x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Secrete dulci şi aromate

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 04 Iun 2008 - 00:00

Preparatele dulci sau de patiserie pregătite în mănăstirile greceşti se apropie foarte mult de cele pe care le fac azi urmaşele Penelopei, în cuh­niile lor. Unele dintre ele sînt „de toată ziua“ – precum budincile de orez, hal­vaua (obţinută din griş, zahăr, apă, ulei, miere şi arome, simplă sau coaptă, caz în care este denumită „ravani“), plă­cintele şi prăjiturile („bougatsa“, „boureki“, „kataífi“, „saraigli“) –, în vre­me ce pre­pararea altora e legată de o anumi­tă sărbătoare: „kourabyedes“, de exemplu, se pregătesc numai de Anul Nou.



Preparatele dulci sau de patiserie pregătite în mănăstirile greceşti se apropie foarte mult de cele pe care le fac azi urmaşele Penelopei, în cuh­niile lor. Unele dintre ele sînt „de toată ziua“ – precum budincile de orez, hal­vaua (obţinută din griş, zahăr, apă, ulei, miere şi arome, simplă sau coaptă, caz în care este denumită „ravani“), plă­cintele şi prăjiturile („bougatsa“, „boureki“, „kataífi“, „saraigli“) –, în vre­me ce pre­pararea altora e legată de o anumi­tă sărbătoare: „kourabyedes“, de exemplu, se pregătesc numai de Anul Nou.

Se folosesc foarte mult mierea şi migdalele, uleiul de măsline, lămîile şi portocalele, iar pentru preparatele de patiserie: brînzeturile – sărate sau dulci. Pentru că aproape nu există mănăstire care să nu aibă şi cîteva căpriţe, brînza proaspătă de capră – numită aici „myzithra“ – este unul dintre ingredientele cu care se umplu, de obicei, delicioasele „boureki“ (rulouri din foi subţiri de plăcintă).

„În comuni­tăţile monahale, mesele erau mult mai bogate decît cele ale asce­ţilor, pentru că monahii trebuiau să satisfacă şi servi­ciile liturgice, în biserică, să muncească pentru comunitate, avînd nevoie de mai multă forţă şi rezistenţă şi, deci, de o hrană mai ­consistentă“
Arhimandritul Dositheos ● Mănăstirea Tatarna, Grecia

Poţiune tonică

Pentru zilele din Postul Mare se obiş­nuieşte să se înlocuiască uleiul cu ta­hini (seminţe de susan măcinate), care dă consistenţa dorită dulciurilor, fără a face rabat de la interdicţia la ulei. Ace­­laşi tahini este folosit şi pentru pre­pa­­rarea unei „poţiuni tonice“, în timpul postului. Este vorba despre „kahve me tahini“ (cafea cu tahini), pregătită din cafea grecească (are în componenţă 10%-15% năut măcinat), cu apă şi za­hăr, care apoi se toarnă, puţin cîte puţin, în­­tr-o cană mai mare în care s-a pus di­­nainte o lingură de tahini. Cafeaua şi ta­­hini se amestecă bine pînă se obţine un lichid mai gros, omo­gen. În zilele obişnuite, în unele mă­năs­­tiri, această „poţiune“ se obţine din ca­fea şi „avgolemono“ (sos de lămîie şi ouă).


Bougatsa

Ingrediente: un litru de lapte proaspăt (gras), trei sferturi de ceaşcă de griş, două ouă, 4 esenţe de vanilie, o ceaşcă de zahăr, 500 g foi de plăcintă, 3 linguri de unt, zahăr pudră şi scorţişoară măcinată.

Preparare:
Pune laptele într-o cratiţă cu pereţi mai înalţi şi lasă-l pe foc pînă începe să fiarbă. Imediat ce dă în fiert adaugă grişul (în ploaie), amestecînd repede, ca să nu se formeze cocoloaşe. Micşorează flacăra aragazului (sau trage tava către marginea plitei) şi adaugă zahărul. Cînd începe să clocotească din nou, pune vasul deoparte. Bate ouăle, pune-le în compoziţia de mai sus şi amestecă bine, să se omogenizeze. Adaugă şi vanilia. Unge o tavă pentru copt cu unt, aşază în ea o foaie de plăcintă, unge-o cu unt, pune altă foaie, pe care o ungi iar cu unt, şi tot aşa, pînă aşezi în tavă jumătate din cantitatea de foi. Toarnă deasupra umplutura, netezeşte-o bine cu lama unui cuţit, apoi aşază peste ea restul de foi de plăcintă, unse de asemenea cu unt. Peste ultima foaie pulverizează apă fierbinte, apoi dă tava la cuptor, pentru o jumătate de oră, la temperatura de 200-220˚C. După ce ai scos tava din cuptor, porţionează plăcintele şi presară zahăr pudră şi scorţişoară.

Boureki

Ingrediente: pentru aluat: un kg făină, o jumătate de pahar de ulei de floarea-soarelui, 500 ml apă, sare; pentru umplutură: un kg de brînză proaspătă obţinută din lapte prins, scor­­ţişoară măcinată, apă de trandafiri (un sirop subţire, ob­ţinut din petale de trandafiri frecate cu puţină sare de lămîie şi apoi fierte în apă cu zahăr, după care se strecoară), 5 linguri de zahăr; pentru prăjit: ulei; pentru decor: zahăr pudră.

