x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un lichior creat din prea multă dragoste

Un lichior creat din prea multă dragoste

de Carmen Dragan    |    05 Mar 2008   •   00:00

Dacă există băuturi care au fost inventate din întâmplare sau băuturi care au fost o “greşeală” a barmanului, cu siguranţă există şi băuturi care au în spate o poveste.

Dacă există băuturi care au fost inventate din întâmplare sau băuturi care au fost o “greşeală” a barmanului, cu siguranţă există şi băuturi care au în spate o poveste. Una dintre acestea este Disa­ronno, lichiorul amaretto care se spune că a fost creat din dragoste, oglindind afecţiunea unei femei faţă de iu­bitul său.

 

Poveste de iubire

Totul începe în oraşul Saronno, din Italia, în timpul Renaşterii, mai exact în 1525, când Bernardo Luini, un pictor extrem de talentat şi de pasionat, un discipol al lui Leonardo da Vinci, a primit comanda să picteze o frescă înfăţişând-o pe Madonna, pentru biserica Santa Maria dei Miracoli, din Saronno. Tânărul a pornit în căutarea mo­delului perfect. După câteva luni, artistul a găsit o slujnică tânără şi frumoasă, ale cărei trăsături delicate l-au entuziasmat. În timp, fata s-a îndrăgostit nebuneşte de Bernardo şi, ca dar al dragostei ei pentru artist, tânăra a inventat o băutură delicată şi puternică în acelaşi timp, la fel ca iubirea ei. Pentru a crea această reţetă, slujnica (numele ei nu este cunoscut) a folosit 1001 ingrediente. Şi în zilele noastre reţeta este păstrată în secret, fiind respectată cu stricteţe. Astăzi Disaronno este consumat în peste 150 de ţări.

 

Un “diamant” de Murano

Cuvântul “amaretto” poate fi tradus pur şi simplu ca bitter, dar este deseori atribuit rădăcinilor cuvântului italian pentru dragoste: “amore”. Disaronno este recunoscut nu numai datorită aromei, ci şi eleganţei sticlei. Forma acesteia s-a schimbat de-a lungul anilor, adaptându-se modei sau creând ea însăşi tendinţe. Cea mai cunoscută este “sticla pătrată”, făurită de un meşter din Murano. Ea a devenit simbol al calităţii şi tradiţiei băuturii Disaronno originale. Gianmaria Buccellati, renumit bijutier italian, a comparat sticla cu un diamant, alegând-o ca obiect reprezentativ pentru secolul XX, la expoziţia “99 Objets pour une siècle”, din iunie 2000.

Disaronno este un binecunoscut ingredient în multe cocteiluri internaţionale. Este versatil, flexibil, ideal pentru orice ocazie: on the rock, o picătură în cafea, aroma juice-lui sau chiar ingredient pentru prăjitură.

 

Godfather şi Godmother

În 1972 filmul “Godfather” al lui Francis Ford Coppola a fost un adevărat succes de box office în întreaga lume. Cu această ocazie a fost prezentat un cocteil numit Godfather. Ingredientele au fost: o măsură de Disaronno şi două măsuri de whisky. Toată lumea a savurat acest cocteil, iar trendul creat a consacrat produsul. Considerat un cocteil mult prea tare pentru doamne, Godfather a fost curând acompaniat de Godmother, o combinaţie delicată pe bază de votcă.

 
Cappuccino

Ingrediente: 30 ml Disaronno, o linguriţă de cappuccino italian, un vârf de cuţit de scorţişoară şi unul de cacao.

Preparare: Într-un pahar se amestecă Disaronno şi cappuccino, apoi se presară scorţişoară şi cacao.

 

Splash

Ingrediente: 50 ml Disaronno, suc de merişor, apă minerală, o limetă.

Preparare: Se toarnă Disaronno într-un pahar cu gheaţă zdrobită. Se umple cu suc de merişor, se stoarce o limetă şi se serveşte cu un strop de apă minerală.

