x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Pietrele care vindeca impotenta

Pietrele care vindeca impotenta

19 Iul 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

Pe aleea cu suveniruri din Mamaia gasesti de toate... Bratari si cercei facute din scoici, vase din lut. Pe scurt, obiecte pe care le vezi la tot pasul. Dar, cand sa facem stanga-mprejur, dezamagiti ca nimic nu ne-a atras in mod expres atentia,un batranel simpatic striga dupa noi: "Nu vreti, fetelor,piatra fericirii?".Am zambit intre noi cu subinteles. Se ivise un subiect.
SIMONA ECOVOIU, MIRUNA MIHALCEA

Ne apropiem de vanzatorul de pietre semipretioase, pus pe sotii. Scoate capul printre lungile siraguri de margele si ne zambeste prietenos. Habar n-are ca suntem ziaristi, tratandu-ne doar ca pe niste posibili cumparatori. Nici noi nu ne dam de gol, pentru a nu strica farmecul discutiei. Ne nauceste cu legendele bolovanilor ce ingreuneaza taraba. Se vede treaba ca nu spune aiureli. Dovada stau teancurile de documentatie, artileria grea pentru turistii sceptici.

LA PENSIE. N-avem incotro si scoatem legitimatia. Simteam ca e momentul sa luam notite. Asteptam o reactie. Care vine instantaneu. Nea Craciunel, in varsta de 77 de ani, deja se simte un om important. Se opreste pentru o clipa si se cauta in buzunare: "Mai copii, pai ziceti asa. Uite, am castigat la concursul vostru un abonament pe o luna. Priviti talonul. Stiu toti redactorii. Cum ziceati ca va cheama?".

Gata, e omul nostru!, ne-am zis. Din atitudinea sa era clar ca n-aveam de-a face cu orice fel de comerciant. A fost colonel, dar si redactor la revista Apararea Patriei. S-a apucat mai abitir de aceasta afacere dupa ce a iesit la pensie, ajutat fiind de a lui sotie, Maria. Are un aer superior si ne trateaza ca pe soldatii neastamparati. Tine in mana un betisor pe care il izbeste de masa, pentru a puncta lucrurile importante. Atentie, incepe povestea pietrelor facatoare de minuni…

LEACURI. Rade siret: "Voi stiti la ce e bun cuartul fumuriu? De piatra asta intreaba si strainii. Taica, vindeca impotenta si nu costa decat 100.000 de lei. Siragul trebuie purtat zilnic, dar important este sa crezi, ca sa-si faca efectul. Altfel, piatra nu te ajuta...". Ne uitam la el chioras si incercam sa ne imaginam cam cum lucreaza smecheria asta de cuart. Mustacim pe furis si, ca niste mimoze pudice, schimbam elegant subiectul. Discutia noastra despre neputinta barbatilor la pat este intrerupta de o tinerica melancolica. Cauta disperata un leac pentru dragostea neimpartasita: "Avem, draguta, nu mai sta bosumflata. Ia de colea o bratarica din carneol, piatra dragostei. Nu te costa mult, iar efectul e garantat 100%. Ai sa vezi ca al dupa care suspini te va cauta. Sa mai vii p-aici, ca sa-mi multumesti!". Turista a scos banii din buzunar cu viteza luminii. Parca ii mai venise inima la loc.

LINISTE SUFLETEASCA. Dam sa-l mai intrebam una-alta pe nea Craciunel, cand ne taie vorba o alta turista, hotarata sa cumpere cercei din malahit, piatra ce amelioreaza durerile de rinichi. In sfarsit suntem din nou singuri. Ne uitam buimaci la toate pietrele si, la cate probleme avem si noi, ne vine sa plecam cu taraba-n spinare. Nu ne-ar strica topazul, despre care se spune ca este piatra norocului. N-am refuza nici piatra lunii, ca aduce bogatie. Of, si sideful chiar ne face cu ochiul. Aduce linistea sufleteasca…

Ametistul are si o legenda: "Preotii o poarta la gat, ca sa-i fereasca de blesteme si de Necuratu’. In plus, te tine si la distanta de sticla de bere. Demult, cica ar fi existat o nimfa, persecutata de zeul vinului, Bachus, pe care Diana a transformat-o in ametist, pentru a o scapa de necaz. Nervos, Bachus i-a dat culoarea vinului". Sa stiti ca aici gasiti si bijuterii zodiacale.

