x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Secretele mâncărurilor crude. Intră în bucătăria raw vegan, acolo unde dulciurile nu mai sunt interzise

0
Autor: Oana Portase 26 Iun 2015 - 09:11
Secretele mâncărurilor crude. Intră în bucătăria raw vegan, acolo unde dulciurile nu mai sunt interzise
Vezi galeria foto
Într-o lume în care suntem bombardați de mâncare fast-food și patiserii la toate colțurile blocului, încet, dar sigur își face loc și conceptul de mâncare raw vegan. Mulți se plâng că ce e sănătos nu e și gustos; așa apar frustrările și dăm iama în prăjituri cu prima ocazie.

Bucătăria raw vegan ne propune altceva și nu înseamnă să mâncăm doar fructe și legume crude. Putem mânca liniștiți dulciuri, sarmale și tot felul de mâncăruri; important e cum le preparăm și ce ingrediente folosim.

Am stat de vorbă cu Anca Alungulesei, fondatoarea RawCoco, prima cofetărie-ceainărie raw vegană din România și specialist în deserturi raw vegan. „A consuma hrana raw vegană înseamnă în primul rând a te hrăni. Știu, pare redundant, deoarece mulți vor spune că și ei se hrănesc în fiecare zi, însă aici mă refer la a consuma cât mai multă hrană crudă. Asta înseamnă că excludem din start carnea, ouăle și laptele. Și mai excludem și făina. Deoarece, tot ce este procesat termic (adică peste 38 grade), nu mai este crud, este lipsit de viaţă.

Prin procesare termică se distrug în cea mai mare parte nutrienţii, vitaminele și în special enzimele. Asta înseamnă că, din cauza focului, doar mâncăm fără să ne hrănim în mod special. Toate felurile de mâncare din bucătăria tra-dițională au corespondent în bucătăria raw vegană - pateuri, sosuri, sărmăluţe raw, burgeri, lapte, smântâna, brânză, dar, în special, deserturi raw vegane. Și toate sunt pline de gust, culoare, arome”, ne-a explicat Anca Alungulesei.


Anca Alungulesei

„În legătură cu rețetele, pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să-și prepare acasă dulciuri raw vegane, am creat Mademoiselle Coco, serialul online de bucătărie raw vegană, un loc în care eu gătesc în bucătăria de la RawCoco și cei de acasă pot găti la ei în bucătărie” - Anca Alungulesei

E o modă, o fiță ori o dietă? Sau un stil de viață?

Raw vegan este un stil de viață și în niciun caz o dietă sau o fiță, spune Anca Alungulesei. Schimbarea trebuie să vină de la noi și trebuie făcută treptat. Ne informăm, gătim, experimentăm, vedem ce ni se potrivește. „Noi decidem cât la sută ne dorim să consumăm alimente crude. Nu există un «aşa trebuie».



Minunat este să avem și o masă crudă pe zi, și trei. Tot minunat este și să avem o zi pe săptămână în care mâncăm crud sau consumăm doar sucuri. Pentru că, astfel, îi vom oferi organismului nostru un bine meritat repaus. Însă schimbarea este bine să vină natural, din convingere și pe testate”, ne mai spune Anca.

Cofetăria cu dulciuri sănătoase

RawCoco este locul unde mănânci dulciuri fără să te simți vinovat. Aici găsim dulciurile… sănătoase. „RawCoco este prima cofetărie-ceainărie raw vegană din România și am fondat-o din convingere și din dorinţa de a produce o schimbare. În primul rând, pentru că mi-am dorit să reabilitez ideea de dulce.



Conştientul nostru nu înţelege că nu are voie sau nu este sănătos. Dulcele, la ora actuală, a devenit o corvoadă pentru psihicul nostru și nişte kilograme în plus pentru corpul nostru. Pentru că, invariabil, asociem dulcele cu ceva interzis”, ne-a explicat Anca Alungulesei.

De ce să mâncăm nefiert

„Beneficiile consumului de hrană crudă sunt foarte multe. Însă, n-aş vrea să includ slăbitul la multitudinea de beneficii, deoarece le-ar minimaliza pe cele cu adevărat importan-te pentru corpul și mintea noastră. Pierderea în greutate este doar un efect colateral binevenit al consumului de hrană crudă.



Cel mai important beneficiu, din punctul meu de vedere, este faptul că nivelul de energie al organismului crește în mod natural”, explică specialistul în nutriție raw vegan.

Alimentația raw vegană este mult mai complexă, deoarece include atât fructe, legume, cât și superalimente (cacao, lucuma, aswaganda, alge marine).

Cât de greu este să trecem la un asemenea mod de viață


„Acum, ingredientele sunt destul de uşor de găsit, deoarece din ce în ce mai multe persoane consumă într-un procent mare hrană crudă. Deci, dacă a apărut cererea pe piaţă, au apărut și furnizorii.



În principiu, pentru a putea găti raw vegan avem nevoie de câteva aparate, fără de care nu se poate, și de rețete «gus-toase». De exemplu, un blender cu putere mare și un storcător.”



Rețetă sarmale raw vegan

Ingrediente: l hrișcă - 1 castron l nucă - 1/2 castron l morcov - 1/4 castron l ceapă - 1 bucată l pătrunjel verde - 1/2 legătură l varză murată - 10 frunze l 6 roșii l nucșoară măcinată - 1 linguriță l cimbru uscat măcinat - 1/2 linguriță l ulei extravirgin de măsline - 2 linguri l piper măcinat l sare de Himalaya

Umplutura: Hrișca și nuca se hidratează 8 ore. Ceapa, pătrunjelul, morcovul și nuca mărunțite, împreună cu condimentele, se amestecă în robot. Se pune compoziția în foaia de varză și se rulează.

Sos roșii: Se amestecă în robot roșiile, nervurile de la varză, pe care le tocăm mărunt, și uleiul, făcând un sos mai gros.

Sugestie servire: Se pun sarmalele într-un castron și se toarnă sosul de roșii.






Citeşte mai multe despre:   dieta raw vegan,   raw vegan,   dieta,   retete,   alimente

 



Mai multe titluri din categorie

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai ...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...
Serviciul de email marketing furnizat de