x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Utile

Utile

16 Iun 2005   •   00:00
  • Aluatul de clatite devine mai fraged, mai gustos si mai pufos daca se adauga putina bere.
  • Prajiturile raman mult timp proaspete daca se impacheteaza bine in celofan ori intr-o pungulita sau foaie de material plastic, ori se inchid ermetic intr-o cutie de tabla din aluminiu sau de material plastic.
  • Taierea prajiturilor sau torturilor in felii subtiri si frumoase se poate face daca se foloseste un cutit bine ascutit, inmuiat in apa calda si sters repede. Operatia se repeta pentru fiecare felie.
  • Biscuitii se pot mentine proaspeti daca sunt pastrati intr-o cutie metalica acoperita.
  • Cand cozonacul nu iese din forma, se acopera o data sau de doua ori cu o carpa umeda sau se tine forma deasupra aburului.
  • Coacerea placintei cu fructe fara pierderi si fara a murdari cuptorul este posibila daca se infig cateva macaroane scurte in coca, care se vor scoate ulterior.
  • Budincile, musacaua, pilaful de orez se incalzesc intotdeauna in baie de aburi pentru a nu se lipi de vasul in care sunt puse.
  • La prepararea cremei de tort se pot adauga nes, cacao sau nuci macinate in loc de fructe.
  • La ornarea tortului, foloseste tot talentul si imaginatia de care poti da dovada, dar nu exagera, lucrurile simple sunt intotdeauna si de bun-gust.
  • Poti spori calitatile tortului si prin felul in care il prezinti. Asa ca asaza-l pe un platou cat mai frumos.
  • Nu neglija lumanarelele la tortul pregatit special pentru aniversare, ele vor sublinia nota de sarbatoare a evenimentului. Aveti grija insa ca toate sa aiba aceeasi culoare si forma, iar acestea sa se potriveasca aspectului tortului.
  • Prajiturile cu stafide vor capata o aroma "speciala" daca, inainte de a fi incorporate in aluat, stafidele se tin o jumatate de ora intr-un pahar cu rom.
  • Pentru a nu cadea la fundul prajiturii, stafidele se tin, 30 de minute, intr-un pahar de apa calda amestecata cu suc de lamaie si se trec apoi prin faina.
  • Painea sau franzela se pastreaza bine fara sa se usuce daca se tine intr-o cutie speciala de tabla vopsita, care are la extremitatile longitudinale mai multe orificii pentru aerisire.
  • Painea sau franzela veche, alba sau semi, se poate improspata daca se tine 25-30 de minute intr-un servet umed, apoi se pune intr-un cuptor fierbinte timp de 10 minute.
  • Pentru dulceata se aleg fructele bine coapte, nelovite si proaspete.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie