x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Industria modei din Italia, afectată de tensiunile comerciale globale

Industria modei din Italia, afectată de tensiunile comerciale globale

20 Mai 2019   •   19:30
Industria modei din Italia, afectată de tensiunile comerciale globale

Veniturile industriei modei au crescut cu doar 0,2% în primul trimestru din 2019, pe fondul tensiunilor comerciale globale, a anunţat luni Camera Naţională de Comerţ din Industria Modei (CNMI), transmite Reuters.

Veniturile anuale ale industriei modei sunt responsabile pentru aproximativ 4% din PIB-ul Italiei.

În ultimul deceniu, creşterea medie anuală în industria modei a fost de 3%, a afirmat preşedintele CNMI, Carlo Capasa.

"Sperăm la o redresare în semestrul doi din 2019", le-a spus jurnaliştilor Carlo Capasa, la o conferinţă de presă dedicată prezentării evenimentelor de la Săptămâna modei pentru bărbaţi, care va avea loc la Milano, în perioada 14-17 iunie.

Cifra de afaceri în industria modei din Italia a crescut cu 2,8% anul trecut, la 66,6 miliarde de euro, conform estimărilor CNMI. Incluzând produsele textile, încălţămintea şi articolele din piele, vânzările au atins 89,3 miliarde de euro, în creştere cu 2,3% faţă de 2017. Exporturile au reprezentat peste 75% din vânzări.

Capasa a cerut Guvernului italian să nu majoreze TVA la bunurile din industria modei. În ultimul timp au sporit speculaţiile că autorităţile de la Roma ar putea majora TVA la anumite produse, inclusiv cele de lux, din cauza deteriorării situaţiei finanţelor publice în semestrul doi din 2019.

La sfârşitul anului trecut, Italia era singura ţară din UE în recesiune. A treia economie a zonei euro a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere) în a doua parte a anului trecut, după o creştere semnificativă a costurilor de împrumut şi a incertitudinilor politice provocate de divergenţele dintre Guvernul populist de la Roma şi Comisia Europeană privind bugetul pe 2019. În primul trimestrul PIB-ul Italiei a înregistrat o creştere modestă, de 0,2%.

AGERPRES

×