x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Reguli de etichetă. Cum reacționăm în cazul strănutului?

Reguli de etichetă. Cum reacționăm în cazul strănutului?

de Nadina Câmpean    |    08 Apr 2017   •   07:31
Reguli de etichetă. Cum reacționăm în cazul strănutului?
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

Ne bucurăm de magia primăve­rii, de cireșii înfloriți, de spectaco­lul magnoliilor și de culori vii la tot pasul, dar ne pregătim și de sezonul alergiilor și al răcelilor ușoare de pri­măvară. Nimic grav, însă vom auzi tot mai mulți oameni care strănută în jurul nostru. Întrebarea e: ce facem în această situație? Le urăm ceva sau ne prefacem că nu observăm?

Mai întâi, să ne lămurim de unde pornește povestea urărilor de sănă­tate. Sunt multe legende legate de strănut, însă toate au același factor comun: se considera că prevestea o boală gravă și astfel corpul se apăra de forțele răului. Spre exemplu, în anul 590, în timpul Papei Grigore I cel Mare, oamenii considerau că strănutul este primul semn de ciumă bubonică. Atunci au apărut urările de sănătate. Ani mai târziu, medicii ajunseseră la concluzia că, în mo­mentul strănutului, inima se opreș­te pentru o fracțiune de secundă și e nevoie de o binecuvântare pentru a fi repornită. Evident că știința a demontat toate aceste mituri și a de­monstrat că strănutul poate prevesti o alergie sau, cel mult, o răceală. Su­perstițiile și urările au rămas însă.

Codul bunelor maniere spune că varianta cea mai elegantă ar fi să ne prefacem că nu am observat stră­nutul și să ne comportăm ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Însă este o regulă pe care o încălcăm cu toții și, fiind o practică foarte comună în întreaga lume (“Bless you!”, “Salud!”, “Gesundheit!” etc.), nu se conside­ră o greșeală majoră de etichetă să spunem “Noroc!” sau “Sănătate!” o singură dată. Dacă omul strănută de cinci ori, sub nicio formă nu îi vom face cinci urări. Nici măcar în glu­mă! La fel cum nu îi vom spune “Faci chef!”. Poate face, cel mult, un chef cu paracetamol și ceai de mușețel.

Cum procedăm însă dacă sun­tem în poziția celui care strănută? În niciun caz, nu ne rușinăm. Este absolut firesc și trebuie să depășim momentul cu grație. De câte ori sim­țiți că veți strănuta sau veți tuși, aco­periți-vă gura cu o batistă sau cu un șervețel. Dacă sunteți la masă, puteți folosi șervetul. Mâna poate rămâne o alternativă, cu condiția să vă spă­lați apoi cu apă și săpun. Nu vreți să răspândiți microbii în jur. Dacă tușiți sau strănutați mai mult, ridicați-vă de la masă și mergeți la toaletă. Și, mare atenție! Strănutatul des duce inevitabil la nevoia de a sufla nasul. Nu vă suflați niciodată nasul la masă. Sănătate!

×
Subiecte în articol: stranut