x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Somelierul anului

Somelierul anului

14 Noi 2007   •   00:00

Il rog să povestească de unde a pornit totul. Şi imi zămbeşte… A pornit, ca mai toate drumurile frumoase, de la bunici. "De la bunicul, care a fost degustător!" Iar povestea a continuat la şcoală. Mai exact la Liceul Economic "Viilor" din Bucureşti. Gustul reuşitei l-a prins abia cănd a căştigat de căteva ori concursul, ca ospătar.

Il rog să povestească de unde a pornit totul. Şi imi zămbeşte… A pornit, ca mai toate drumurile frumoase, de la bunici. "De la bunicul, care a fost degustător!" Iar povestea a continuat la şcoală. Mai exact la Liceul Economic "Viilor" din Bucureşti. Gustul reuşitei l-a prins abia cănd a căştigat de căteva ori concursul, ca ospătar.

Primii paşi

La 15 ani a inceput practica la un restaurant de mare clasă din Bucureşti, iar la 16 ani era deja angajat cu carte de muncă in acelaşi loc. "Căştigam zece milioane de lei, cu bacşiş cu tot" - imi spune, măndru de propriile performanţe.

Intr-adevăr este o sumă respectabilă pentru acea vreme, mai ales dacă ţinem cont că cei mai mulţi adolescenţi la 16 ani nu fac altceva decăt să toace banii părinţilor. Cinci ani a stat in acelaşi restaurant, perioadă in care a crescut, incet şi sigur. De la un invăţăcel făşneţ a ajuns Maitre-d’Hotel. Acum e tot Maitre-d’Hotel, dar la un hotel de cinci stele.

Distincţie

Ca să obţină "Trofeul Someleriei 2007" a muncit un an de zile. La 19 ani a inceput degustările. A urmat cursurile de somelier şi a crescut incet şi sigur sub aripa lui Marius Bratu. Spune că l-a ambiţionat foarte tare concursul pentru Maitre-d’Hotel din 2005, cănd vărsta fragedă şi lipsa de experienţă l-au depunctat. In 2006 a pierdut finala pentru "Trofeul Someleriei", la doar 30 de sutimi. A venit insă şi 2007, anul reuşitei. Acum il aşteaptă o vizită la renumitul producător spaniol Torres, ca recompensă pentru munca de un an. An in care a invăţat caracteristicile viticulturii din Franţa, Italia şi Noua Zeelandă. Dan Alexandru spune că, pentru a reuşi, un tănăr trebuie să aibă voinţă, să muncească mult. "Ca să fii un bun somelier, trebuie să ştii viticultură şi artă culinară. In plus, trebuie să te porţi intr-un anume fel cu clienţii." Somelierul este cel care pregăteşte vinurile, el face recomandările, in funcţie de meniul zilnic, şi tot el prezintă clientului povestea vinului.

Calităţi

"Cred că un bun şef este profesionist atunci cănd poate face tot ceea ce fac subordonaţii lui. Eu am pornit de la picolo, am fost chelner şi şef de sală. Şi acum fac cu plăcere oricare dintre aceste lucruri. Mi-a prins bine să trec prin toate etapele meseriei pentru că acum ştiu care sunt responsabilităţile fiecărui angajat şi ce finalitate trebuie să aibă o sarcină de serviciu. Nu am nici o problemă să servesc la masă, mai ales că, atunci cănd o fac, imi amintesc de primele mele joburi". Aşa ne-a declarat Dan Alexandru, tănărul care la doar 21 de ani se poate lăuda că a căştigat ceamai importantă distincţie in meseria sa: "Trofeul Someleriei 2007".

×
Subiecte în articol: profesionistii