x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Solo Quinta - cinci note, o savoare unică

Solo Quinta - cinci note, o savoare unică

de Maria Belu    |    13 Apr 2011   •   12:51

Franţa. Paris, martie a.c. La cea de-a XVII-a ediţie a Concursului Vinalies Internationales, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de gen din lume, organizat de Uniunea Oenologilor din Franţa, sub egida Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, s-au “aliniat la start” 3.500 de probe de vinuri din 40 de ţări, înscrise la şapte categorii: vin roşu, alb, roze, vinuri dulci, spumante, licoroase şi distilate. Vinul alb numit «Solo Quinta», un cupaj produs la Cramele Recaş, din judeţul Timiş, a fost cel care, din peste 1.000 de vinuri albe seci, a obţinut cel mai mare punctaj, adjudecându-şi astfel Trophée Vinalies Internationales 2010 Exceptional Award, echivalentului Oscarului în materie de vinuri, după cum spun specialiştii.

De curând am stat de vorbă cu Ioan Georgiu, un profesionist al vinului, directorul general al cramelor bănăţene. “Solo Quinta” - şi-a început el povestea - “cinci note, o savoare unică, o singură cheie. Cinci sortimente atent alese, armonizate într-un singur vin dedicat celor mai rafinate şi exigente gusturi, este ceea ce bine sintetizează tehnologul Hartley Smithers. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, trei nobile sortimente internaţionale albe, de fapt cele mai cunoscute, apoi Fetească Regală, un sortiment românesc. Deci, patru vinuri albe şi un al cincilea, Fetească Neagră, un sortiment roşu vinificat în alb, un sortiment românesc care, cu siguranţă putem spune, că este cel mai cunoscut vin roşu românesc în lume. Strugurii au fost culeşi manual de pe Dealul Uberland şi Dealul }iganului. Strugurii din soiurile Fetească Regală şi Sauvignon Blanc au fost zdrobiţi şi presaţi, la scurt timp după recoltare, în prese vacuumate. Mustul a fost decantat la 10º C, timp de două zile, şi fermentat (separat pe cele două soiuri) timp de trei săptămâni, la 10ºC. Strugurii din soiurile Muscat Ottonel şi Chardonnay au suportat o zdrobire minimă (neagresivă, stres minim), urmată de o macerare de 24 de ore. Mustuiala macerată a fost presată, iar mustul obţinut a fost fermentat la aproximativ 15º C. Strugurii din soiul Fetească Neagră au fost culeşi în coşuri de 20 kg pentru a evita zdrobirea lor, apoi au fost presaţi şi fermentaţi conform tehnologiei de obţinere a vinului alb. Vinurile Chardonnay şi Fetească Neagră au fost maturate în baricuri din stejar transilvănean timp de trei luni, apoi cupajate cu restul sortimentelor şi, ulterior, îmbuteliate.” Toate concursurile la care au participat de-a lungul timpului au contribuit la dezvoltarea lor şi le-au arătat că sunt în competiţie “alături de cei mai mari producători ai lumii”. Vinul Solo Quinta a fost primit cu interes de juriu, dar şi de publicul prezent la concurs şi la gala premiilor, deoarece este primul vin din România care a ajuns la acest nivel de apreciere internaţională. “Prin toate canalele de comunicare ne sosesc întrebări legate de acest vin, de naşterea şi viaţa lui (vinul fiind un organism viu, se naşte, trăieşte şi, din păcate, moare), o viaţă în care, după cum ne arată, este pregătit să înveţe, să acumuleze calitate pentru ca, în momentul în care se apropie de finalul vieţii şi chiar după aceea, să ne facă mândri că l-am cunoscut şi i-am fost contemporani”, ne-a mai declarat distinsul nostru interlocutor.

Recunoaştere internaţională pentru vinurile româneşti

Pământ bun, România şi-a făcut din viţa-de-vie blazon, iar sortimentele de vinuri alese sunt vesite-n lume. Feteasca Neagră 2009, vin «născut» la Domeniile Coroanei Segarcea, a primit medalia de argint la Concursul Vinalies Inaternationales. În zonă se spune despre vinurile produse la Domeniul Coroanei că «atunci când cineva ia un pahar cu vin făcut aici, e ca şi când ar ţine în mână o carte de istorie». Istoria dă parcă un parfum şi mai deosebit vinului ce se produce aici. Exploataţie vinivitivolă încă din anul 1884, Domeniul Coroanei a fost ales chiar de Regele Carol I ca fiind cea mai propice zonă din România pentru cultura viţei-de-vie (Segarcea aflându-se pe aceeaşi paralelă cu Piemonte şi Bordeaux). Datorită tehnologiei, vinurile obţinute aici au fost cele mai preţioase vinuri din România interbelică, vinuri medaliate la concursurile internaţioanle ale vremii.

×