x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Elena s-a făcut de finală!

Elena s-a făcut de finală!

de Dana Cobuz    |    14 Mai 2009   •   00:00
Elena s-a făcut de finală!
Sursa foto: Alexei Filippov/Itar-Tass/Intact images

Surpriză la Moscova! Elena Gheorghe a reuşit să ducă "The Balkan Girls" în finala Eurovision 2009, chiar dacă "ţările prietene" prin tradiţie nu au putut vota pentru România.



Indiferent de locul pe care îl va ocupa sâmbătă seara, Elena Gheorghe poate fi mândră de reuşita calificării României în finala Eurovision 2009.

O mare surpriză, mai ales că piesa "The Balkan Girls" era foarte prost cotată în clasamentele preferinţelor şi la casele de pariuri înainte de semifinala de la 12 mai. O surpriză cu atât mai mare cu cât nu am primit voturi de la Spania, Moldova, Grecia, Cipru - ţări care prin "tradiţie" ne acordă puncte -, pentru simplul motiv că telespectatorii din aceste state nu au avut drept de vot în prima semifinală.

Din ce s-a văzut la televizor, Elena chiar şi-a dat silinţa să interpreteze cât a putut de bine piesa lui Laurenţiu Duţă, lucru care i-a şi reuşit. Este adevărat, a avut şi şansa de a intra în semifinala mai "slabă" din punct de vedere al calităţii compoziţiilor, ceea ce i-a netezit un pic drumul către calificare.

LOC PRIVILEGIAT
Norocul a fost în mod clar de partea reprezentantei României pentru că, după anunţarea ţărilor calificate, la tragerea la sorţi a ordinii intrării în finala de sâmbătă seara, Elena a extras numărul 22 (din 25). Teoretic, aflându-se printre ultimele piese interpretate în concurs, "The Balkan Girls" are mai multe şanse de a rămâne în memoria telespectatorilor şi de a primi mai multe voturi.

Celelalte ţări din prima semifinală care merg în ultima fază a concursului sunt Turcia, Suedia, Israel, Portugalia, Malta, Finlanda, Bosnia şi Herţegovina, Armenia şi Islanda.

BUGET RECORD
Eurovisionul moscovit a surprins prin strălucire şi bun gust, prin excelenta organizare şi transmisia televizată impecabilă. Dar şi prin costuri! Dacă ediţia din 2008 a concursului, desfăşurată la Belgrad, a costat 24 de milioane de euro (32 de milioane de dolari), ediţia curentă ridică factura finală la aproape 43 de milioane de dolari, fără a pune la socoteală sponsorizările şi costurile suportate de ORT, televiziunea publică rusească.

Potrivit ziarului Pravda, Guvernul Rusiei a alocat un miliard de ruble (30,5 milioane de dolari), Primăria Moscovei - 200 de milioane de ruble (6 milioane de dolari), iar EBU (European Broadcasting Union) - 6 milioane de dolari. Acestora li s-au adăugat banii oferiţi de sponsorii internaţionali şi locali ai Eurovision.

În ciuda faptului că spectacolul a fost transmis în zeci de ţări de pe cinci continente şi că cele 48.000 de bilete pentru semifinale şi finală (cu preţuri între 400 şi 667 de euro) s-au epuizat demult, organizatorii nu-şi vor recupera nici pe departe cheltuiala.

În această seară, TVR va transmite de la ora 22:00 cea de-a doua semifinală, în care intră în concurs Croaţia, Irlanda, Letonia, Serbia, Polonia, Norvegia, Cipru, Slovacia, Danemarca, Slovenia, Ungaria, Azerbaijan, Grecia, Lituania, Moldova, Albania, Ucraina, Estonia şi Olanda. Câştigătorul concursului Eurovision va fi desemnat sâmbătă seara.

 


×
Subiecte în articol: antimonden milioane