x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sosuri de casă, rețete pe alese

Sosuri de casă, rețete pe alese

de Andreea Tiron    |    27 Feb 2024   •   09:15
Sosuri de casă, rețete pe alese
Sursa foto: Hepta

Sosurile la pliculețe mai mici sau mai mari ori cele la tuburi sau diverse dispozitive umplu rafturile magazinelor și sunt de nelipsit atunci când ne luăm cartofi prăjiți sau diverse tipuri de nuggets, gujoane de pui ori nachos. Dar cum ar fi să ni le facem noi și să fie cât se poate de naturale?

Cu brânză, cheddar, iaurt, de usturoi cu sau fără smântână, iute sau dulce, din roșii sau ardei copți sau poate cu ceapă caramelizată, cel mai bun sos este totdeauna cel care ne place nouă, indiferent ce alegem. Dar ce alegem dacă vrem să avem sosul casei pentru o seară de film chipsuri sau cartofi pai ori wedges, pentru sandviciul favorit ori pentru burgerul rețeta proprie? 

Cumvaplace.ro ne îndeamnă să încercăm câteva variante de sosuri de casă pe alese și ne spuneți apoi ce preferați și voi.

  • Sos de iaurt 

Clasicul sos grecesc tzatziki noi l-am pregătit mai ales pentru aripioare în crustă de porumb. Pentru niște chipsuri de dovlecei, am ales un sos de iaurt combinat cu brânză, dar avem și o variantă care ne place lângă cartofii wedgies. Pentru vinetele coapte, l-am pregătit cu un strop de usturoi

  • Sos de smântână

Cel mai simplu sos pentru aripioare la ceaun sau pe grill: smântână cu usturoi, un strop de lămâie și o lingură de ulei de măsline. Este foarte bun și pentru cartofi pai! Sau poate chiar cu frigărui de pui!

  • Sos de brânză

Sosul nostru favorit de brânză l-am pregătit mai ales pentru roșii de vară, coapte și suculente, dar dacă vreți să îl încercați cu cartofi noi, va fi la fel de bun! Dacă preferați să ronțăiți chipsuri sau chiar lângă o friptură de pui, avem și un sos de iaurt cu brânză maturată.

  • Sos de cheddar

Noi avem chiar sandvici cald cu cheddar și ardei iute, dar pentru cartofi de orice fel sau chipsuri este perfect un sos cheddar simplu. Totul pornește de la bechamel (o să aveți nevoie doar de jumătate din cantitățile din rețeta noastră), în care la final topiți pur și simplu brânză cheddar rasă, cam 250 g la un bechamel cu 500 ml de lapte. 

  • Sos cu ceapă caramelizată

Noi am pregătit-o aici pentru fasole, dar ceapa caramelizată este foarte potrivită și pentru un burger gourmet, alături de ardei capia copt, de exemplu.  Dar este extraordinară și pentru un sandvici de chef! Asta ca să nu mai vorbim de sandviciul cu friptură rece de vită, de unde nu poate lipsi!

  • Sos cu ardei copți

Pentru chipsuri ori chiar o friptură avem un sos de ardei copți cremos sau unul iute-iute, harissa pe numele lui,  pe care l-am testat și cu nuggets de pui dar și cu dovlecei pane

  • Sos de roșii și condimente

Este un sos foarte simplu, cu roșii de vară, ardei copt, ceapă și condimente (mediteraneene sau arăbești), în funcție de ce alegeți să pregătiți. Dacă îl faceți iute, merge numai bine cu nachos, dar dacă va fi dulce, este perfect pentru cartofi prăjiți. Dacă vreți să aveți un sos extrem de păstos, ca un ketchup, dar de casă, nu trebuie să faceți altceva decât să îl pasați în blender.  

  • Sos guacamole

Și dacă tot am pomenit de nachos, să nu uităm sosul guacamole, pe care îl puteți încerca inclusiv într-o quesadilla cu ouă fierte sau ochiuri sau pe un sandvici cu năut copt.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: retete sosuri