x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Marina Scupra canta pentru soldati

Marina Scupra canta pentru soldati

27 Mar 2004   •   00:00

In anii ""80, Marina Scupra era o interpreta adulata de toata lumea. Acum, la 37 de ani, Marina s-a retras din lumea muzicala si prefera sa fie doar angajata a Centrului Cultural al Ministerului de Interne.

Marina a reprezentat o adevarata moda pana la Revolutia din 1989. A disparut dintr-o data din centrul atentiei, exact cand i se prevestea o cariera fulminanta. A facut acest pas inapoi pentru ca a simtit ca nu mai este dorita. Atunci, s-a angajat la Casa de Cultura a MI-ului, unde lucreaza de 12 ani.

Cantece de liberare

Daca inainte canta pentru mii de oameni care se ingramadeau s-o vada pe stadioane, acum Marina Scupra sustine recitaluri militarilor in termen, in toate unitatile din tara. Acest lucru il face impreuna cu ceilalti cantareti ai MI-ului, Carmen Radulescu, Marian Nistor si Bogdan Ionita. Marina se declara multumita de ceea ce face, pentru simplul motiv ca soldatii o primesc in urale. Iar bucuria racanilor ii aduce aminte de succesul pe care-l avea odinioara. Aparitiile sale televizate sunt mai mult decat sporadice, putini realizatori catadicsindu-se sa o mai invite. Pentru a castiga bani nu refuza nici o invitatie de a canta la nunta. Referitor la acest aspect, Marina Scupra se mandreste ca are un repertoriu foarte bine pus la punct, menit sa multumeasca toate gusturile mesenilor. Canta de la muzica populara, pana la slagare internationale.

Premiul Tineretii, special pentru Scupra

Marina s-a lansat in 1983, o data cu Festivalul de la Mamaia. Nu avea decat 15 ani si jumatate, iar cel care a introdus-o in concurs a fost compozitorul Laurentiu Profeta. A interpretat piesele „Joc de copii" si „Buna seara, tara mea". Cu prima melodie trebuia sa ia trofeul, insa nu avea varsta necesara pentru a ridica premiul. Pentru ea s-a inventat, atunci, Premiul Tineretii, care s-a acordat multi ani la rand. Pana la Marina Scupra, nimeni nu a avut un asemenea succes la doar 15 ani. Tot atunci l-a cunoscut pe actualul ei sot, compozitorul Dan Dimitriu. Acesta a venit dupa ea in culise, spunandu-i sa-l caute la Bucuresti. Orgolioasa, aceasta a refuzat si, pana la urma, a venit muntele la Marina. Dan Dimitriu i-a incredintat piesa „Drumul meu", cu care a castigat, anul urmator, la Mamaia, clasandese pe primul loc, la sectiunea Interpretare, si pe locul doi, la Creatie. Se crease deja o adevarata nebunie in jurul fetitei de 16 ani. Era invitata preferata a postului public de televiziune, iar biletele la spectacolele in care evolua se vindeau cu multe zile inainte. Au fost momente cand Militia trebuia sa intervina pentru a o scapa de asaltul furibund al admiratorilor. Succesul ei a trecut granitele si comunitatile de romani din Statele Unite erau nerabdatoare sa o vada. Ea a avut norocul sa plece din tara, insa i-a fost atat de frica, incat pe parcursul celor 13 ore de zbor, nu a mancat, nu a baut. In schimb, colega ei, Mirabela Dauer, s-a indopat cu Diazepam, pentru a scapa de spaima calatoriei.

Este si ea un „dinozaur"

A fost printre cele mai vandute cantarete de muzica usoara, timp de 13 ani. Dupa 1996, a inceput regresul. Motivul este foarte simplu: a simtit ca producatorii caselor de discuri cauta ceva nou, iar pe ea o considera depasita. Atunci, si-a dedicat viata cresterii si educatiei celor doi copii, o fata si un baiat. Considera ca este prea tarziu pentru o revenire in centrul atentiei. Are pregatit destul material pentru realizarea unui compact disc, insa nu crede ca este oportun sa investeasca atatia bani pentru o relansare. Marina Scupra declara ca ii place existenta pe care o are si s-a obisnuit cu ideea ca nu mai este in prim plan. Urmareste fenomenul muzical autohton si este de parere ca sunt foarte multe talente in randul tinerilor, dar i se pare anormal ca interpretii din generatia ei sa fie considerati niste dinozauri. Despre Eurovision, i-a placut mai mult Elena Carstea, dar nu exclude varianta unui succes al Sandei Ladosi in Turcia.

Prima dragoste, la 15 ani

Inca de la 15 ani si jumatate a fost curtata de actualul ei sot, Dan Dimitriu, care avea 34 de ani. A fost prima ei dragoste, dar a trebuit sa se ascunda de parinti pana cand s-a casatorit, la 20 de ani. Marina a nascut-o pe Antonia-Marina, la 22 de ani. Al doilea copil, Dragos-Dan, a venit pe lume acum patru ani. Marina Scupra a absolvit Facultatea de Drept, dar nu a profesat niciodata. Dan Dimitriu a mai fost casatorit, dar a divortat din dragoste pentru Marina. Este autorul unor piese devenite slagare, cum ar fi „Nu m-am gandit la despartire"(Dan Spataru) sau „Hai sa mergem la plimbare" (Ioan Luchian Mihalea). Sotii Dimitriu detin studioul de inregistrari D&D Production, iar Dan colaboreaza la emisiunea „Bravo, Bravissimo", ca asistent muzical.
Horatiu Tudor

×
Subiecte în articol: antimonden marina scupra marina scupra