x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vitamina C - Iarna, gogosarul este vedeta

Vitamina C - Iarna, gogosarul este vedeta

de Carmen Dragan    |    11 Dec 2006   •   00:00
Vitamina C - Iarna, gogosarul este vedeta

Cu orice ingredient si cu putina fantezie poti crea geografii culinare.

Geografii cu luciu intens Cu orice ingredient si cu putina fantezie poti crea geografii culinare.

Grimond de La ReyniIre a aratat ca singura geografie care nu-i plictisitoare este cea gurmanda. Ba mai mult, adaug eu, cu orice ingredient iti poti imagina orice taram in care gustul, privirea si parfumul traiesc intr-o armonie deplina. Iata un exemplu: gogosarul! El impresioneaza prin continutul bogat in vitamina C - care depaseste portocala - necesar zilnic persoanelor stresate.

FORME DE RELIEF. Daca iarna vreau sa calatoresc la munte, privesc borcanele cu muraturi, in care jumatatile de gogosari imi dau senzatia unor munti in miniatura. Daca mi-e dor de deal, o salata de gogosari cu telina si mustar, peste care trec rauri de bulion, poate reprezenta relieful domol. Se serveste ca garnitura la ciorbe sau fripturi. Calatoriile in strainatate pot oferi prilejul de a gusta geografii, de a inghiti pamanturi si ceruri, de a aprecia savori specifice unor regiuni si unor cutume. Aperitivul de gogosari si migdale l-am asociat cu podisul. Este un fel de zacusca, cu ceva cosmopolit in ea. Si tot cu ajutorul gogosarilor reusesc sa ajung si la campie. In combinatie cu rosii, ceapa, radacini de patrunjel, orez, sare, verdeata si smantana, gogosarul isi arata adevarata savoare intr-o delicata ciorba.

×
Subiecte în articol: gastronomie