x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Viaţa ca un basm

Viaţa ca un basm

de Oana Vasiloiu    |    27 Iun 2010   •   00:00
Viaţa ca un basm
Sursa foto: George Mieluş, Alex Conu/

Este foarte tânăr, la înce-put de drum şi totuşi experimentat şi relaxat. A lucrat cu Doina Levintza şi Agata Blanck. Crede că fiecare dintre noi avem roluri în viaţă, dar ne este frică să ni le asumăm. El însuşi se identifică mereu cu alte şi alte personaje în funcţie de oamenii întâlniţi şi situaţii. Rezolvarea stă în alegerea rolurilor, spune acest băiat interesant care face design de modă şi bijuterii



Eu îl ştiam din fotografii. Când ne-am stabilit întâlnirea, nu l-aş fi recunoscut niciodată dacă nu mă recunoştea el (deşi nu mă văzuse în viaţa lui). În poze era ba brunet, ba cu părul scurt sau lung, ba aproape ras în cap, ba cu părul pe spate ca un dandy sau cu barbă. Acum era portocaliu roşcat ca un "Morcoveaţă" cu păr mare şi pistrui. Şi foarte amuzat de tot ceea ce i se întâmplă. Îl cheamă George Neagu şi face design. Nu are showroom. Tot universul lui este acasă la el.

Când am urcat, am avut impresia că suntem într-o căsuţă de joacă din copac. Pentru George, viaţa este ca un basm. Totul e ca în "fairy tales", imaginar. Toate rochiile, bluzele şi accesoriile lui "îmbracă" personaje narative şi reflectă stări de spirit. Din cărţi, ale lui sau inspirate din viaţa lui ludico-fantastică, aproape ireală. Parcă izolat complet de lume, George îmi povesteşte cum a început acum patru ani şi cum, deşi aş fi jurat că, în afară de noi şi câinele superb auriu, nu mai păşeşte nimeni în căsuţa fermecată, la orele târzii ale după-amiezii încep să apară zilnic multe zâne (pardon, cliente), să îşi ia rochiile comandate, frumos aranjate pe umeraşe. Cu exaltare, dar şi cu mult calm în acelaşi timp, îmi arată piesele lui preferate şi încerc să văd şi să-mi imaginez personajele prin ochii lui.

Încerc să mă transpun şi, recunosc, nu mi-e greu, pentru că formele, croielile şi tiparele mă duc cu gândul la ceea ce a vrut el să transmită. Îmi trece prin faţa ochilor rochii lungi, ample şi largi, asimetrice, structurale, cu tăieturi ample sau dintr-o singură bucată, curele, accesorii şi materiale. Îmi explică cum cele din colecţia "Agripina" se poartă şi pe o parte şi pe alta, îmi arată cum se transformă din rochie în tunică, din tunică în pelerină, cum apar şi dispar mânecile, cum treci de la un stil la altul dacă le inversezi şi le întorci pe dos.

E o metamorfoză şi o versatilitate care mă cucereşte, dar, pe care, cu greu o asimilez aşa repede, pentru că Timpul şi Spaţiul pentru George au cu totul alte dimensiuni decât pentru mine. Îmi arată interpretarea lui a celei mai celebre rochii a lui Marilyn Monroe - care este roşu cu alb. Sesizez un mesaj puţin ironic la adresa maniei etichetelor şi a epocii "polyesterului" sau este doar o metaforă - mai mult sau mai puţin, nici nu mai sunt sigură, pentru că la el totul e legat de visare şi ficţiune. După Agripina şi simbolul sacrificiului suprem al mamei eroine, îmi arată colecţia de "Iisuşi" - rochii cu mâneci ca nişte aripi de îngeri sau rochii foarte lungi şi fluide cu drapaje şi pelerine care amintesc de călugăriţe.

Pudoare, dar în acelaşi timp senzualitate şi eleganţă, o interpretare modernă a rigorilor monahale. Un gotic minimalist, suav exprimat şi sensibil. George Neagu este un "copil" underground al designului românesc, pe un drum trasat foarte clar şi care îşi permite să se joace cum vrea şi când vrea, fără "preţuri de designer" (dimpotrivă, aş spune fictiv de mici), fără să-şi dorească faimă, prezentări sau festivaluri de modă. Îşi prezintă colecţiile pe site şi îşi va pregăti o nouă expoziţie în curând. Foarte modest ca şi nume pe piaţă, pe George nu îl văd altfel nici peste cinci ani şi cred că nici nu are nevoie de alte dimensiuni decât cele ale universului său actual.

Pe drumul de întoarcere la "real life", îmi prezintă cu emoţie şi multă bucurie colecţia personală impresionantă de pantofi, un perete întreg de 3mX6m de mărci de la vintage până la Puma sau Prada noi şi multe altele în ediţii limitate. Am descoperit deci o slăbiciune pentru lucruri din lumea reală. Şi o pasiune secretă, poate! Pe George îl puteţi găsi pe www.georgeneagu.blogspot.com.
Pe curând!

×
Subiecte în articol: jurnal de stil