozitia adaugand din cand in cand ulei. Se formeaza astfel un sos gros ca o maioneza. Se asaza scordoleaua de cartofi pe un platou. Iar deasupra se pune crapul fiert taiat in felii.

    SFAT

    Se stropeste deasupra cu putin otet diluat.

    BAUTURA:

    Riesling

    PASTRAVI IN SOS DE VIN

    INGREDIENTE:
  • 6 pastravi potriviti
  • 300 ml vin rosu
  • 150 gr ciuperci
  • 3 cepe
  • 20 gr faina
  • 10 gr unt
  • sare
  • piper
  • patrunjel verde

    Se curata pastravii, se spala si se fierb circa 15 minute in vin rosu cu sare, piper si putin unt. Se curata si se taie feliute ciupercile si ceapa, se inabusa in unt, se presara faina si se stinge in zeama in care a fiert pestele.

    Se lasa sa fiarba la foc domol circa 25 de minute. Cand sosul este gata se toarna peste pastravii fierti asezati pe un platou.

    SFAT

    Pentru un aspect si un gust mai placut se presara putin patrunjel verde.

    BAUTURA:

    Cabernet

    BORS DE PESTE

    INGREDIENTE:
  • 1 kg peste
  • 2 l apa
  • 500 ml bors
  • o ceapa
  • doi morcovi
  • o radacina patrunjel
  • o telina mica
  • 40 gr orez
  • 2 ardei grasi
  • 4 rosii
  • sare
  • verdeata
  • un ou

    Se pune zarzavatul, taiat ca pentru ciorba, la fiert. Se adauga sarea si orezul. Cand zarzavatul este aproape fiert, se adauga pestele sarat si portionat. Dupa circa 20 de minute se pune borsul clocotit si verdeata.

    Inainte de a se servi la masa, se bate un ou ca pentru omleta, intr-un castron, cu leustean verde tocat fin. Se toarna incet zeama si se amesteca repede, apoi se toarna si restul de bors.

    SFAT

    Deasupra se poate presara verdeata tocata marunt.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    FILE DE SALAU PANE

    INGREDIENTE:
  • 1 kg salau
  • 80 gr faina
  • 80 gr pesmet
  • 2 oua crude
  • 100 ml ulei
  • sare
  • piper
  • o lamaie

    Se curata salaul, se spala si se portioneaza in fileuri. Se sareaza, se pipereaza si se lasa sa stea circa 30 de minute.

    Se da prin faina, prin ou batut ca pentru omleta si prin pesmet. Se prajeste in ulei incins.

    SFAT

    Se serveste imediat cu lamaie.

    BAUTURA:

    Cabernet

    SUPA DE CHITICI

    INGREDIENTE:
  • 1,5 kg chitici
  • 2 l apa
  • doua cepe
  • doi ardei grasi
  • 3 rosii
  • un morcov
  • o telina
  • patrunjel
  • leustean verde
  • sare
  • piper

    Se taie marunt zarzavatul de supa si se fierbe intr-o oala cu apa. Se curata pestisorii marunti de intestine, daca sunt mari, se curata si de solzi.

    Se spala, se pun la fiert cu zarzavatul. Cand sunt fierti, se adauga sarea, piperul si verdeata tocata marunt.

    SFAT

    Se poate servi si calda si rece.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    PREPARATE DIN LEGUME

    CONOPIDA IN PESMET

    INGREDIENTE:
  • o conopida mare
  • doua oua
  • 3 linguri de pesmet
  • sare
  • o lingura de unt

    Se desface conopida in buchetele. Pe foc punem o cratita cu apa. Cand apa incepe sa clocoteasca adaugam sare. Punem buchetelele de conopida in apa clocotinda.

    Se scoate dupa un sfert de ora si se trece fiecare buchetel prin ou batut si prin pesmet.

    Se asaza in straturi intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu putin pesmet. Restul de ou se pune peste conopida, se introduce forma in cuptorul cald si se coace o jumatate de ora. Se scoate din cuptor cand a devenit putin aurie.

    SFAT

    Conopida in pesmet se serveste calda.

