x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Un lichior creat din prea multă dragoste

0
Autor: Carmen Dragan 05 Mar 2008 - 00:00

Dacă există băuturi care au fost inventate din întâmplare sau băuturi care au fost o “greşeală” a barmanului, cu siguranţă există şi băuturi care au în spate o poveste.

Dacă există băuturi care au fost inventate din întâmplare sau băuturi care au fost o “greşeală” a barmanului, cu siguranţă există şi băuturi care au în spate o poveste. Una dintre acestea este Disa­ronno, lichiorul amaretto care se spune că a fost creat din dragoste, oglindind afecţiunea unei femei faţă de iu­bitul său.

 

Poveste de iubire

Totul începe în oraşul Saronno, din Italia, în timpul Renaşterii, mai exact în 1525, când Bernardo Luini, un pictor extrem de talentat şi de pasionat, un discipol al lui Leonardo da Vinci, a primit comanda să picteze o frescă înfăţişând-o pe Madonna, pentru biserica Santa Maria dei Miracoli, din Saronno. Tânărul a pornit în căutarea mo­delului perfect. După câteva luni, artistul a găsit o slujnică tânără şi frumoasă, ale cărei trăsături delicate l-au entuziasmat. În timp, fata s-a îndrăgostit nebuneşte de Bernardo şi, ca dar al dragostei ei pentru artist, tânăra a inventat o băutură delicată şi puternică în acelaşi timp, la fel ca iubirea ei. Pentru a crea această reţetă, slujnica (numele ei nu este cunoscut) a folosit 1001 ingrediente. Şi în zilele noastre reţeta este păstrată în secret, fiind respectată cu stricteţe. Astăzi Disaronno este consumat în peste 150 de ţări.

 

Un “diamant” de Murano

Cuvântul “amaretto” poate fi tradus pur şi simplu ca bitter, dar este deseori atribuit rădăcinilor cuvântului italian pentru dragoste: “amore”. Disaronno este recunoscut nu numai datorită aromei, ci şi eleganţei sticlei. Forma acesteia s-a schimbat de-a lungul anilor, adaptându-se modei sau creând ea însăşi tendinţe. Cea mai cunoscută este “sticla pătrată”, făurită de un meşter din Murano. Ea a devenit simbol al calităţii şi tradiţiei băuturii Disaronno originale. Gianmaria Buccellati, renumit bijutier italian, a comparat sticla cu un diamant, alegând-o ca obiect reprezentativ pentru secolul XX, la expoziţia “99 Objets pour une siècle”, din iunie 2000.

Disaronno este un binecunoscut ingredient în multe cocteiluri internaţionale. Este versatil, flexibil, ideal pentru orice ocazie: on the rock, o picătură în cafea, aroma juice-lui sau chiar ingredient pentru prăjitură.

 

Godfather şi Godmother

În 1972 filmul “Godfather” al lui Francis Ford Coppola a fost un adevărat succes de box office în întreaga lume. Cu această ocazie a fost prezentat un cocteil numit Godfather. Ingredientele au fost: o măsură de Disaronno şi două măsuri de whisky. Toată lumea a savurat acest cocteil, iar trendul creat a consacrat produsul. Considerat un cocteil mult prea tare pentru doamne, Godfather a fost curând acompaniat de Godmother, o combinaţie delicată pe bază de votcă.

 
Cappuccino

Ingrediente: 30 ml Disaronno, o linguriţă de cappuccino italian, un vârf de cuţit de scorţişoară şi unul de cacao.

Preparare: Într-un pahar se amestecă Disaronno şi cappuccino, apoi se presară scorţişoară şi cacao.

 

Splash

Ingrediente: 50 ml Disaronno, suc de merişor, apă minerală, o limetă.

Preparare: Se toarnă Disaronno într-un pahar cu gheaţă zdrobită. Se umple cu suc de merişor, se stoarce o limetă şi se serveşte cu un strop de apă minerală.

 

Disarita Frozen

Ingrediente: 20 ml Disaronno, 30 ml tequila albă, un cl limonadă, o limetă.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele împreună cu gheaţă zgrobită şi se garniseşte cu câteva felii de limetă.

