x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Amazon ar putea fi acuzat pentru reclame la pantofi Louboutin falși - UE

Amazon ar putea fi acuzat pentru reclame la pantofi Louboutin falși - UE

de Redacția Jurnalul    |    23 Dec 2022   •   12:34
Amazon ar putea fi acuzat pentru reclame la pantofi Louboutin falși - UE
Sursa foto: amazon.com

Compania Amazon ar putea fi trasă la răspundere pentru publicitatea la pantofii "falși" cu talpă roșie, care ar putea încălca marca înregistrată a designerului Christian Louboutin în UE, scrie BBC.

Pantofi cu tocuri similari sunt promovați pe Amazon de către vânzători terți fără acordul lui Louboutin.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a declarat că Amazon poate fi trasă la răspundere pentru orice încălcare a mărcii comerciale.

Louboutin a declarat că modelul de vânzare al platformei "induce în eroare publicul". Amazon spune că va studia decizia.

Decizia preliminară a instanței cu sediul în Luxemburg deschide calea pentru ca Amazon să fie posibil responsabil pentru reclamele produselor contrafăcute vândute pe site-ul său.

Există o dispută de lungă durată între Amazon și producătorul de pantofi Louboutin, ale cărui încălțări se vând de obicei cu cel puțin 600 de lire sterline.

Louboutin a intentat două procese împotriva companiei, în instanțe din Belgia și Luxemburg, în 2019 - susținând că Amazon a afișat în mod regulat reclame pentru pantofi cu talpă roșie fără consimțământul său.

Cele două instanțe au solicitat îndrumarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

În hotărârea de joi, CJUE a declarat că Amazon ar putea fi considerată responsabilă pentru presupusele încălcări ale proprietății intelectuale constatate în reclamele la pantofii contrafăcuți.

Utilizatorii platformei ar putea avea impresia că Amazon, și nu vânzătorul terț, este cel care comercializează produsul, a declarat biroul de presă al CJUE pentru BBC.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a precizat că acum este de competența a două instanțe naționale, din Belgia și Luxemburg, să decidă.

Platforma oferă, de asemenea, "servicii suplimentare acestor vânzători terți", în special "depozitarea și expedierea produselor", a precizat CJUE.

Louboutin susține că Amazon a utilizat în mod ilegal marca comercială "talpa roșie" pentru produse identice cu ale sale și "insistă, în special, asupra faptului că anunțurile în litigiu fac parte integrantă din comunicarea comercială a Amazon".

Thierry Van Innis, avocatul Louboutin, a declarat că CJUE a urmărit argumentele designerului "în fiecare detaliu".

Van Innis a declarat că Louboutin nu caută în prezent compensații financiare: "Nu vorbim de bani în această etapă. Vrem ca încălcările să înceteze", a spus el.

Cazul se înscrie în cadrul unei dezbateri mai ample privind încălcarea mărcilor comerciale pe piețele online și dificultatea utilizatorilor de a identifica adevăratul vânzător.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: amazon UE