x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Şcoala micilor bucătari

Şcoala micilor bucătari

24 Iul 2007   •   00:00
Şcoala micilor bucătari

Luaţi-vă copiii şi veniţi la Muzeul Satului, alături de cunoscuţi meşteri populari din diferite colţuri ale ţării, care, cu dăruire şi talent, vor răspunde in cadrul atelierelor de creaţie interesului, curiozităţii şi pasiunii celor care vor să descifreze sau să performeze alfabetul creaţiei populare.

Luaţi-vă copiii şi veniţi la Muzeul Satului, alături de cunoscuţi meşteri populari din diferite colţuri ale ţării, care, cu dăruire şi talent, vor răspunde in cadrul atelierelor de creaţie interesului, curiozităţii şi pasiunii celor care vor să descifreze sau să performeze alfabetul creaţiei populare.


In perioada 16 iulie-11 august are loc la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" tabăra de creaţie "Vara pe uliţă", un program de instrucţie, educaţie şi relaxare pentru copii şi tineri. Aici copiii pot descoperi meşteşugurile tradiţionale: olărit, modelaj, ţesut, sculptură in lemn, icoane pe sticlă, icoane pe lemn, pictură naivă, incondeierea ouălor, instrumente populare, impletituri, păpuşi, aranjamente decorative, desen-pictură şi pot fi antrenaţi in activităţi de divertisment (jocuri, concursuri, muzică etc.).


"Aici in «satul ciudat» de la Şosea, descoperim in acest demers instructiv-educativ şi social - tabăra de creaţie «Vara pe uliţă» - indemnul de a păstra "intru spirit" tot ceea ce a fost valoros in trecut, aceste meşteşuguri cu care s-au scris şi susţinut insemne ale identităţii noastre naţionale", ne-a precizat dr Aurelia Cosma, director de Programe Culturale şi Marketing la Muzeul Satului. Cele mai reuşite creaţii vor participa la expoziţia finală cu genericul "Vara pe uliţă" din data de 11 august.


TURTĂ DULCE. In prima săptămănă copiii s-au putut "dedulci" şi la căteva demonstraţii culinare. Miercuri, 18 iulie, meşterul popular Onu Avram din Piteşti, judeţul Argeş, i-a invăţat pe copii cum să picteze pe diferite forme de turtă dulce. "Căsuţa dulce din turtă dulce" a fost un prilej pentru "pitici" să arate cătă imaginaţie au şi ce talentaţi sunt folosind pensula şi culorile nu pe foaia de hărtie, ci pe formele de aluat aromate cu scorţişoară şi piper. Meşterul Onu Avram ne-a mărturisit secretul prin care turta dulce iese atăt de gustoasă: "E la fel ca şi cu pămăntul: dacă l-ai mărunţit, scoate recoltă bună. Aici este şi secretul turtei dulci: căt o lucrezi de mult. Trebuie frămăntată de trei-patru ori. Mulţi o frămăntă doar o dată, dar nu iese suficient de afănată".


IMPLETITURI DE ALUAT. "Poale-n brău şi colăcei, să facem de mititei..." - aceasta a fost "chemarea" cu care vineri, 20 iulie, teleormăneanca Mioara Stochiţă a reuşit să ii adune pe prichindei in jurul ei. Printre cei mici s-au aflat şi cursanţi de la modelaj şi olărit, aceştia sesizănd asemănări intre impletirea aluatului şi modelarea plastilinei sau a lutului. Meşterul Mioara Stochiţă le-a arătat puştilor cum se prepară poale-n brău, japoneze, colăcei, rulouri cu brănză, melcişori şi impletituri din aluat. Ei ar fi vrut să vadă şi cum se coace aluatul, insă nu au avut cum să utilizeze un cuptor. Dar, cu ingeniozitatea lor, au găsit soluţia: "Să le coacem la soare! Aşteptăm şi două zile pănă sunt gata plăcintele şi colăceii..."

CONDIŢII
"Intăi coacem turtele, după care le pictăm, aşa cum am pus copiii acum să picteze, să vadă şi ei cum se face. Era mai interesant să le pot arăta cum se lucrează, cum se pregăteşte aluatul, cum se coace turta. Dar aici, la Muzeul Satului, nu avem condiţiile necesare. Ar fi trebuit să fie un laborator inchis şi igienic"
Onu Avram, meşter popular


CREDINŢĂ
"Aluatul reprezintă faţa lui Hristos. Niciodată nu se aruncă, pentru că ar fi să facem mare păcat. După ce l-am frămăntat, aluatul trebuie inchinat. I se face Sfănta Cruce deasupra sau este marcat cu pristolnicul. La fel, păinea nu trebuie aruncată. E bine să coacem doar cătă păine avem nevoie să consumăm"
Mioara Stochiţă , meşter popular

×
Subiecte în articol: gastronomie