x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Luminita si Cristi Faur au ceva bani de impartit

Luminita si Cristi Faur au ceva bani de impartit

24 Mai 2005   •   00:00

Sistem & Luminita nu stiau daca se vor califica in finala Eurovision, dar se certau pe banii castigati din dreptul de difuzare a piesei "Let me try".



  • de DANA ANDRONIE, CATALINA IANCU

  • "SUPARAT SUNT, DOAMNE!". Pe Cristian l-au afectat erorile din sistem
    Luminita, Sistem si Dan Manoliu au intrat, ieri, in garsoniera "tolomacului" Catalin Maruta pentru a primi coronite. Lipsea compozitorul, fara de care echipa Romaniei n-ar fi ajuns la Kiev. Moderatorul "Tonomatului DP2" l-a invitat pe compozitor doar sa intervina, in direct, prin telefon. Dupa "dialogul" dintre Faur si Luminita ne-a mirosit a scandal, desi ambele parti faceau eforturi vizibile de a ascunde mizeria sub pres. Ce s-a intamplat intre Luminita si Cristian de au rupt colaborarea, tocmai cand trebuiau sa adune, impreuna, roadele castigului?! Sa fie orgoliile de vina? Sau banii? Inclinam spre ultima varianta.

    NEINTELEGERI. EBU (European Broadcasting Union) a scos o compilatie cu toate piesele participante la festival. Romania trebuie sa primeasca o suma de bani (in jur de 8.000 de euro) pentru dreptul de difuzare al melodiei "Let me try". De aici au pornit discutiile. Nici nu plecasera la Kiev, ca euroii au bagat zazanie intre Sistem, Luminita si Faur. "S-au certat cu totii inca de la inceput din cauza banilor. Nici nu ajunseseram in semifinala, ca deja se punea problema cum sa-i imparta. Mie nu-mi trebuie nici un ban. Oricum, e treaba lui Cristi ca se poarta ca un nebun. Sa stea linistit, cand vor intra in cont, isi va primi si el banii", ne-a declarat Luminita. Daca asa stau lucrurile, e de apreciat neimplicarea artistei in impartirea "ciolanului". Dar cantareata si-a castigat un "renume" printre compozitori. Din gura targului am aflat ca Ovidiu Komornyk a fost "orbit" de Luminita. Se pare ca la un festival international, aceasta a castigat un premiu cu piesa lui Ovidiu. In loc sa-i plateasca drepturile care-i reveneau, ca si compozitor, Anghel i-a oferit un parfum. Cristian Faur n-a primit, pana acum, nici macar atat. Mai mult, Sistem a incercat sa-l convinga pe compozitorul piesei "Let me try" sa cedeze drepturile de autor. "Mi s-a parut deplasat ca Sistem, prin intermediul manegerului Anca Lupes, sa-mi ceara sa le cedez dreptul meu", ne-a declarat Faur. Adevarul e undeva pe la mijloc si e greu de aflat, mai ales ca fiecare incearca sa se prezinte intr-o lumina cat mai favorabila.

    RECUNOASTERE. Am sperat ca seful delegatiei Romaniei ne va ajuta sa prezentam o versiune cat mai aproape de realitate. Dar Dan Manoliu ne-a expediat imediat la compozitor, la interpret si la trupa, cand a auzit ca e vorba despre bani. "Doar locul intai primeste 10.000 de euro. In ceea ce priveste compilatia, sunt niste drepturi care se impart intre compozitor si interpret". Pacat ca o asemenea perfomanta (ne referim la clasarea Romaniei pe locul 3) este umbrita de mirosul banilor. Luminita, Sistem si Cristian Faur n-au putut sa imparta la trei o suma atat de mica (cateva mii de euro), renuntand la o colaborare care le-ar fi adus un castig mai mare. Am vrea sa vedem ca macar una dintre partile implicate sa recunoasca faptul ca s-a gresit, iar banii sa fie impartiti frateste. Asta in cazul in care nu cumva s-au impartit deja. Minuni se mai intampla! Baietii de la Zdob si Zdub si-au cerut scuze, intr-o conferinta de presa, in numele moldovenilor, pentru punctajul acordat romanilor, care de fapt, a fost masluit. Rezultatele anuntate de Moldova la Eurovision nu sunt nici pe departe cele adevarate. Ceea ce s-a anuntat oficial este parerea unui juriu constituit ad-hoc, sub pretextul ca la televoting ar fi participat mai putin de 10.000 de persoane.

    ASIGURARE

    "Nici nu ajunseseram in semifinala, ca deja se punea problema cum sa-i imparta. Mie nu-mi trebuie nici un ban. Oricum, e treaba lui Cristi ca se poarta ca un nebun. Sa stea linistit, cand vor intra in cont, isi va primi si el banii" - Luminita Anghel

    ×
    Subiecte în articol: antimonden luminita faur