x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Senegal - Aroma arahidelor

Senegal - Aroma arahidelor

de Mara Raducanu    |    08 Feb 2006   •   00:00
Senegal - Aroma arahidelor
GARGATUA SI PANTAGRUEL
Piete colorate, in care vesmintele vanzatorilor rivalizeaza cu varietatea fructelor si a legumelor asezate strategic si destul de atractiv pentru ochiul atent al turistului dornic sa descopere pas cu pas civilizatia straina. Agitatie, cat cuprinde! Lume curioasa si gata de targuiala cu negustorii al caror glas rasuna fara oboseala, strabatand intreaga piata.

Senegalul, caci acolo vom poposi astazi, este asemeni unui evantai, si deschizandu-l veti descoperi o mica parte din cultura, traditiile, obiceiurile si gastronomia locurilor de aici. Noi, ca de obicei, ne vom opri la domeniul nostru preferat: gastronomia. Dintre toate bucatariile africane, cea mai influentata de traditiile culinare straine este cea senegaleza. In special Dakarul, capitala multiculturala, deschisa influentelor exteriorului, atrasa de noutati si gata oricand sa-si diversifice alimentatia in semn de modernitate.

Arahida constituie principala cultura din aceasta tara si veti fi surprinsi sa observati ca peste tot pe unde veti merge aroma arahidelor va va urmari. In piete, negustorii vor incerca, de cele mai multe ori cu succes, sa va ademeneasca cu gustul parfumat al biscuitilor umpluti cu unt de arhide si cu arahide prajite. Uleiul lor inlocuieste untul si parfumeaza carnea si pestele, obtinand combinatii pe masura asteptarilor.

Bucatele pe baza de peste fac parte din meniul de zi cu zi. Fie ca il pregatesc prajit sau cu legume - "Thebouidienne", servit cu sosuri puternic condimentate sau cu busuioc, indemanarea si originalitatea senegalezilor te va surprinde de fiecare data. O mancare locala, accesibila pentru buzunarul omului de rand, este orezul cu peste sau cu carne. Si fiindca tot vorbeam de carne, la acest capitol lucrurile sunt cat se poate de clare: mielul si vita ocupa locurile fruntase. Cerealele constituie baza alimentatiei senegalezilor, consumate in special dimineata si seara, iar legumele si fructele (papaya, avocado, pepenele galben, bananele) nu lipsesc din dieta acestora. Puiul cu arahide si prajitura cu nuca de cocos se numara printre delicatese. Asa ca la treaba! Adica, la scris de retete!

PUI CU LAMAIE

  • INGREDIENTE: un pui, 500 g ceapa, o ceapa marinata, 120 ml ulei de arahide, 10 lamai verzi, un ardei iute, sare, piper.
  • PREPARARE: Lamaile se storc, se adauga ceapa marinata taiata solzisori, ardeiul maruntit,sarea, piperul, puiul intreg si se lasa timp de 12 ore. Se scoate, se asaza intr-o tava si se da la cuptor. Pentru sos, se incalzeste uleiul intr-o cratita, se adauga restul de ceapa, zeama in care a stat puiul si se lasa la fiert. Dupa ce se scoate de la cuptor, puiul se lasa sa fiarba in sos circa 15 minute. Se serveste cu garnitura de orez.

    PRAJITURA CU COCOS

  • INGREDIENTE: 6 oua, 6 albusuri, 600 g zahar, 350 g nuca de cocos, 100 g faina, 100 ml lapte, 350 g unt, doua plicuri cu zahar vanilinat.
  • PREPARARE: Cele 12 albusuri se bat spuma si se adauga treptat 400 g zahar, 200 g nuca de cocos si faina. Compozitia se imparte in doua si se coc doua blaturi. Pentru crema, se freaca la bain-marie galbenusurile cu restul de zahar, laptele, restul de nuca de cocos si zaharul vanilinat. Se freaca spuma untul si se adauga cate o lingura de crema pana se omogenizeaza. Cu jumatate din crema se umplu foile, iar restul se pune deasupra.
  • ×