x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Greseli intentionate

Greseli intentionate

de Catalina Iancu    |    19 Oct 2005   •   00:00
Greseli intentionate

Statisticile arata ca elevilor din Romania nu prea le mai arde de scoala. Stau mai mult in fata televizorului, decat pe la cursuri, si-i copiaza pe idolii lor: vedetele. Atat in ceea ce priveste imaginea, cat si limbajul.

Cand efectiv nu poti scapa de un tic verbal sau iti iese "porumbelul" pe gura, e una. Dar cand faci greseli cu buna stiinta, e alta. Efectul e cu atat mai "toxic" cu cat gafele intentionate sunt facute de prezentatori tv si repetate obsesiv.

Din pacate pentru cei care stau cu gura cascata in fata micului ecran, expresii precum "este oameni" si "c-asa vrea muschii mei" sunt folosite cu-atata usurinta, de parca asa ar fi scrise-n dictionar. Nu degeaba a aparut vorba aia "au prostit poporul cu «tembelizorul»"!

BUZDUGANUL. Pe site-urile in limba romana exista nu mai putin de 1.500 de afisari pentru "ma lesi?", "ma lesi cu muzica asta?", "ma lesi cu festivalu’?", "ma lesi cu fotbalul?", "ma lesi cu predicile?", "ma lesi cu religia?". Si tot pe un forum, un internaut explica ce-i cu acest "ma lesi": "«Bai, ma plictisiti» era o sintagma... un fel de «bai, ma lesi»" al lui Buzdugan. Expresia amintita a plecat de la Daniel Buzdugan, care-o folosea frecvent la emisiunea "Dimineata de menta". Dar atat de bine suna-n gura Queridei, ca Oana Zavoranu a preluat-o si ea, si-a tot dat-o pe post la Acasa, in telenovela "Numai iubirea".

Iar actrita-prezentatoare chiar crede ca are succes cand o adopta. Hai, mai, Oano, ne lasi?

SINTAGMA. Expresia "care este", preluata de mai toata clasa politica, a ajuns si ea in top. O spun carcotasii, moderatorii, ba chiar si fostii candidati la primarie. Ce mai, a devenit un adevarat slogan... care este... folosit in total dezacord cu acuzativul. Dar nu este numai cazul celor certati cu gramatica. Ditamai vedetele au dat-o-n bara cu sintagma "care este": Nicoleta Luciu, Andreea Banica, Marius Ancuta, Cornel Dinu, ba chiar si Adrian Cioroianu, care este ditamai istoricul.

Teo si carcotasii sunt campionii greselilor voite. Un fel de "ce prosti sunt aia si ce destepti suntem noi". Ca Nicoleta Luciu mai scapa cate-un dezacord nu ne mai mira. Dar chiar si Tanta?! De "Vacanta mare" nu mai vorbim, ca nici Leana si nici Costel nu-s savanti. Iar de Axinte ce sa mai zicem? Dar oare CNA-ul ce are de zis?

MESAJE


"Esti un inger care da viata, un foc care nu se poate stinge. Si ca AVOCAT esti un actor in fata unui complet de judecata si ai face o cariera SUPERBA cu «LOGORIA» bogata ce o ai"
Virginia, Toronto

PARERE


"Draga Oana Zavoranu, de fiecare data cand apari la vreo emisiune, dai cu stangu-n dreptu’ si uzezi de cuvintele clasice da mahala da Bukarest.
Anti-Zavoanu din Brasov

×
Subiecte în articol: antimonden lesi