MONDEN
TVR a transformat filmul "artistic" Eurovision intr-o telenovela. Intriga este regulamentul ambiguu al concursului stabilit de organizatori.
Asistam nu doar la un concurs de creatie, asa cum este festivalul international Eurovision, ci si la un concurs de interpretare. A regulamentului.
DANA ANDRONIE, CATALINA IANCU
|
AVANTAJ. Luminita Anghel a intrat in sistemul Televiziunii Romane si va pleca la Kiev |
Personajele principale sunt Ion Duma, actualul producator teverist al Eurovisionului, si Dan Manoliu, fostul producator al aceluiasi festival. In jurul acestor doi actori se invarte intregul scandal iscat de calcularea punctajului final al concurentilor, conform unui nou regulament. Regulament alcatuit de organizatori atat de alambicat, incat oricine poate sa-l interpreteze. Ca pe o piesa. Cine a avut interesul sa complice lucrurile, in loc sa le simplifice?
DE INTERES. Filmul s-a derulat astfel. Ion Duma a sunat-o pe Loredana si i-a propus sa participe la Eurovision. Producatorul a convins-o, iar artista s-a inscris in ultima zi. De ce s-a vrut atat de mult ca Loredana sa intre in hora? Un posibil scenariu (nu puteti fi siguri, pentru ca nu noi suntem autorii) ar fi zvonul care circula prin institutia publica. Si anume, Ion Duma, producatorul care este si gestionarul bugetului alocat Eurovisionului, s-a gandit ca ar fi rost de o economie, avand in vedere ca piesa Loredanei Groza "Le, le" este deja promovata de Media Pro. Atunci, in ce sa mai investeasca banii (publici) TVR? Cand ar putea sa ramana in buzunarele producatorului. O data ce Loredana a ajuns in finala nationala, Duma se gandea deja la victorie. Numai ca Dan Manoliu i-a stricat planurile, folosindu-se de veriga slaba. Adica, de regulament. Care "este interpretabil in fel si chip. Poate sa-i dea dreptate Luminitei, dar si Loredanei", a declarat Mihai Ogasanu, compozitorul piesei "Le, le". Aceasta afirmatie a facut-o dupa o discutie purtata cu un conferentiar universitar de la ASE, Constanta Mihaescu. "Regulamentul, asa cum a fost conceput, nu este transparent, accesibil, ci este ambiguu. Pe ideea calculului punctajului pieselor situate de pe locul 2 in jos. Ar trebui sa se faca o exemplificare de calcul, pentru ca nimeni sa nu faca vreo contestatie", ne-a explicat si noua conferentiarul. Deci pana la urma, s-a dorit ca regulamentul sa fie interpretabil, pentru ca organizatorii sa aleaga un castigator. Si se pare ca stiau cine este, inainte de a trece la adunat si inmultit notele juriului si apelurile telespectatorilor.
"CALCU-LE, LE". Juratului Titus Munteanu i-a scapat porumbelul! A anuntat notele pe care le-a acordat Loredanei si Luminitei Anghel, facand un comentariu, care aparent n-avea ce sa caute in context. "Ii dau Loredanei 12 puncte, iar Luminitei 11. Desi nu stiu cum se va duce cu butoaiele la Eurovision". Rupt din context, afirmatia lui Titus Munteanu a dezvaluit jocul din culise al organizatorilor. Se stia deja cine trebuia sa urce in trenul pentru Eurovision. Revenim la cel care a stricat ploile lui Duma. Se spune ca Dan Manoliu s-ar fi suparat tare, fiindca nu i s-a mai distribuit rolul de producator, taman in anul in care bugetul era cel mai baban. Atunci, s-a folosit de regulamentul ambiguu si l-a "lucrat" pe Duma cu propria regula interna. Cine a avut de pierdut si cine de castigat? Loredana, care a vrut doar sa participe, fiind foarte sigura de succesul piesei "Le, le", si Luminita Anghel, care a avut butoaie si castigul scris in palma (a se citi versurile melodiei).
Care-i morala? Regulamentul trebuie revizuit pe ici, pe colo, si anume prin partile esentiale. Adica, cap coada. Trebuie scoasa pana si virgula dintre subiect si predicat, pentru ca regulamentul sa fie corect, macar din punct de vedere gramatical. Vi-l redam, in intregime: "La selectia nationala, rezultatul final va fi reprezentat de punctajul acordat de juriu si de rezultatul televotului. Juriul va fi format din 12 membri. Ponderea juriului in punctajul final va fi de doua treimi, iar ponderea publicului, de o treime. Juriul, va acorda, la vedere, puncte de la 1 la 12 fiecarei piese muzicale din concurs. Publicul, va vota apeland numarul de telefon alocat fiecarei piese muzicale. Apelurile telefonice se vor transforma in puncte de jurizare conform ponderii stabilite; astfel, piesa care va acumula cel mai mare numar de apeluri telefonice va primi numarul de puncte corespunzator ponderii publicului in punctajul final, respectiv punctajul maxim a sase membri ai juriului. Procedeul se aplica si celorlalte piese din concurs. Punctelor obtinute li se vor adauga cele acordate de juriu. Suma punctelor acumulate de la juriu si public va constitui punctajul final. Va fi declarata castigatoare piesa care va acumula cel mai mare numar de puncte". Nu incercati sa calculati acasa punctajul obtinut de fiecare concurent, pentru ca dauneaza grav sanatatii!
EXPLICATIE
"Regulamentul, asa cum a fost conceput, nu este transparent, accesibil, ci este ambiguu. Pe ideea calculului punctajului pieselor situate de pe locul 2 in jos. Ar trebui sa se faca o exemplificare de calcul, pentru ca nimeni sa nu mai faca vreo contestatie" -
Constanta Mihaescu, conferentiar universitar de la ASE
"GRESEALA ATAT DE EVIDENTA"
|
In urma materialului publicat ieri, "Loredana a castigat finala Eurovision", organizatorii TVR s-au sesizat si au incercat sa ne explice cum s-a facut, pana la urma, jurizarea. Cata pierdere de timp! Era de preferat ca de la bun inceput producatorul Ion Duma sa prezinte atat presei, cat si concurentilor un regulament pe intelesul nostru, al tuturor, nu doar pe limba unor "specialisti" din TVR. "M-am saturat de tot scandalul asta si vreau sa ies din el. Dar compozitorul Mihai Ogasanu trebuie sa mearga mai departe, fiindca e talentat si merita sa lupte pentru drepturile lui. A fost o lupta inegala si nu cred va se va repara o greseala atat de evidenta. In TVR este aceeasi «celula» formata acum 50 de ani. Pana si Ceausescu si Iliescu au trecut, numai ei au ramas. Si daca nu le place de cineva care-si face parul cret, asta e", ne-a declarat Loredana (foto).
|