Cele mai savuroase retete pregatite din legume de toamna
Din sumar: Editorial - Savori de toamna I Reteta de suflet I Reteta de vedeta - Liviu Lucaci I Chemare de gurmand I Puiul, bun pentru toti I Pastrama si ploaie I Ocrotitoarea Moldovei I Din credinta I Navod cu retete I Isihasm si legume I Surprize de toamna I Foarte aromat I Caiet de retete I
SAVORI DE TOAMNA
editorial de SIMONA LAZAR
E octombrie. Intre doua editii ale Jurnalului de bucatarie, am vreme sa trec prin gradina parintilor. Mama nu conteneste sa se "faleasca", aratandu-mi straturile ei cu ardei si gogosari. Unii sunt rosii si lunguieti, cu varf intors, ca de iatagan. Altii, galbeni si burtosi, ca niste mici boiernasi ai gradinii. Pe cateva tulpini, cativa ardei mai mari decat toti din gradina sunt de un verde inchis, intens. "Mama, ii spun, vezi ca pe acestia i-a prins frigul din urma si nu se mai coc..." Dar mama imi spulbera grijile: "Asa le este soiul, sa fie verzi. Uite, hai sa rupem cativa sa facem o salata!". Adaugam un "cornul caprii" rosietic, un "gras" galbior, chiar si vreo doi gogosari, iuti numai o tara, cat sa piste la limba. Ma intorc cu privirea spre stratul de patlagele. Au inceput sa-si usuce frunza, dar ici si colo mai atarna pe ramuri cate o rosie, si ea gata sa se treaca. Le adunam si pe-acestea, caci gustul salatei de toamna nu-i intreg fara rosii. Nici fara ceapa in foi uscate din pivnita, nici fara putin cimbru si busuioc, sa-si lase aroma...Citește pe Antena3.ro