x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Simplitate si gust

Simplitate si gust

de Mara Raducanu    |    23 Noi 2005   •   00:00
Simplitate si gust
GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Caldura sufocanta. Cosuri pline cu banane, nuci de cocos, fructe proaspete… O atmosfera ce te imbie la somn si la visare. Dar, cand in jurul tau roieste o multime de oameni - femei imbracate in rochii lungi, haine colorate si multa agitatie - nici gand sa poti inchide un ochi. Si poate ca ai mai reusi sa treci peste agitatie si peste galagie, dar mirosurile si aromele ce vin din bucatarie nu te pot lasa indiferent…

Imaginati-va pentru o clipa ca sunteti in Kenya. Tocmai v-am descris, ce-i drept, foarte putin, o parte din atmosfera de aici. Despre bucataria kenyana? Aflam imediat mai multe. Pentru vizitatorul venit de departe, spatiul kenyan are intotdeauna ceva mistic. De la viata de zi cu zi si pana la mancare, totul pare invelit intr-o aura de mister pe care, involuntar, simti nevoia sa il descoperi si sa-l aprofundezi.

Desi de multe ori agitata, viata kenyenilor te va fascina intotdeauna

OSPITALITATE. Odata ce-ai pus piciorul pe pamant kenyan, esti nevoit sa recunosti ca ai intrat deja intr-o alta lume, cu multe necunoscute, pe care treptat-treptat le vei descifra si vor ajunge sa te incante. Ospitalitatea oamenilor este fara margini. Te vor intampina cu un bol de ceai caldut si cu o farfurie plina cu banane. Este modul lor de a-si arata bucuria si generozitatea fata de turisti. "Ugali" reprezinta principalul fel de mancare al kenyenilor, acesta putand fi gatit in doua feluri: "ugali pal", asa cum il numesc ei, preparat din faina de porumb, si "ugali intunecat", din faina de mei. Masa incepe cu traditionala mancare "irio", un piure din grau amestecat cu cartofi, iar iahnia din carne de vita si cartofi se numara printre preferate.

"M’ Chuzi Wa Kuku" (sigur, denumirile va pot "speria" putin!) este un apetisant pui cu nuca de cocos, "Samaki Na Nazi" - un peste umplut cu crema din nuca de cocos, iar la desert - banane coapte si spuma de banane cu glazura de ciocolata.

Kenyenii pregatesc niste salate pe cinste. Varza, morcovi, ceapa si rosii, iata doar cateva dintre legumele cu care acestia prepara combinatii inedite, atat cat sa-ti stimuleze papilele gustative si sa-ti starneasca pofta de mancare. Amestecate cu un sos "piscator" sau cu sos de rosii, iti redau cheful de viata. Oamenii sunt veseli, iar mancarea, o adevarata delectare. Totul este simplu, sanatos, dar in acelasi timp extrem de tentant. Desi nu au foarte multe bucate sofisticate, sunt convinsa ca veti fi curiosi sa incercati sa pregatiti singuri cateva retete culese de pe aceste meleaguri.

PUI CU LAPTE DE COCOS

Ingrediente: un pui, doua lingurite cu praf de ghimbir, doua capatani de usturoi, doi ardei iuti, o ceapa, ulei, o lingurita curry, 150 g unt, o lingurita coriandru, 5 cescute cu lapte de cocos, o ceasca crema de cocos, unt.

Preparare: Se spala puiul si se portioneaza. Separat, se prepara un amestec din usturoiul pisat, praful de ghimbir, ardeiul iute si curry, incercand sa le omogenizati cat mai bine. Intr-o tigaie caliti ceapa in putin ulei, iar apoi adaugati piureul de condimente si amestecati bine. Puiul taiat bucati se pune la calit in unt, iar cand s-a rumenit, se adauga peste el amestecul de ceapa si condimente. Se pun coriandrul si laptele de cocos si se lasa pana este gata puiul. Adaugati apoi crema de cocos si luati puiul de pe foc. Lasati-l sa se patrunda cateva minute, iar apoi serviti-l cu garnitura de orez.

×
Subiecte în articol: cocos