x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sarbatoare - Festivalul bucatelor buzoiene

Sarbatoare - Festivalul bucatelor buzoiene

de Mara Raducanu    |    24 Oct 2005   •   00:00
Sarbatoare - Festivalul bucatelor buzoiene

Pentru trei zile, de vineri, 21 octombrie, si pana duminica, 23 octombrie, mirosul micilor, al pastramei si al carnatilor i-a ademenit in Parcul Crang, din judetul Buzau, pe cei dornici "sa guste" din plin distractia si mancarea buna.

TRADITIE. Carnatii de Plescoi, covrigii de Buzau si vinul de Pietroasa au fost pentru buzoieni "vedetele" acestui sfarsit de saptamana. Aceste produse sunt marci romanesti inregistrate, recunoscute si in Europa. Si cum romanul e frate cu vinul, dar si cu cantecul, la eveniment au participat nume cu rezonanta ale muzicii populare si etno, printre care Ileana Ciuculete, K1, Aneta Stan, Benone Sinulescu. Organizat pentru prima data, festivalul a adunat sute de oameni care s-au relaxat la un mic si o halba de bere, in acordurile melodioase ale muzicii, antrenandu-se la hore romanesti.

"Festivalul ne-a dat posibilitatea de a ne strange laolalta, de a petrece si de a degusta impreuna produsele noastre. Este un moment de bucurie colectiva pe care trebuie sa o savuram din plin", a declarat unul dintre organizatori, Raul Galmeanu. Se pare ca si vremea a fost de acord, caci timpul insorit a permis oamenilor sa petreaca aici ore in sir. Cei mai cautati au fost covrigii (60 de bani bucata) si micii (1 RON), insa trecatorii au incercat sa "ciuguleasca" cate ceva din fiecare. La capitolul covrigi, oferta a fost mai mult decat tentanta. Cu chimen, cu mac, vanilati sau impletiti, mirosul si fragezimea acestora nu au lasat indiferente privirile trecatorilor. Cei mici au preferat in special, asa cum era de asteptat, dulciurile (rulada cu ciocolata, paleuri cu nuca, cornulete cu crema, foietaj cu scortisoara, seminte, zahar etc.).

Sambata, buzoienii au venit intr-un numar si mai mare, iar micii si carnatii de Plescoi au fost la mare cautare. "La prima vedere, carnatii de Plescoi sunt la fel ca orice alt produs din carne, insa cunoscatorii stiu ca ei au o tehnologie de condimentare speciala, pe baza de condimente naturale", ne-a declarat Alex Jurconi, unul dintre comerciantii participanti. Iar reteta… "secret profesional".

PETRECERE. Pe toata durata festivalului, buzoienii au dovedit ca sunt nu doar niste petrecareti pe cinste, dar ca au intr-adevar produse cu care se pot mandri, apreciate atat in tara, cat si peste hotare. (Mara Raducanu)

×
Subiecte în articol: gastronomie