x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Secrete dulci şi aromate

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 04 Iun 2008 - 00:00

Preparatele dulci sau de patiserie pregătite în mănăstirile greceşti se apropie foarte mult de cele pe care le fac azi urmaşele Penelopei, în cuh­niile lor. Unele dintre ele sînt „de toată ziua“ – precum budincile de orez, hal­vaua (obţinută din griş, zahăr, apă, ulei, miere şi arome, simplă sau coaptă, caz în care este denumită „ravani“), plă­cintele şi prăjiturile („bougatsa“, „boureki“, „kataífi“, „saraigli“) –, în vre­me ce pre­pararea altora e legată de o anumi­tă sărbătoare: „kourabyedes“, de exemplu, se pregătesc numai de Anul Nou.



Preparatele dulci sau de patiserie pregătite în mănăstirile greceşti se apropie foarte mult de cele pe care le fac azi urmaşele Penelopei, în cuh­niile lor. Unele dintre ele sînt „de toată ziua“ – precum budincile de orez, hal­vaua (obţinută din griş, zahăr, apă, ulei, miere şi arome, simplă sau coaptă, caz în care este denumită „ravani“), plă­cintele şi prăjiturile („bougatsa“, „boureki“, „kataífi“, „saraigli“) –, în vre­me ce pre­pararea altora e legată de o anumi­tă sărbătoare: „kourabyedes“, de exemplu, se pregătesc numai de Anul Nou.

Se folosesc foarte mult mierea şi migdalele, uleiul de măsline, lămîile şi portocalele, iar pentru preparatele de patiserie: brînzeturile – sărate sau dulci. Pentru că aproape nu există mănăstire care să nu aibă şi cîteva căpriţe, brînza proaspătă de capră – numită aici „myzithra“ – este unul dintre ingredientele cu care se umplu, de obicei, delicioasele „boureki“ (rulouri din foi subţiri de plăcintă).

„În comuni­tăţile monahale, mesele erau mult mai bogate decît cele ale asce­ţilor, pentru că monahii trebuiau să satisfacă şi servi­ciile liturgice, în biserică, să muncească pentru comunitate, avînd nevoie de mai multă forţă şi rezistenţă şi, deci, de o hrană mai ­consistentă“
Arhimandritul Dositheos ● Mănăstirea Tatarna, Grecia

Poţiune tonică

Pentru zilele din Postul Mare se obiş­nuieşte să se înlocuiască uleiul cu ta­hini (seminţe de susan măcinate), care dă consistenţa dorită dulciurilor, fără a face rabat de la interdicţia la ulei. Ace­­laşi tahini este folosit şi pentru pre­pa­­rarea unei „poţiuni tonice“, în timpul postului. Este vorba despre „kahve me tahini“ (cafea cu tahini), pregătită din cafea grecească (are în componenţă 10%-15% năut măcinat), cu apă şi za­hăr, care apoi se toarnă, puţin cîte puţin, în­­tr-o cană mai mare în care s-a pus di­­nainte o lingură de tahini. Cafeaua şi ta­­hini se amestecă bine pînă se obţine un lichid mai gros, omo­gen. În zilele obişnuite, în unele mă­năs­­tiri, această „poţiune“ se obţine din ca­fea şi „avgolemono“ (sos de lămîie şi ouă).


Bougatsa

Ingrediente: un litru de lapte proaspăt (gras), trei sferturi de ceaşcă de griş, două ouă, 4 esenţe de vanilie, o ceaşcă de zahăr, 500 g foi de plăcintă, 3 linguri de unt, zahăr pudră şi scorţişoară măcinată.

Preparare:
Pune laptele într-o cratiţă cu pereţi mai înalţi şi lasă-l pe foc pînă începe să fiarbă. Imediat ce dă în fiert adaugă grişul (în ploaie), amestecînd repede, ca să nu se formeze cocoloaşe. Micşorează flacăra aragazului (sau trage tava către marginea plitei) şi adaugă zahărul. Cînd începe să clocotească din nou, pune vasul deoparte. Bate ouăle, pune-le în compoziţia de mai sus şi amestecă bine, să se omogenizeze. Adaugă şi vanilia. Unge o tavă pentru copt cu unt, aşază în ea o foaie de plăcintă, unge-o cu unt, pune altă foaie, pe care o ungi iar cu unt, şi tot aşa, pînă aşezi în tavă jumătate din cantitatea de foi. Toarnă deasupra umplutura, netezeşte-o bine cu lama unui cuţit, apoi aşază peste ea restul de foi de plăcintă, unse de asemenea cu unt. Peste ultima foaie pulverizează apă fierbinte, apoi dă tava la cuptor, pentru o jumătate de oră, la temperatura de 200-220˚C. După ce ai scos tava din cuptor, porţionează plăcintele şi presară zahăr pudră şi scorţişoară.

Boureki

Ingrediente: pentru aluat: un kg făină, o jumătate de pahar de ulei de floarea-soarelui, 500 ml apă, sare; pentru umplutură: un kg de brînză proaspătă obţinută din lapte prins, scor­­ţişoară măcinată, apă de trandafiri (un sirop subţire, ob­ţinut din petale de trandafiri frecate cu puţină sare de lămîie şi apoi fierte în apă cu zahăr, după care se strecoară), 5 linguri de zahăr; pentru prăjit: ulei; pentru decor: zahăr pudră.