De pilda, "taurasii" au o stare de bine daca poarta smarald ori cuart trandafiriu, iar "leii" sunt mai fericiti in preajma cuartului auriu. Are nea Craciunel de toate si pe bani putini, de aceea ii tau tarcoale turistii.

VANZATORI DE ILUZII PENTRU CATEVA MINUTE

Pentru ca discutia noastra s-a purtat in spatele tarabei, cu agendele pe genunchi, nea Craciunel s-a gandit sa ne mai dezmorteasca.

Nici nu stim cand ne-a antrenat in munca lui de vanzator: "Ajutati-ma, dati voi restul… Da de colo punga de cadou... Draguta, ia tu cerceii aia, ca esti mai inalta". Ce mai, ne-a pus omul la munca. Dar e placut sa vinzi iluzii...

La despartire, batranelul si-a dat pe spate palaria de soare si ne-a sarutat parinteste pe frunte, nu inainte de a ne intreba de ce piatra avem nevoie. Una a ales piatra dragostei, cealalta - a linistii. Asteptam efectul…

DIVERTISMENT

De la Ibiza, direct la Mamaia
Marcel Pavel s-a intors sambata seara de la Ibiza, unde a filmat un nou videoclip, in regia lui Petre Nastase. Pana sa ajunga la Bucuresti, el a facut un scurt popas la Restaurantul Libanez din Mamaia, unde a sustinut un scurt recital alaturi de Sanda Ladosi. (Simona Ecovoiu)

CINE CU CINE

DINU MAXER si NICOLETA LUCIU nu petrec prea mult timp impreuna pe Litoral, dar macar sunt prin preajma. Putem spune doar ca au reusit sa imbine utilul cu placutul. Nicoleta s-a cazat in Statiunea Cap Aurora, de unde se transmite emisiunea protevista "Teo, Andi si vedete de serviciu". Dinu e venit si el tot in interes de serviciu, deoarece a inceput o campanie de promovare a fetelor de la KySS. (Simona Ecovoiu)

COCKTAIL

  • 3REI SUD EST ARE FITE DE VEDETA. Cea mai longeviva trupa dance din Romania, 3rei Sud Est, face fite pe Litoral. In virtutea inertiei ultimelor lor hit-uri, Laurentiu, Mihai si Viorel cred ca nu le-a apus inca vremea in care faceau furori. La un spectacol, in Mamaia, baietii si-au etalat ingamfarea in doar cateva cuvinte: "Copii, aveti sansa unica de a urca pe scena, langa noi, doar la aceasta piesa". Au uitat ca nu prea se mai potrivesc cu fanii lor de 10-15 ani, la ce burtici le-au crescut. (Dana Ciobanu)

  • DANA NALBARU FACE PLAJA "PE FURATE". Cantareata-prezentatoare a emisiunii "Fresh Club" de la National TV, Dana Nalbaru, face plaja "pe furate", adica in orele de dinaintea intrarii in direct. Ea poate fi vazuta aproape in fiecare zi pe un sezlong, la terasa de pe plaja, unde, dupa-amiaza, pune doi concurenti sa se intreaca la cantat. Seara este rezervata iesirilor in cluburi alaturi de colegii de emisiune sau plecarilor la Vama Veche, de unde se intoarce la Olimp abia spre dimineata. Nalbaru nu se omoara cu mersul prin magazine, singurele produse cumparate pana acum de pe Litoral fiind produsele cosmetice de baie. (Dana Ciobanu)
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden piatra