    BAUTURA:

    Gin tonic

    MANCARE DE VARZA CU CARTOFI

    INGREDIENTE:
  • varza mai marisoara
  • 4 fire de praz
  • 700 gr cartofi
  • patrunjel verde
  • o foaie de dafin
  • sare
  • piper
  • 4 catei de usturoi
  • doua linguri unt
  • 100 gr branza rasa
  • o cana smantana

    Se spala varza si prazul. Varza se taie in patru, prazul in bucati, cartofii in doua sau patru, dupa marime. Varza si prazul se oparesc zece minute in apa clocotita, apoi se scurg. Intr-o cratita mai mare se pun doua linguri cu unt, se asaza pe foc si cand s-a topit untul se adauga legumele, sarea si piperul, foaia de dafin, usturoiul - catei intregi.

    Se acopera vasul cu un capac, iar deasupra pe capac se pune un servet gros udat cu apa si stors nu prea tare ca sa provoace o condensare, astfel ca legumele sa fiarba in sucul lor, inabusit 30 de minute. Cand legumele sunt gata fierte, se aranjeaza pe un platou cald, se presara cu branza rasa.

    SFAT

    Se serveste cu smantana.

    BAUTURA:

    Tuica

    CHIFTELE CU DOVLECEI

    INGREDIENTE:
  • 4 dovlecei mari
  • doua oua
  • doua linguri de faina
  • 3 linguri de pesmet
  • sare
  • piper macinat
  • o ceasca de ulei
  • verdeata tocata

    Se curata dovleceii de coaja alba, se spala si se dau pe razatoare. Se lasa cu sare peste ei 5 minute.

    Se scurg si se amesteca intr-un vas adanc cu doua oua batute spuma, doua linguri de faina, sare si piper macinat. Amestecul se omogenizeaza, se coloreaza cu verdeata tocata marunt si se imparte in parti egale, din care se fac chiftele. Chiftelele se trec prin pesmet si se prajesc in ulei incins.

    SFAT

    Se servesc calde, cu garnitura de legume.

    BAUTURA:

    Feteasca

    CIORBA DE CARTOFI

    INGREDIENTE:
  • 1/2 kg cartofi
  • 6 fire de ceapa verde
  • 6 catei de usturoi
  • 1/2 l zeama de varza
  • 2 rosii
  • un ardei gras
  • sare, ulei
  • doua oua crude
  • leustean, cimbru

    Se curata cartofii si se pun sa fiarba in apa calda. Dupa un sfert de ora se adauga ceapa si usturoiul impreuna cu ardeiul, taiate felii subtiri. Se continua fierberea o jumatate de ora la foc mic, acoperit. Se potriveste de sare dupa ce s-a acrit cu zeama de varza data in clocot.

    Rosiile se decojesc, se taie felii subtiri si se pun sa fiarba 10 minute, o data cu cimbrul, in supa fierbinte. Cand ciorba este gata, se parfumeaza cu leustean tocat marunt si se drege cu ou batut. Se serveste calda sau rece.

    SFAT

    Ciorba este mai buna servita cu mamaliguta calda.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    PRAZ CU MASLINE

    INGREDIENTE:
  • 4-5 fire de praz
  • 3-4 linguri ulei
  • o cescuta cu sos de rosii
  • 10 masline
  • sare
  • 1/2 pahar vin alb
  • o lingura zahar

    Se curata prazul de prima foaie si se taie in 4-5 bucati, dar numai partea alba, care se oparesc si se scurg. Se pune ulei in cratita si cand s-a infierbantat se pune prazul, se acopera cu un capac si se lasa, pe foc mic, sa se inmoaie bine, amestecand din cand in cand.

    Cand incepe sa se rumeneasca, se toarna sosul de rosii, maslinele, vinul si zaharul ars stins cu putina apa. Se lasa mancarea sa fiarba, dar sa nu scada prea mult.

    SFAT

    Sa nu ardeti zaharul prea tare deoarece se amaraste.

    BAUTURA:

    Vodca

    VARZA CU SMANTANA

    INGREDIENTE:
  • o varza cruda
  • 3 rosii decojite
  • sare
  • piper boabe
  • un pahar de smantana
  • unt

    Varza se spala, se taie in doua, dupa care se taie subtire cu un cutit ascutit. Se freaca incet cu sare ca sa nu se rupa, se clateste cu multa apa rece. Se pune sa fiarba inabusit cu o ceasca de apa calda si doua linguri de unt.

    Dupa o ora, se adauga cateva rosii decojite, sare si piper boabe. Se continua fierberea inca o ora, adaugand apa din cand in cand. Smantana se pune peste mancare cand aceasta se serveste.