 

Disaronno Royale

Ingrediente: 50 ml Disaronno, şampanie.

Preparare: Se toarnă Disaronno într-un pahar răcit, apoi se umple cu şampanie.

 

Disaronno Cream

Ingrediente: 40 ml Disaronno, 20 ml lapte proaspăt, o lingură de cacao.

Preparare: Se prepară într-un sheker cu gheaţă. Se acoperă cu puţin praf de cacao.

 

Fondue Disaronno

Ingrediente: o lingură de smântână, 450 g fulgi de ciocolată dulce-amăruie, 30 ml Disaronno, 450 g prăjitură de ciocolată tăiată în formă cubică, căpşune, caise confiate, bucăţele de mandarine pentru înmuiere.

Preparare: Într-un bol se amestecă smân­tâna cu ciocolata, agitându-se bi­ne, până când se topeşte ciocolata. Se introduce în cuptorul cu microunde timp de 4-6 minute, la o temperatură medie. Se adaugă Disaronno. Se serveşte cald într-un bol fondue, împreună cu prăjitura de ciocolată şi fructele pentru înmuiere.

 

French Connection

Ingrediente: 30 ml Disaronno, 30 ml coniac.

Se prepară într-un pahar cu gheaţă şi se agită bine.

 

Prăjitură Disaronno cu brânză

Ingrediente: un kg de biscuiţi graham pisaţi, 30 g zahăr pudră, 6 linguri de unt topit, 450 g cremă de brânză la temperatura camerei, 420 g brânză ricotta, 50 g zahăr tos, 4 ouă întregi, 3 gălbenuşuri uşor bătute, 30 ml Disa­ronno, o lingură de vanilie, căpşune proaspete şi coacăze.

Preparare: Se amestecă bine biscuiţii pisaţi, zahărul pudră şi untul topit. Se tapetează cu unt un bol cu diametrul de 20 cm. Se amestecă bine crema de brân­ză, brânza ricotta şi zahărul tos. Se bat gradat ouăle, Disaronno şi vanilia, apoi se combină amestecurile. Compoziţia se pune la copt timp de o oră şi un sfert. Se lasă apoi să se răcească la temperatura camerei. Se decorează cu căpşune şi coacăze, se acoperă şi se lasă peste noapte.

 

Piure Disaronno

Ingrediente: 1.300 g cartofi dulci, curăţaţi de coajă şi tăiaţi, 6 linguri de unt, o lingură de sare, 30 ml Disaronno, smântână.

Preparare: Se fierb cartofii în apă, apoi se scurg. Se zdrobesc, se adaugă unt şi sare, apoi treptat se pune ­Disaronno şi suficientă smântână cât să capete consistenţă.

 

Migdale glazurate cu Amaretto

Ingredienet: 50 g fulgi de migdale, două linguri de unt, 50 ml Disaronno.

Preparare: Se pun migdalele la prăjit în unt într-o tigaie, la foc mic. Se amestecă din când în când, până devin mai închise la culoare. Se adaugă lent Disaronno, amestecând până când migdalele prind o nuanţă de maro auriu şi Disaronno este absorbit. Migdalele se lasă pe o farfurie să se răcească.

 

Disaronno Café

Ingrediente: o cafea tare, fierbinte, 20 ml Disaronno, 20 ml lichior de cafea, 20 ml frişcă, o boabă de cafea, câteva picături de lichior de rodie.

Preparare: Se toarnă cafeaua şi lichio­rurile în pahar. Se acoperă cu frişcă şi se decorează cu boabe de cafea şi câteva picături de lichior de rodie.

Citeşte mai multe despre:   intr-un,   ingrediente,   preparare,   barul casei,   disaronno

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania
Autoritățile din Germania impun prezentarea unui test PCR sau antigen cu rezultat negativ la infecția cu COVID-19 pentru persoanele care sosesc din zonele de risc, printre care se află și România, transmite MAE....

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia
Cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Serbia trebuie să știe că autoritățile sârbe au emis coduri portocaliu și galben pentru condiții...
Serviciul de email marketing furnizat de