Preparare:
Frămîntă mai întîi aluatul, amestecînd împreună făina, uleiul şi sarea. Adaugă apa şi frămîntă din nou. După ce a căpătat consistenţa dorită, acoperă castronul în care se află aluatul cu o pînză curată şi lasă-l să se odihnească o jumătate de oră. După aceea, întinde din aluat foi subţiri, din care taie bucăţi rectangulare cu dimensiunea de 8 x 10 cm. Pune pe fiecare dintre aceste pătrate de aluat cîte o lingură din umplutură (obţinută prin amestecul omogen al ingredientelor următoare: brînză, scorţişoară, apă de trandafiri, zahăr), apoi rulează-le şi rumeneşte-le în ulei fierbinte. La sfîrşit, presară-le cu zahăr pudră.

Melamakarona

Ingrediente: pentru aluat: 3 ceşti de ulei de porumb, o ceaşcă şi jumătate de zahăr pudră, o jumătate de ceaşcă de coniac, o jumătate de ceaşcă de suc de portocale (proaspăt), un kg de făină (sau mai mult, la nevoie), coajă de lămîie şi de portocală, un pliculeţ cu praf de copt, o linguriţă de scorţişoară măcinată, cîteva cuişoare (măcinate); pentru sirop: două ceşti de zahăr, două ceşti de miere, două ceşti de apă, un baton de scorţişoară, suc de portocale, coajă de portocale; pentru decor: cîteva nuci măcinate.

Preparare:
Într-un vas adînc, amestecă bine uleiul, zahărul, sucul de portocale, coniacul, insistînd pînă la dizolvarea completă a zahărului. Adaugă apoi restul ingredientelor (mai puţin făina) şi continuă să amesteci. Toarnă făina puţin cîte puţin, amestecînd şi apoi frămîntînd, pînă se obţine un aluat compact, ferm (dacă simţi că mai este nevoie de puţină făină, adaugă pînă ajungi la consistenţa dorită). Rupe din aluat bucăţi mai mici, de mărime egală, frămîntă-le apoi pe fiecare în parte, modelează din ele mici sfere pe care le presezi apoi cu podul palmei. Cu ajutorul unui cuţit pentru tăiat brînza, dă-le un aspect vălurit, presînd aluatul cu latul lamei (partea de dedesubt trebuie însă să rămînă plană, pentru a putea asigura o coacere bună). Aşază bucăţile de aluat în tavă şi dă-le la cuptor, la foc potrivit, pentru aproximativ 30 de minute. Cînd s-au rumenit, scoate tava şi toarnă deasupra siropul fierbinte (pregătit în prealabil prin fierberea ingredientelor menţionate). Nu le lăsa să fie însă prea tare pătrunse de sirop. Scoate-le repede din tavă, aşază-le pe un platou şi presară nuci măcinate.

Kataífi

Ingrediente: un kg kataifi (o specialitate de paste făinoase pentru pregătirea acestei prăjituri, cu „firul“ foarte lung şi subţire), 500 g nuci măcinate, 500 g migdale măcinate, 100 g alune, două felii de pîine prăjită şi apoi măcinată, o ceaşcă de zahăr, două nucşoare (rase), puţină scorţişoară măcinată, 7 albuşuri; pentru copt: 500 g unt; pentru sirop: două ceşti de miere, 6 ceşti de zahăr, 5 ceşti de apă, un baton de scorţişoară, sucul de la două lămîi.

Preparare: Bate albuşurile spumă, apoi adaugă restul ingredientelor puţin cîte puţin şi încorporează bine. Unge cu unt o tavă rectangulară, cu pereţi mai înalţi. Aşază în ea jumătate din cantitatea de paste (kataifi), toarnă umplutura şi niveleaz-o, apoi aşază deasupra restul de paste. Stropeşte-le cu puţină apă. Toarnă peste toate untul topit (fierbinte) şi dă la cuptor pentru 35-45 de minute (pînă se rumenesc kataifi). Scoate tava din cuptor şi lasă să se răcească puţin prăjitura. Apoi toarnă peste ea siropul fierbinte (fiert în timp ce tava era în cuptor). Acoperă tava şi las-o să se răcească. Porţionează apoi kataifi şi serveşte. Prăjitura se mai poate face folosind în locul acestor paste foi subţiri de aluat. Se pun două-trei foi (unse cu unt între ele) dedesubt, apoi umplutura şi din nou două-trei foi unse cu unt între ele. Se stropeşte cu apă, se toarnă untul fierbinte şi apoi se taie, cu un cuţit ascuţit, în formă de pătrate sau triunghiuri. Se poate porţiona şi înainte de a se da tava la cuptor.
Citeşte mai multe despre:   două,   jumătate,   zahăr,   apă,   scorţişoară,   cuptor,   toarna,   tava,   aluat,   cesti,   caiet de retete,   ce

 



Mai multe titluri din categorie

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa
Galerie Foto Seara trecută la X Factor, Ștefan Bănică a ales concurenții cu care va merge mai departe în competiție. Andrei Duțu, Mihai Turbatu și Ionuț Hanțig sunt cei trei cu care juratul se va prezenta în...

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând de astăzi, la 5 după-amiaza, de luni până vineri, poveștile sunt inima noului Observator. Laura Nureldin și Florin Căruceru vor face echipă pentru o oră de știri despre oameni, în fiecare zi, de...

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare
Galerie Foto Şi în a doua zi de sãrbãtoare  la Antena 1, telespectatorii au preferat programele speciale ale staţiei, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Astfel, conform datelor oferite...

Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor

Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor
Tudor Costina merge în finala iUmor fiind cel mai votat concurent din cea mai nouă ediție a show-ului de la Antena 1. Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena...

Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii

Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii
Galerie Foto Insula Iubirii a primit cu brațele deschise noi cupluri care vor să trăiască experiența care a schimbat viețile multor perechi de îndrăgostiți. Radu Vâlcan şi echipa de filmare, alături de concurenţii şi...
Serviciul de email marketing furnizat de