x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum vopsim ouăle de Paște în culori naturale, fără coloranți chimici?

Cum vopsim ouăle de Paște în culori naturale, fără coloranți chimici?

de Andreea Tiron    |    13 Apr 2023   •   08:40
Cum vopsim ouăle de Paște în culori naturale, fără coloranți chimici?
Sursa foto: cumvaplace.ro

Roșu ori pastel, în culori mai vii sau mai stinse, tradiționale sau chiar nuanțe neon, coloratul ouălor de Paște este una dintre cele mai plăcute îndeletniciri, mai ales dacă îi implicăm și pe cei mici.

Dacă privim cu reținere vopsirea cu substanțe chimice, mai ales cele care implică fierberea ouălor în substanță, existând, astfel, riscul ca acestea să crape și să intre culoarea sub coajă, putem încerca, fără îndoială, să le vopsim în mod tradițional, cu ce ne pune natura la îndemână.

Potrivit cumvaplace.ro, trebuie spus însă, din capul locului, că nu vom avea niciodată un roșu precum cel de la plic, nici nu albastru puternic și nici măcar un verde crud. De cele mai multe ori vom reuși să obținem nuanțe de ocru, cărămiziu, verde pal și eventual un albastru-movuliu, în funcție de intensitatea culorilor.

Există multe păreri și pe această temă, suntem deschiși oricăror opinii, dar, de exemplu, pentru o culoare mai clară sunt mari șanse să ajute folosirea ouălor cu coajă albă, în paralel cu mai multă bază de culoare, de exemplu sfeclă roșie pentru roșu. Dacă vom avea ouă cu coajă roșie, aici riscăm să avem la final un maro. La fel și pentru galben. Pe de altă parte, dacă ne gândim la verde sau albastru, am putea mai degrabă să încercăm ouăle cu coaja mai închisă, dacă nu vrem nuanțe pastel.

Rețineți că vopsitul cu culori naturale nu va duce la culori la fel de vii ca și coloranții chimici, dar și aceste nuanțe obținute, niciodată aceleași și niciodată cu două ouă la fel, fac parte din farmecul lor de acasă.

Metoda 1

  • fierbeți într-un vas 2 căni de apă
  • adăugați agentul de culoare (praf, frunze, legume, fructe)
  • reduceți nivelul focului și fierbeți timp de 30 de minute sau mai mult pentru cea mai intensă culoare
  • strecurați lichidul într-un borcan mare și lăsați să se răcească la temperatura camerei
  • amestecați cu 2 linguri de oțet alb și puneți apoi 3-4 ouă ouă fierte tari.
  • sigilați borcanul și lăsați-l la frigider peste noapte sau până când oul capătă culoarea dorită
  • ștergeți ouăle cu un șervețel îmbibat cu ulei vegetal pentru a le da strălucire

Metoda 2

  • puneți într-un vas pe foc apă și agent de colorare și aduceți la temperatura de fierbere
  • lăsați să fiarbă 30 de minute
  • coborâți nivelul focului adăugați ouăle pe care nu le fierbeți mai mult de 10 minute
  • adăugați oțet alb
  • lăsați ouăle să se răcească în apa colorată peste noapte
  • stergeți ouăle și dați-le strălucire cu puțină grăsime

Și acum, cum obținem culorile?

  • Roșu (roz): 2 sfecle roșii rase cu ouă cu coaja albă
  • Cărămiziu: frunze de ceapă galbenă
  • Bej: cafea
  • Galben: 3 linguri de turmeric sau șofran
  • Portocaliu: 3 linguri de boia dulce de ardei
  • Lavandă: frunze de ceapă roșie pe ouă cu coajă roșie
  • Bleu: varză roșie tocată pe ouă cu coajă albă
  • Verde: varză roșie tocată pe ouă cu coajă roșie
  • Albastru: zeamă de coacăze negre sau afine
  • Vernil: spanac, urzici

×