x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Om de cuvant - Liga lui Groza

Om de cuvant - Liga lui Groza

de Dana Andronie    |    27 Feb 2006   •   00:00
Om de cuvant - Liga lui Groza

Impresarul lui Elvis, celebrul "colonel", il taxa pe "rege" cu 50%. Radu Groza e mai modest. Ia doar 10%-40% pe cap de cantaret. Artisti mai mici, preturi mai mici!

Jurnalul National: Au devenit impresarii o specie pe cale de aparitie in Romania?
Radu Groza: Da. In 16 ani, show-biz-ul romanesc a devenit o cooperativa...

Cu ce se ocupa acesti impresari?
Slefuiesc talente. Tebuie sa stabileasca box-office-ul unui artist si apoi il ofera publicului.

Contract de onoare

Tu ce-ai slefuit?
(Rade)... Pentru ca imi mergea cam prost ca director artistic la Media Pro Music - luam banii o data la trei luni - am primit sa impresariez Exotic, prima trupa de fete din Romania. Tot atunci am inceput sa ma ocup de Stefan Banica jr. Pot spune ca am crescut impreuna.

V-ati luat de manuta si ati pornit pe cararea show-biz-ului.
(Rade) ... Da. Stateam cate sase ore pe zi sa punem tara la cale. Acum afacerea merge foarte bine, fara sa existe un contract scris. Niciodata nu si-a incalcat cuvantul.

Dupa "divortul" din Exotic, ai ramas cu Andreea Banica?
Eu am plecat la Cat Music cu cei doi Banica, Stefan si Andreea, care au venit dupa mine. De fapt, de aceea s-a despartit Exotic. Lumea a crezut ca fetele s-au certat, insa cei de la Media Pro n-au vrut prin plecarea mea sa piarda tot Exoticul. Asa ca le-au promis Giuliei si Claudiei marea cu sarea. Asa s-a nascut Sexxy. Iar eu am facut Blondy, cu Andreea. Am placut-o de la inceput, pentru ca era profesionista.

Acum este la fel de profesionista?
Da.

Profesionista si vulgara!
Ai dreptate. Dar Andreea are voce si ar putea sa faca fata oricarui spectacol. O data, la un party, a aparut in pantaloni, iar clientii au fost nemultumiti. Desi a cantat foarte bine. Acei clienti voiau, de fapt, sa cante cu picioarele, nu cu vocea!

Pantofii Nicolei

Impresarii au pentru cine sa lucreze in Romania?
Oho, da!

Deci se face mult playback, cu buricul la vedere?
Se face playback, pentru ca la noi instalatia de sonorizare costa mai mult decat artistul. O trupa rock poate cere 800 de euro, iar sonorizarea ajunge la 1.000, la care se adauga transportul, cazarea etc. De aceea, organizatorul ii alege pe cantaretii care vin cu CD-ul. Iar trupele de fete sunt cerute de foarte multa lume. E tare ciudat ca suna chiar femei, care le cer pentru diferite spectacole. Cred ca este de nevoie de inca patru trupe de fete ca sa acopere cererea.

E mai usor de impresariat Stefan Banica decat fetele Heaven?
Bineinteles. Impresarul trebuie sa gestioneze succesul. El trebuie sa fie intre artist si consumator, intre artist si presa, intre artist si organizatori. Un cantaret poate sa-si piarda mintile cand ajunge in varful piramidei. E normal, lumea ii pupa mainile si ii spune ca este cel mai tare. Ei bine, atunci trebuie sa intervin eu si sa-l readuc cu picioarele pe pamant.

Ca impresar, ti s-a incredintat vreo sarcina imposibila?
(Rade)... O data m-a sunat Mihai Alexandru sa o conving pe Nicola sa nu-si cumpere inca o pereche de pantofi, care costa o avere.

Conduci o fabrica de cantareti. Ai putea sa o bagi inapoi in productie pe Dana Nalbaru?
E foarte important sa gasesti ambalajul potrivit cantaretului. Altfel nu-l poti vinde. Asta caut acum la Dana. Depinde foarte mult si de ea. Cantaretul trebuie sa aiba carisma. Si ea are. In schimb, Cristina Spatar n-are. Si nu o sa aiba niciodata succes.

Delia, spaima impresarilor

Cate procente iei pe cap de artist?
Intre 10% si 40%. Nu e mult in comparatie cu impresarul lui Elvis Presley, de exemplu. "Colonelul" ii lua 50%.

Exista artisti de care fug impresarii?
Da. Delia. Desi are o voce foarte buna, nu este facuta pentru meseria asta. Uita sa ajunga la concerte. Si-a castigat printre organizatori o reputatie care nu o avantajeaza deloc. Teo Peter se ocupa de un festival la Bistrita si i s-a cerut sa o aduca pe Delia. M-a sunat si m-a pus sa-i garantez ca ajunge la concert, spunandu-mi ca, daca nu vine, bistritenii il vor penaliza cu 10.000 de euro. A ajuns la acel concert. Insa alta data a intarziat 45 de minute si nu si-a mai primit banii. N-a inteles nici pana in ziua de azi de ce nu a fost platita. Cantase, intr-adevar, dar nu cat si cand trebuia!

Crezi ca, si la noi, in spatele fiecarui artist trebuie sa se afle un impresar?
Daca n-ai un impresar, sa-ti cumperi! Eu vreau sa fac o liga a impresarilor si managerilor, asa cum exista in fotbal. De multe ori clientii din tara mi-au spus ca cineva l-a oferit pe Banica jr cu un pret mai mic decat al meu. N-avea cum, pentru ca pretul meu era cel mai mic. Il luau pe Banica direct de la mine, nu mai existau intermediari. Sunt multi impostori si de aceea trebuie sa existe o liga de profesionisti!

Pana la urma cum ai rezolvat problema cu pantofii Nicolei?
(Rade)... Le-am spus sa-si rezolve singuri problemele de familie.

LECTIE
"Am vrut sa demonstrez ca pot sa iau o trupa de la inceput si sa o aduc la un nivel competitiv. La inceput, fetele Heaven castigau 300 de euro si aveau concerte o data la patru luni. Acum merg pe 700 de euro, cu patru concerte pe saptamana" - Radu Groza, impresar

A FOST ODATA LAGUNA. Impresarul a dat verdictul: Nicoleta Luciu a renuntat la cantat de dragul telenovelei
BRAVO LUI! Stefan Banica nu si-a incalcat niciodata cuvantul in fata lui Radu Groza
IN COSMOS. Impresarul, intr-o pauza de filmari, cu Adina de la Heaven, echipata de zbor
ATESTAT
"Banii nostri" a publicat anul trecut un material dedicat impresarilor din Romania. Conform publicatiei, peste 500 de impresari si societati de profil manevreaza crema artistilor din Romania. 70% din artistii romani n-au impresar. Constantin Popoiu, impresar, expert consultant la Centrul pentru Formare, Educatie Permanenta si Management in domeniul Culturii (CFEPMDC), spune ca pentru a deveni impresar artistic trebuie absolvit un curs, dupa care se sustine un examen pentru obtinerea atestatului. Potrivit legii, cine desfasoara ilegal activitati de impresariat, fara atestat, poate fi amendat cu sume cuprinse intre 1.000 si 5.000 RON sau, in cazul persoanelor juridice, intre 5.000 si 10.000 RON. Un impresar bun al unui artist bine cotat castiga anual 40.000 de euro.
×
Subiecte în articol: antimonden banica artist impresar