x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Modele care nu vor ajunge vedete

Modele care nu vor ajunge vedete

de Catalina Iancu    |    02 Sep 2005   •   00:00
Modele care nu vor ajunge vedete

Daca ne-am lua dupa agentiile de modelling, am putea spune ca Romania este tara fotomodelelor si a concursurilor de Miss. Zeci de firme aleg tinere, le "invata" sa mearga, iar fetele viseaza sa le contacteze impresari celebri.

Sunt pline ziarele de anunturi de la manageri care cauta fete tinere, frumoase si dornice de afirmare. Care este procedura? Agentia, care poarta de obicei un nume pompos, le ia banii. Mai precis, cursantele platesc sa obtina o "diploma". Daca firma se vrea a fi una cu staif, le face si cate o mapa de prezentare. Daca nu, doar le pune pozele pe Net si atat. Fetele se prezinta singure sau sunt ochite pe strada de asa-zisi impresari, care le propun sa devina fotomodele. Furate de visul de a deveni celebre, multe tinere cred ce li se spune. Ce li se promite? Ca vor putea obtine contracte, ca pot fi cautate pentru reclame, ca vor putea participa la prezentari de moda si, eventual, vor putea pastra hainele si tot felul de lucruri dupa care tanjesc bietele adolescente. Abia pe urma li se aduce la cunostinta ca trebuie sa plateasca o taxa de inscriere de vreo 300.000 de lei vechi. Sau chiar cursuri, care se ridica la alte cateva sute de mii de lei pe luna.

LA GRAMADA. Patronii agentiilor le dau sperante unor fete care numai manechine nu pot fi. Poate doar daca ar intoarce timpul cu vreun deceniu, caci daca au trecut pragul de 30 de ani, chiar n-au nici o sansa. Sau daca ar slabi, in timp record, vreo zece kilograme. Daca s-ar silicona sau daca si-ar face operatii estetice. Aceste tinere pot practica oricand o alta meserie, caci frumusetea, pe langa faptul ca e trecatoare, nu e data chiar tuturor. In loc ca fetele sa isi indrepte atentia catre o cariera, spera sa traiasca ziua in care vor defila, pe podium, alaturi de Naomi Campbell. Este trist faptul ca taman parintii sunt cei care isi inscriu copilitele la gramada, doar fiindca asa e... moda. Dar nu numai fetitele, ci chiar si bebelusii. Un astfel de exemplu, la care am gasit si sugari "profesionisti", este "Best Dream models", care agata persoanele care trec pe strada. Nearanjate, nemachiate, total nepregatite. Le pune la perete si le trage-n poza. Cu o digitala neprofesionista. Nu-i de mirare ca "modelele" nu-si pot pune in evidenta calitatile. Daca le au. La categoria servicii, bine ca gazdele stiu sa scrie in engleza "hostess" si "sampling", dar bietele "prezentari de moda" le-au scris gresit in romana! Doar aceasta agentie pastoreste cateva mii de "modele amatoare": 1.570 de fete, 318 baieti, 1.730 de copii si 805 bebelusi!

BEBELUSI PROFESIONISTI. Rita Muresan ne-a declarat ca un manechin adevarat ar trebui sa aiba minimum 1,70 m, 54 sau cel mult 56 de kilograme, iar dimensiunile standard sunt binecunoscute: 90-60-90. Or, agentia amintita are si fotomodele profesioniste (!), care cantaresc 66 de kilograme la 1,64 m inaltime sau 65 de kilograme la 1,60 m inaltime! Poate or mai fi de prezentat si haine XXL, cine stie? Iar dimensiunile lor sunt departe de a fi ideale... Am gasit chiar bebelusi de 2 luni, copilasi in fotografie care dorm dusi sau stau pe olita, dar si "fete" de 38 de ani. Dar care sunt "amatoare". Nu-i nimic, au timp sa mai astepte. Poate vor fi solicitate pentru reclame gen "untdelemn de la bunica". Zina Dumitrescu spune ca fetele trebuie sa arate bine. Este o conditie supernecesara in modelling. Si nu trebuie sa fie numai frumoase, ci si destepte, indraznete si sa stie ce vor. In schimb, Catalin Botezatu este foarte pretentios. Cunoscutul creator de moda a declarat ca, dintre VIP-urile care au o alta meserie, n-ar trebui sa urce pe podium, desi sunt multe vedete tv solicitate de unii designeri sa le prezinte creatiile.

FRUMUSICA. Andreea Raicu (centru) este "mireasa" preferata a Irinei Schrotter

NOROCOASELE. Singura exceptie ar fi, din punctul lui de vedere, Andreea Raicu. Prezentatoarea de la Prima TV se poate mandri intr-adevar cu nenumarate premii pentru frumusete. In timp ce personalitatile momentului s-au saturat de moda, tineretul le ia drept... model. Nicoleta Luciu a fost Miss Romania, dar urca pe podium doar din cand in cand. Oana Andoni, prezentatoare la Pro TV, a fost manechin, dar ocoleste cu eleganta subiectul, de parca nici n-ar fi facut vreodata parte din viata ei. Iulia Fratila, care este si astazi curtata pentru prezentari de moda, a spus, in nenumarate randuri, ca ar vrea sa fie apreciata pentru ce are in cap, nu numai datorita picioarelor.

COORDONATE
"Manechinii trebuie sa aiba peste 1,74 m inaltime, 54 de kilograme, iar dimensiunile ideale sunt 90 - 60 - 90. Din pacate, la noi, agentiile nu mai tin cont de aceste masuri" - Rita Muresan, creator de moda
×
Subiecte în articol: antimonden moda