 

Disarita Frozen

Ingrediente: 20 ml Disaronno, 30 ml tequila albă, un cl limonadă, o limetă.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele împreună cu gheaţă zgrobită şi se garniseşte cu câteva felii de limetă.

 

Disaronno Royale

Ingrediente: 50 ml Disaronno, şampanie.

Preparare: Se toarnă Disaronno într-un pahar răcit, apoi se umple cu şampanie.

 

Disaronno Cream

Ingrediente: 40 ml Disaronno, 20 ml lapte proaspăt, o lingură de cacao.

Preparare: Se prepară într-un sheker cu gheaţă. Se acoperă cu puţin praf de cacao.

 

Fondue Disaronno

Ingrediente: o lingură de smântână, 450 g fulgi de ciocolată dulce-amăruie, 30 ml Disaronno, 450 g prăjitură de ciocolată tăiată în formă cubică, căpşune, caise confiate, bucăţele de mandarine pentru înmuiere.

Preparare: Într-un bol se amestecă smân­tâna cu ciocolata, agitându-se bi­ne, până când se topeşte ciocolata. Se introduce în cuptorul cu microunde timp de 4-6 minute, la o temperatură medie. Se adaugă Disaronno. Se serveşte cald într-un bol fondue, împreună cu prăjitura de ciocolată şi fructele pentru înmuiere.

 

French Connection

Ingrediente: 30 ml Disaronno, 30 ml coniac.

Se prepară într-un pahar cu gheaţă şi se agită bine.

 

Prăjitură Disaronno cu brânză

Ingrediente: un kg de biscuiţi graham pisaţi, 30 g zahăr pudră, 6 linguri de unt topit, 450 g cremă de brânză la temperatura camerei, 420 g brânză ricotta, 50 g zahăr tos, 4 ouă întregi, 3 gălbenuşuri uşor bătute, 30 ml Disa­ronno, o lingură de vanilie, căpşune proaspete şi coacăze.

Preparare: Se amestecă bine biscuiţii pisaţi, zahărul pudră şi untul topit. Se tapetează cu unt un bol cu diametrul de 20 cm. Se amestecă bine crema de brân­ză, brânza ricotta şi zahărul tos. Se bat gradat ouăle, Disaronno şi vanilia, apoi se combină amestecurile. Compoziţia se pune la copt timp de o oră şi un sfert. Se lasă apoi să se răcească la temperatura camerei. Se decorează cu căpşune şi coacăze, se acoperă şi se lasă peste noapte.

 

Piure Disaronno

Ingrediente: 1.300 g cartofi dulci, curăţaţi de coajă şi tăiaţi, 6 linguri de unt, o lingură de sare, 30 ml Disaronno, smântână.

Preparare: Se fierb cartofii în apă, apoi se scurg. Se zdrobesc, se adaugă unt şi sare, apoi treptat se pune ­Disaronno şi suficientă smântână cât să capete consistenţă.

 

Migdale glazurate cu Amaretto

Ingredienet: 50 g fulgi de migdale, două linguri de unt, 50 ml Disaronno.

Preparare: Se pun migdalele la prăjit în unt într-o tigaie, la foc mic. Se amestecă din când în când, până devin mai închise la culoare. Se adaugă lent Disaronno, amestecând până când migdalele prind o nuanţă de maro auriu şi Disaronno este absorbit. Migdalele se lasă pe o farfurie să se răcească.

 

Disaronno Café

Ingrediente: o cafea tare, fierbinte, 20 ml Disaronno, 20 ml lichior de cafea, 20 ml frişcă, o boabă de cafea, câteva picături de lichior de rodie.

Preparare: Se toarnă cafeaua şi lichio­rurile în pahar. Se acoperă cu frişcă şi se decorează cu boabe de cafea şi câteva picături de lichior de rodie.

×