    SFAT

    Alegeti pentru aceasta mancare o smantana mai grasa.

    BAUTURA:

    Merlot

    CIORBA DE FASOLE BOABE CU SUC DE ROSII

    INGREDIENTE:
  • 250 gr fasole boabe
  • o legatura frunze de telina
  • sare
  • un litru suc de rosii
  • pastarnac
  • o lingura de supa concentrata
  • o ceapa
  • ulei

    Se alege fasolea grasa, pestrita, care se tine la inmuiat in apa rece cateva ore, apoi se clocoteste si se limpezeste cu apa rece. Se pune sa fiarba impreuna cu un pastarnac curatat si spalat si o ceapa intreaga.

    Se fierbe la foc mic o ora, se sareaza si se continua fierberea daca este nevoie. La fiert se adauga o lingura de supa concentrata pentru a da gust bun mancarii. Cand fasolea este fiarta si bobul se desface usor la apasare, se adauga un litru de suc de rosii, frunze de telina taiate marunt si uleiul. Se mai da in clocot un minut, dupa care se ia oala de pe foc. Se serveste rece.

    SFAT

    Ciorba este mai buna cu ceapa verde.

    BAUTURA:

    Merlot

    PILAF DE DOVLECEI

    INGREDIENTE:
  • 3 dovlecei
  • o ceapa mare cu orez
  • 3 cesti cu apa
  • 1/2 ceasca bulion de rosii
  • doua cepe
  • doi ardei grasi
  • un catel de usturoi
  • sare
  • piper
  • 3-4 linguri de ulei

    Se rad dovleceii de coaja si se taie in forma de cuburi mai marisoare. Ceapa, usturoiul si ardeii se toaca si se pun intr-o cratita cu ulei, pe foc mic, sa se inmoaie bine. Se adauga sare, piper si la urma dovleceii.

    Se lasa sa se inmoaie impreuna pe foc mic. Apoi se amesteca cu orezul spalat si tinut in apa. Se toarna bulionul de rosii si apa, apoi se introduce in cuptor sa fiarba pana ce scade apa.

    SFAT

    Dovleceii trebuie sa fie tineri, ca samburii sa nu fie prea aspri.

    BAUTURA:

    Palinca

    PREPARATE DULCI

    LANGUES DE CHAT

    INGREDIENTE:
  • 150 gr faina
  • 130 gr zahar
  • un plic de zahar vanilinat
  • 120 gr unt
  • doua albusuri

    Se freaca bine untul pana devine spuma. Se amesteca faina cu zaharul vanilinat, cu zaharul si se adauga in unt, cate o lingura, amestecand usor in compozitie.

    Pe o tava unsa cu unt se intind betisoare cam de 8 cm lungime, la distanta una de alta. Se introduce tava in cuptor sa se coaca. Se scot cu lama cutitului si se asaza pe platou.

    SFAT

    Se pastreaza la loc uscat, racoros.

    BAUTURA:

    Lichior

    PRAJITURA CU FRUCTE

    INGREDIENTE:
  • 100 gr miere de albine
  • 100 gr zahar pudra
  • 4 oua
  • 1 kg fructe
  • un pachet margarina
  • 6 linguri cu apa
  • o lingurita bicarbonat
  • zeama de lamaie
  • 250 gr faina

    Se freaca bine margarina, apoi se adauga mierea si zaharul si se freaca foarte bine pana devine ca o crema. Se adauga galbenusurile pe rand si se amesteca dupa fiecare pana se incorporeaza bine si compozitia creste in volum.

    Se bat albusurile spuma tare, se amesteca usor in compozitie, apoi se adauga faina si bicarbonatul stins in zeama de la o jumatate de lamaie. Se unge usor tava de placinta cu unt, se toarna compozitia in tava, se asaza fructele fara samburi si se introduce in cuptor sa se coaca. Cand este gata se taie in patrate si se pudreaza cu zahar pudra.

    SFAT

    Se poate servi ornata cu frisca.

    BAUTURA:

    Heres

    GOGOSELE PRIPITE

    INGREDIENTE:
  • 1/2 kg faina,
  • 15 g drojdie
  • un praf de sare
  • apa
  • doua linguri zahar pudra
  • un plic zahar vanilinat
  • coaja de lamaie
  • 1/2 l ulei

    Se framanta o coca din faina, drojdia dizolvata in apa, pana se obtine o coca moale sa se poata lua cu lingura. Se pune la crescut.

