x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden DVD de colectie - "Mofturi 1900" pentru 2006

DVD de colectie - "Mofturi 1900" pentru 2006

de Dana Andronie    |    11 Oct 2006   •   00:00
DVD de colectie  -  "Mofturi 1900" pentru 2006

In aceasta seara, la ceasurile 7 si jumatate, la Hanul lui Manuc se lanseaza pe DVD "mofturile" lui Caragiale. Intaiasi data pentru prima oara, filmul este prezentat auditoriului in cele mai bune conditiuni, cu traducere in engleza si franceza. Ca sa vezi, monser, de unde s-a plecat si unde s-a ajuns!

Stimabilelor si stimabililor, TVRMEDIA aduce "Mofturi 1900" in 2006! Parol! I.L. Caragiale si-a studiat cu atentie amicii de pahar si i-a facut celebri in "Momente si schite". Jean Georgescu le-a "cetit", le-a digerat si le-a transpus pe pelicula in 1964, sub titulatura "Mofturi 1900". Rezultatul: sase schite ("Diplomatie", "Amicii", "O lacuna", "Bubico", "CFR", "Din situatiune"), cu o distributie de "aur": Vasile Tomazian, Ileana Iordache, Ion Lucian, Mircea Crisan, Horia Serbanescu, Radu Zaharescu, Cella Dima, Grigore Vasiliu Birlic, Iurie Darie, Ion Dichiseanu, Alexandru Giugaru etc. TVRMEDIA ne ofera "mofturile" intr-un format de colectie.

VERIDICITATE. Stiati ca intr-una dintre schite, regizorul Jean Georgescu a distribuit-o pe Sanda Taranu? Da, este vorba despre crainica pe care "o visau noaptea toti telespectatorii Romaniei" - asa cum marturisea odata Horia Serbanescu. "Eram foarte tanara si Jean Georgescu mi s-a parut coplesitor la varsta aceea venerabila. Distins, elegant, reverentios cu toata lumea, mai ales cu «damele» - cum ar zice Caragiale... Dupa ce m-au imbracat, machiat si coafat, eram foarte incantata de felul in care aratam. Il vad ca vine la mine cu niste cercei de gablont, lungi pana la umar. Cand m-am vazut cu atarnatorii aia care se balanganeau la fiecare miscare, m-a apucat disperarea. Imi stricau tot fasonul. Cand l-am auzit spunand «motor!», intr-o clipa, fara sa ma observe nimeni, mi-am scos cerceii. Si am filmat fara ei, incantata ca am reusit sa-l pacalesc... Dupa o luna, mi-a dat telefon si cu o voce iritata, aproape disperata, m-a intrebat: «Ce-ai facut, madame Taranu, ti-ai scos cerceii?». Mi-am dat seama ca a observat asta la montaj. «Maestre, nu mi se potriveau» - am incercat eu sa-l imbunez... Mi-a replicat taios: «Dar, ce? In film esti Sanda Taranu? Nu! Esti Madame Diaconescu! Acei cercei se purtau pe vremea aia!... Sa stii ca ai avut niste prim-planuri superbe. Acum toate sunt la cos! Am sa-ti trimit niste poze dupa acele prim-planuri, ca sa plangi asa cum plang eu acum». Nu mi-a lasat in film nici un prim-plan... Si asta nu din capriciu, ci din respect pentru veridicitatea lumii lui nenea Iancu»", si-a amintit "madame Diaconescu".

Partenerul Sandei Taranu din schita "O lacuna" - Horia Serbanescu - sustine ca regizorul a verificat recuzita "bucata cu bucata", pentru a nu-i scapa nimic. "O singura scapare a avut: un covor. Revoltat a cerut audienta la ministrul Culturii ca sa reclame aparitia unui covor confectionat «industrial», care nu putea sa faca parte din epoca Caragiale. Ca atare, Jean Georgescu a cerut suplimentare de buget ca sa refaca intreaga secventa." Ce regizor! Ce "mofturi"! Ce vremuri!

×
Subiecte în articol: antimonden