14 ianuarie 2005
IN BECI. Merele si perele se pastreaza in camere speciale, in camari sau beciuri, in ladite captusite cu hartie de ambalaj. Merele se asaza in straturi, intre randuri se pune hartie. Perele, fiind fructe mai fine, se infasoara in hartie fiecare fruct in parte. Laditele trebuie ferite de inghet si de schimbarile bruste de temperatura. LA RECE. Strugurii sunt fructe cautate atat in sezonul de toamna, cat si primavara. Strugurii destinati pastrarii trebuie sa fie perfect sanatosi si copti. Recoltarea se face taind si o portiune de coarda, 3-4 cm de o parte si de alta a ciorchinelui. Dupa recoltare, strugurii se fasoneaza indepartandu-se boabele verzi, stricate si cele atacate de boli si insecte. Strugurii se introduc in camera de pastrare si se asaza pe rafturi, fara a se atinge intre ei. Se pot agata pe nuiele fixate in tavan sau se asaza pe niste sarme fixate in tavan. Temperatura optima de pastrare este cuprinsa intre 0 si 1 grade Celsius, asigurandu-se o pastrare de 5-6 luni.