x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Savoarea bucătăriei monahale

0
Autor: Simona Lazar 03 Sep 2008 - 00:00

Strecurată printre florile de muşcată, lumina lină a amiezii pătrunde dincolo de verandă, în cancelaria Mănăstirii Dintr-un Lemn. Maica stareţă, Stavrofora Emanuela Oprea, ne desluşeşte cu blîndeţe cîte ceva din tipicul mesei monahiilor ce se nevoiesc la Mănăstirea Dintr-un Lemn.



Strecurată printre florile de muşcată, lumina lină a amiezii pătrunde dincolo de verandă, în cancelaria Mănăstirii Dintr-un Lemn. Maica stareţă, Stavrofora Emanuela Oprea, ne desluşeşte cu blîndeţe cîte ceva din tipicul mesei monahiilor ce se nevoiesc la Mănăstirea Dintr-un Lemn.

“Dichisul” îl fac bucatele, că-s pregătite numai din ingrediente  proaspete. Legumele sînt din grădina mănăstirii. Smîntîna abia-i luată de pe laptele prins, brînzica o pregătesc maicile, mămăliga-i ca un boţ de aur fierbinte… “În zilele în care nu se ţine post, masa începe cu brînză, smîntînă şi mămăligă caldă. Este aperitivul de elită pentru prînzurile mănăstireşti”, îmi spune maica stareţă. Mai multe aş vrea să aflu despre reţetele notate într-un caiet aflat în grija celor două cămărese, Maica Onufria şi Maica Paisia.

“Împrumut” culinar

Cît am ţinut în mînă, cît am răsfoit caietul de reţete al Mănăstirii Dintr-un Lemn, mi-am spus că pentru un jurnalist (şi-un gurmand) pornit în căutarea bucatelor autentice acesta e un privilegiu rar. Notez, ca să dau la rîndu-mi mai departe, reţeta aluatului pentru “Prăjitura cu mere sau brînză” (pe care măicuţele au “împrumutat-o” de la “sora Maicii Iordana”): “10 linguri de ulei, 10 linguri de făină, să fie o compoziţie ca de unt topit. Aluatul: 10 linguri de ulei, 10 linguri de apă fierbinte, 20 linguri de făină. Se amestecă, se întinde foaia, se toarnă compoziţia de ulei cu făină. Se rulează şi se împarte în patru bucăţi. Se pune la frigider. Apoi se întind cîte două bucăţi pentru o foaie de prăjitură. Înăuntru se pun mere sau brînză”.

Deşi laconică, reţeta e “pe înţeles”. Şi-apoi – pregătind-o de atîtea ori, fie pentru sărbători, fie pentru prînzurile duminicii – pentru măicuţe însemnările din caiet sînt doar simple repere.

Melcişori cu nucă

Ingrediente: pentru aluat: 600 g făină, 3 gălbenuşuri, puţină sare, 200 g lapte călduţ, 3 linguri de zahăr, o felie cît degetul mic de drojdie, o cană de smîntînă (200 g); pentru cremă: două pachete de margarină sau de unt, 400 g zahăr, nucă; pentru sirop: o cană de lapte, două plicuri de zahăr vanilinat.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele pentru aluat. După ce se frămîntă, aluatul se lasă o oră la dospit, apoi se unge cu crema care a fost pregătită dinainte, frecîndu-se bine toate ingredientele. Se rulează foaia şi se taie felii cam de un deget grosime, se pun în tavă şi se mai lasă o jumătate de oră la dospit, după care se pun la cuptor. Cînd este cam pe un sfert copt, se pune cu o lingură mare, pe fiecare melcişor în parte un sirop pregătit dintr-o cană de lapte şi două vanilii (două plicuri de zahăr vanilinat).

Prăjitură Regina Maria

Ingrediente: pentru blatul cu cacao: 6 ouă, 12 linguri de apă, un vîrf de cuţit de sare, o linguriţă de bicarbonat, puţin oţet pentru stins, 12 linguri de zahăr, 12 linguri de făină, două linguri de cacao; pentru blatul de spumă cu nuci: 4 albuşuri, 250 g zahăr, 250 g miez de nucă, două linguri de făină, un vîrf de cuţit de bicarbonat; pentru cremă: 4 gălbenuşuri, 150 g zahăr, 100 g făină, 100 ml lapte, 2-3 linguri de cacao, puţină ciocolată, o jumătate de pachet de unt.

Preparare: Se bat albuşurile cu toată cantitatea de apă şi sarea, iar după ce stă pe tel se adaugă zahărul şi se pune o linguriţă de bicarbonat stins în oţet. Se adaugă gălbenuşurile şi făina amestecată cu cacao. Se toarnă în tavă şi se dă la cuptor. Se face o foaie din 4 albuşuri bătute spumă cu 250 g zahăr, în care se adaugă 250 g nucă prăjită tăiată, două linguri de făină şi puţin bicarbonat. Se întinde compoziţia în tava tapetată cu hîrtie şi se pune la cuptor la foc mic. Pentru cremă, cele patru gălbenuşuri se freacă cu 100-150 g zahăr, 100 g făină, 100 ml lapte, 2-3 linguri de cacao. Se freacă bine şi se dă la foc (cu puţină ciocolată), pînă se îngroaşă. Separat se ia o jumătate de pachet de unt şi zahăr după gust şi se freacă spumă, apoi se adaugă în crema neagră, după ce aceasta se răceşte (untul trebuie adăugat treptat, cîte puţin). Se pune blatul, crema şi apoi foaia de spumă cu nuci.

Gogoşari umpluţi cu vinete

Ingrediente: gogoşari, vinete, bulion, sare, zahăr.

Preparare: Se curăţă vinetele de coajă şi se taie cubuleţe, se prăjesc în ulei încins, după care se scot, se sărează şi se pun în strecurătoare. După ce s-au scurs, se umplu cu vinete gogoşarii curăţaţi de sîmburi. Se aşază într-o cratiţă, se adaugă bulion, pînă nu-i acoperă. În bulion se pune sare şi zahăr după gust şi se lasă să fiarbă 15 minute. Cît sînt calde, se aşază în borcane, se leagă şi se pun în haine pînă se răcesc.

Prăjitură de post

Ingrediente: două căni de zahăr, două căni de apă călduţă, două linguri de cacao, 400 g făină (ca la chec), două linguri de ulei, un praf de copt sau o lingură de amoniac stins în oţet, o cană de nucă zdrobită.

Preparare: Toate ingredientele se amestecă într-o cratiţă, apoi se pune compoziţia în tava unsă şi tapetată. Se amestecă puţin zahărul cu apa, apoi se adaugă cacaua, uleiul. Se amestecă foarte bine, după care se adaugă făina şi amoniacul. Înainte de a se pune în tavă se adaugă nuca.

Zacuscă mănăstirească

Ingrediente: 12 vinete mari, 30 ardei sau gogoşari, o cană de zahăr, o cană de oţet, două căni de ulei, sare; facultativ: cîţiva căţei de usturoi.

Preparare: Se coc legumele, se curăţă, se rup fîşii şi se pun într-un vas. Se sărează după gust şi se adaugă o cană de zahăr, una de oţet şi două căni de ulei (sau mai puţin ulei). Se poate adaugă şi usturoi. Se aşază în borcane şi se fierbe “la baie marină” 30 de minute.
Citeşte mai multe despre:   două,   zahăr,   ulei,   făină,   linguri,   cana,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...
Serviciul de email marketing furnizat de