Preparare:
Frămîntă mai întîi aluatul, amestecînd împreună făina, uleiul şi sarea. Adaugă apa şi frămîntă din nou. După ce a căpătat consistenţa dorită, acoperă castronul în care se află aluatul cu o pînză curată şi lasă-l să se odihnească o jumătate de oră. După aceea, întinde din aluat foi subţiri, din care taie bucăţi rectangulare cu dimensiunea de 8 x 10 cm. Pune pe fiecare dintre aceste pătrate de aluat cîte o lingură din umplutură (obţinută prin amestecul omogen al ingredientelor următoare: brînză, scorţişoară, apă de trandafiri, zahăr), apoi rulează-le şi rumeneşte-le în ulei fierbinte. La sfîrşit, presară-le cu zahăr pudră.

Melamakarona

Ingrediente: pentru aluat: 3 ceşti de ulei de porumb, o ceaşcă şi jumătate de zahăr pudră, o jumătate de ceaşcă de coniac, o jumătate de ceaşcă de suc de portocale (proaspăt), un kg de făină (sau mai mult, la nevoie), coajă de lămîie şi de portocală, un pliculeţ cu praf de copt, o linguriţă de scorţişoară măcinată, cîteva cuişoare (măcinate); pentru sirop: două ceşti de zahăr, două ceşti de miere, două ceşti de apă, un baton de scorţişoară, suc de portocale, coajă de portocale; pentru decor: cîteva nuci măcinate.

Preparare:
Într-un vas adînc, amestecă bine uleiul, zahărul, sucul de portocale, coniacul, insistînd pînă la dizolvarea completă a zahărului. Adaugă apoi restul ingredientelor (mai puţin făina) şi continuă să amesteci. Toarnă făina puţin cîte puţin, amestecînd şi apoi frămîntînd, pînă se obţine un aluat compact, ferm (dacă simţi că mai este nevoie de puţină făină, adaugă pînă ajungi la consistenţa dorită). Rupe din aluat bucăţi mai mici, de mărime egală, frămîntă-le apoi pe fiecare în parte, modelează din ele mici sfere pe care le presezi apoi cu podul palmei. Cu ajutorul unui cuţit pentru tăiat brînza, dă-le un aspect vălurit, presînd aluatul cu latul lamei (partea de dedesubt trebuie însă să rămînă plană, pentru a putea asigura o coacere bună). Aşază bucăţile de aluat în tavă şi dă-le la cuptor, la foc potrivit, pentru aproximativ 30 de minute. Cînd s-au rumenit, scoate tava şi toarnă deasupra siropul fierbinte (pregătit în prealabil prin fierberea ingredientelor menţionate). Nu le lăsa să fie însă prea tare pătrunse de sirop. Scoate-le repede din tavă, aşază-le pe un platou şi presară nuci măcinate.

Kataífi

Ingrediente: un kg kataifi (o specialitate de paste făinoase pentru pregătirea acestei prăjituri, cu „firul“ foarte lung şi subţire), 500 g nuci măcinate, 500 g migdale măcinate, 100 g alune, două felii de pîine prăjită şi apoi măcinată, o ceaşcă de zahăr, două nucşoare (rase), puţină scorţişoară măcinată, 7 albuşuri; pentru copt: 500 g unt; pentru sirop: două ceşti de miere, 6 ceşti de zahăr, 5 ceşti de apă, un baton de scorţişoară, sucul de la două lămîi.

Preparare: Bate albuşurile spumă, apoi adaugă restul ingredientelor puţin cîte puţin şi încorporează bine. Unge cu unt o tavă rectangulară, cu pereţi mai înalţi. Aşază în ea jumătate din cantitatea de paste (kataifi), toarnă umplutura şi niveleaz-o, apoi aşază deasupra restul de paste. Stropeşte-le cu puţină apă. Toarnă peste toate untul topit (fierbinte) şi dă la cuptor pentru 35-45 de minute (pînă se rumenesc kataifi). Scoate tava din cuptor şi lasă să se răcească puţin prăjitura. Apoi toarnă peste ea siropul fierbinte (fiert în timp ce tava era în cuptor). Acoperă tava şi las-o să se răcească. Porţionează apoi kataifi şi serveşte. Prăjitura se mai poate face folosind în locul acestor paste foi subţiri de aluat. Se pun două-trei foi (unse cu unt între ele) dedesubt, apoi umplutura şi din nou două-trei foi unse cu unt între ele. Se stropeşte cu apă, se toarnă untul fierbinte şi apoi se taie, cu un cuţit ascuţit, în formă de pătrate sau triunghiuri. Se poate porţiona şi înainte de a se da tava la cuptor.
Citeşte mai multe despre:   două,   jumătate,   zahăr,   apă,   scorţişoară,   cuptor,   toarna,   tava,   aluat,   cesti,   caiet de retete,   ce

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de