x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un vis exotic

Un vis exotic

de Mara Raducanu    |    02 Noi 2005   •   00:00
Un vis exotic
EXOTISM CULINAR
Aseara am ajuns acasa foarte obosita. De cum am pus capul pe perna am adormit. Dar am avut un vis pe cat de ciudat, pe atat de gustos! Se facea ca rasfoiam o carte de bucate. Retete care mai de care mai apetisante… Eram pe o plaja intinsa si alergam pe nisip. In jurul meu numai cocotieri. Nuci de cocos cadeau usor spre pamant, desfacandu-se zgomotos. Una s-a spart chiar langa mine si, pana sa ma dumiresc bine, din ea a iesit un tanar, care a intins mana si mi-a dat o hartie. Mirata, am desfacut-o si am inceput sa citesc. Parea o reteta: friptura de peste cu nuca de cocos. "Iti place?" m-a intrebat cu un aer serios misteriosul tanar. "Incearc-o. Este foarte gustoasa, iar nuca de cocos este hranitoare si bogata in vitamine". Am dat din cap si, pana sa apuc sa-i multumesc, disparuse. Se facuse deja dimineata si... m-am trezit. Ochii mi-au "cazut" pe nuca de cocos cumparata acum ceva timp. Am izbucnit in ras si am cautat repede o carte de bucate. Spre surprinderea mea am gasit reteta din vis. Am plecat intr-o fuga la piata, mi-am cumparat cele necesare si m-am apucat de treaba. Mi-a iesit excelent, iar prietenii au fost incantati. De-abia astept sa visez si maine seara!

PESTE CU NUCA DE COCOS


  • INGREDIENTE: un kg de peste alb, 120 ml lapte de cocos, doua linguri ulei de masline,doua linguri suc de lamaie, doua lingurite cu sare, o ceapa, un catel de usturoi, trei linguri de patrunjel, doua linguri pasta de rosii, o lingura de piper, 250 ml apa.
  • PREPARARE: Se amesteca bucatile de peste cu sarea si sucul de lamaie. Se lasa la marinat cat timp se caleste restul mancarii. Se incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie si se adauga ceapa si usturoiul. Se lasa la calit pana prind putina culoare. Se adauga pestele marinat, pasta de rosii, apa si se lasa la foc moderat cateva minute. Se adauga laptele de cocos, piperul, patrunjelul si se lasa in continuare la foc. Acest gen de mancare se serveste direct in vasul in care a fost gatit, cu garnitura de orez alb fiert.

    PRAJITURA CU COCOS SI GLAZURA ALBA


  • INGREDIENTE: blatul: 4-6 oua, 400 g de zahar, 300 g faina, 3 linguri cu cacao, 18 linguri cu suc; crema: o budinca de vanilie, un pachet de margarina, 50 g nuca de cocos, 200 g de zahar.
  • PREPARARE: Albusurile se bat spuma cu zaharul, dupa care se adauga rand pe rand galbenusurile amestecate cu zahar si suc, cacaoa si faina. Se face un blat care se da la foc moderat aproximativ 30 de minute. Pentru crema se amesteca budinca de vanilie cu margarina, nuca de cocos si zaharul. Dupa coacere, blatul se taie in doua si se umple cu crema obtinuta. Se glazureaza cu ciocolata alba.

    BOMBOANE CU COCOS


  • INGREDIENTE: 250 g zahar farin, un pachet de unt, 200-250 g lapte praf, 4-5 pliculete cu zahar vanilinat, alune intregi.
  • PREPARARE: Untul se amesteca bine cu zaharul si zaharul vanilinat pana se face o spuma, dupa care se adauga o parte din pachetul de nuca de cocos, laptele praf si se amesteca bine. Cu compozitia obtinuta se fac bilute cu cate o aluna la mijloc si se tavalesc prin nuca de cocos. Se dau la rece la frigider.

    SALATA DE FRUCTE CU COCOS


  • INGREDIENTE: banane, portocale, kiwi, nuca de cocos, zahar, iaurt.
  • PREPARARE: Fructele se curata de coaja si dupa preferinta se taie in diverse forme. Se amesteca cu zahar, apoi cu iaurt, iar la urma se adauga iaurtul si nuca de cocos. Fructele se pot servi si cu ciocolata.
  • ×
    Subiecte în articol: zahăr nuca cocos