x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Media Lovitură pe rețelele de socializare. Elon Musk vrea să cumpere Twitter. Care este oferta miliardarului american

Lovitură pe rețelele de socializare. Elon Musk vrea să cumpere Twitter. Care este oferta miliardarului american

14 Apr 2022   •   15:19
Lovitură pe rețelele de socializare. Elon Musk vrea să cumpere Twitter. Care este oferta miliardarului american

Elon Musk vrea să cumpere platforma de social media Twitter pentru 41 de miliarde de dolari. Decizia sa vine la câteva zile după ce a refuzat să facă parte din conducerea companiei, scrie Reuters.

Oferta excentricului miliardar american ajunge la  54,2 dolari per acţiune, cu 38% mai mult faţă de preţul şedinţei din 1 aprilie 2022, ultima sesiune de tranzacţionare înainte ca CEO-ul Tesla să achiziţioneze un pachet la peste 9% la gigantul fondat de Jack Dorsey.

La ora redactării ştirii, acţiunile Twitter se apreciau cu 12% în premarket.

„De când am efectuat investiţia, am realizat că firma nu va prospera şi nici nu va servi actuala imperativă socială în forma sa de acum. Twitter trebuie să fie transformată din postura de companie privată”, a scris Musk într-o scrisoare adresată preşedintelui Twitter, Bret Taylor.

Săptămâna aceasta, Musk a declarat că a renunţat la planul de a ocupa un loc în boardul Twitter, cu scurt timp înainte de începerea mandatului propriu-zis. Decizia ar fi împiedicat o potenţială preluare a companiei.

„Suma propusă este cea mai bună şi reprezintă oferta mea finală. Dacă nu va fi acceptată, îmi voi reevalua poziţia de acţionar”, spune Musk.

Înaintea şedinţei de tranzacţionare de pe Wall Street, din 14 aprilie, care începe la 16:30, ora României, Twitter ajungea la o valoare de piaţă de 36,7 miliarde de dolari.

La începutul lunii, Elon Musk a achiziţionat 73,5 milioane de acţiuni la Twitter, adică o participaţie de 9,2%, devenind astfel cel mai mare acţionar al companiei. Raportat la preţul sesiunii din 1 aprilie, pachetul valorează 2,89 miliarde de dolari.

Acţiunile Twitter au urcat cu circa 27% pe 4 aprilie, ziua în care a ieşit la iveală raportul publicat la SEC (autoritatea de reglementare a burselor americane) conform căruia Musk s-a alăturat acţionariatului companiei. Atunci, acţiunile au avut parte de cea mai bună şedinţă de tranzacţionare de la ofertă publică iniţială (IPO) din 2013, conform CNBC.

De altfel, miliardarul utilizează frecvent celebra reţea de socializare, unde numără peste 80 de miliarde de urmăritori iar unele dintre tweet-urile lui au generat întregi serii de controverse de-a lungul anilor.

De exemplu, în august 2018, Musk scria pe Twitter că a „asigurat fondurile” pentru a transforma Tesla în companie privată, la 420 de dolari/acţiune. Următoarele 12 luni au reprezentat un adevărat roller-coaster pentru Musk şi acţiunile Tesla. În acel interval de timp, compania a doborând noi recorduri de performanţă, însă a fost nevoită să se confrunte cu litigii, anchete guvernamentale şi concedieri.

Ulterior, Musk a ajuns la o înţelegere cu SEC şi a renunţat la rolul de preşedinte în cadrul Tesla.

Înaintea anunţului de ieri, mai mulţi analişti de pe Wall Street speculau că Musk ar lua în calcul o posibilă preluare ostilă a Twitter, având în vedere că, dacă miliardarul ar fi intrat în boardul companiei, nu ar fi putut să achiziţioneze mai mult de 14,9% din totalul acţiunilor.

Recent, Musk a postat un sondaj pe Twitter prin care propunea ca persoanele fără adăpost din San Francisco să se mute în sediul companiei pe care vrea acum să o cumpere, întrucât majoritatea angajaţilor Twitter lucrează în regim remote. Circa 90% dintre votanţi au răspuns cu „da”. De asemenea, CEO-ul Tesla a realizat mai multe sondaje prin care încerca să se lămurească asupra aspectelor reţelei de socializare care ar trebui schimbate.

Potrivit Bloomberg Billionaires Index, Elon Musk este cel mai bogat om din lume, cu o avere netă de 259 de miliarde de dolari, în scădere cu 11 miliarde de dolari de la începutul anului.

×
Subiecte în articol: elon musk twitter