    Se ia cu lingura din coca si se prajesc gogoselele in ulei fierbinte, intoarse pe toate partile, sa se rumeneasca frumos. Se pudreaza cu zahar pudra.

    SFAT

    Se servesc fierbinti.

    BAUTURA:

    Busuioaca

    PRAJITURA CU PORTOCALE

    INGREDIENTE:
  • 150 gr zahar
  • 4 oua
  • doua galbenusuri fierte
  • 150 gr migdale,
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • coaja de la o portocala

    Se freaca galbenusurile crude cu zaharul pana ce amestecul creste si se albeste. Se trec prin sita galbenusurile fierte si se amesteca bine. Se piseaza migdalele si se amesteca si ele cu zeama de lamaie, coaja rasa de portocala, se amesteca totul cu galbenusurile frecate cu zahar.

    Se adauga albusurile batute spuma. Se unge o forma cu unt, se toarna compozitia in ea si se pune in cuptor cu focul moderat. Cand prajitura este gata si s-a racit, se glaseaza cu glazura de portocale.

    SFAT

    Se taie patrate si se orneaza cu frisca.

    BAUTURA:

    Merlot

    PRAJITURA DIN GRIS CU GELATINA

    INGREDIENTE:
  • 100 gr gris
  • doua cesti mari cu lapte
  • 150 gr zahar tos
  • 3 foi de gelatina
  • 3 oua
  • 70 gr jeleu
  • o lingura rom

    Se fierbe grisul in lapte cu zahar. Cand grisul este fiert se ia de pe foc si se amesteca cu gelatina dizolvata in putina apa calda, iar cand s-a racorit se amesteca usor cu albusurile batute spuma.

    Se uda cu apa un vas de savarina, se toarna in el compozitia si se pune la gheata. Cand se serveste se rastoarna pe un platou, se stropeste cu rom si se garniseste cu jeleu de coacaze.

    SFAT

    Se pot folosi in loc de jeleu fructe zaharisite.

    BAUTURA:

    Kagor

    CIOCOLATA DE CASA

    INGREDIENTE:
  • 1 kg zahar
  • 50 gr cacao
  • 500 gr lapte praf
  • 100 gr unt
  • 250 ml apa

    Se dizolva zaharul in apa intr-un vas, pe foc, obtinandu-se un sirop. Laptele praf se amesteca cu cacaua, sa nu se formeze cocoloase, apoi se introduce in sirop.

    Se adauga apoi untul in compozitie si se amesteca bine. Compozitia se pune in forme unse cu unt, obtinandu-se tablete si forme frumoase. Dupa ce se raceste se pune la frigider.

    SFAT

    Cine doreste poate pune in compozitie nuca sau alune.

    BAUTURA:

    Ceai verde

    PRAJITURI PENTRU CEAI

    INGREDIENTE:
  • 150 gr zahar
  • 125 gr faina
  • 4 oua
  • 80 gr unt

    Se pun ouale intregi intr-un castron cu zaharul si se bat tare cu telul pe un foc foarte mic, pana devine o pasta usoara si spumoasa. Se adauga faina pusa in ploaie cu lingura si untul muiat, dar nu cald, se amesteca usor si apoi se ia castronul de pe foc.

    Se pune cate putin din compozitia obtinuta in forme mici unse cu unt si presarate cu faina. Se pun formele in cuptorul cald, la foc moderat.

    SFAT

    Se orneaza cu frisca sau cu zahar vanilinat.

    BAUTURA:

    Ceai negru

    PRAJITURA CU NUCA FARA UNT

    INGREDIENTE:
  • 150 gr zahar
  • 150 gr faina
  • 150 gr nuca
  • 4 oua
  • un plic de zahar vanilinat

    Intr-un castron se pun galbenusurile, zaharul, vanilia si se bat bine de tot pana ce amestecul creste si se albeste. Se adauga treptat faina si nuca taiata.

    Se amesteca usor si se introduc albusurile batute spuma tare, amestecand de jos in sus. Se unge o tava cu unt si se pune in ea compozitia si se coace la cuptor.

    SFAT

    Se taie patrate nu prea mari.

    BAUTURA:

    Cafea
  • ×