x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Scandalul "Dragostea din tei"

Scandalul "Dragostea din tei"

26 Feb 2004   •   00:00
Scandalul "Dragostea din tei"

Compozitorul Dan Balan vrea sa demonstreze ca piesa "Dragostea din tei", interpretata abuziv de Paula Mitrache, ii apartine. Case de productie din Italia si Spania se lupta sa obtina drepturile de difuzare. Scandalul iscat in jurul piesei "Dragostea din tei", compusa de Dan Balan, componentul grupului O-Zone, a depasit granitele Romaniei.

Mai exact, cantareata Paula Mitrache, stabilita de mai multi ani in Italia, face furori cu respectiva melodie, interpretata sub pseudonimul "Haiducii" si remixata de DJ-ul Gabri Ponte.
HORATIU TUDOR

Cine s-ar fi gandit ca piesa de rezistenta a baietilor de la O-Zone, "Dragostea din tei", va ajunge motiv de disputa intre casele mari de productie din Occident? Paula Mitrache, o interpreta anonima in Romania, a spart topurile in Italia cu o melodie pentru care nu a obtinut acordul de a o prelua. Succesul inregistrat a fost unul fulminant daca tinem cont ca Paula Mitrache a obtinut nu mai putin de trei discuri de aur de pe urma "Dragostei din tei".

Piesa inregistrata si la Uniunea Compozitorilor din Italia

In luna august a anului 2003, Dan Balan a inregistrat textul si piesa "Dragostea din tei" la UCMR-ADA (Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia Drepturilor de Autor). In decembrie, aceasta versiune a fost lansata din Italia in interpretarea Paulei Mitrache. Imediat, melodia a ajuns pe primul loc in Top 100 Italia, cel mai important clasament de acest gen. De precizat ca numai in prima saptamana s-au vandut 200.000 de exemplare din melodia "Dragostea din tei". Si in prezent piesa detine suprematia vanzarilor in Italia. Dupa spusele celui care a compus slagarul, cantareata l-a trecut pe coperta albumului ca autor al compozitiei, pentru a se acoperi, in cazul unui scandal. Insa, el n-a fost contactat. Mai mult, Paula Mitrache a inregistrat aceasta piesa la SIAE, echivalentul italian al UCMR-ADA din Romania. Acest triumf al Paulei afecteaza in mod foarte grav cariera celor de la O-Zone, deoarece membrii trupei erau in tratative inca de anul trecut cu unele case de productie din Italia, in vederea comercializarii acestei piese. In acelasi timp, redactorul muzical de la Radio Romania Actualitati Stefan Naftanaila spune: "Din cate stiu eu, Paula Mitrache i-a platit drepturile de autor lui Dan Balan". Atunci de ce acelasi Dan Balan se lupta pentru a-i fi recunoscute drepturile de autor? Iata versiunea lui Balan: "Nu am fost niciodata intrebat, nici de Paula Mitrache, nici de casa ei de productie, Universo, daca-mi dau acordul ca melodia sa fie interpretata de ea. Desi au scris pe coperta albumului ca muzica si textul imi apartin, ar fi trebuit sa aiba permisiunea mea printr-un act incheiat la notar. La ora actuala, UCMRADA face investigatii la SIAE pentru ca eu sa fiu recunoscut ca autorul de drept al melodiei. Impreuna cu avocatul meu, am intocmit o notificare care a fost trimisa la casa de discuri Universo si artistei Paula Mitrache. Ei sustin ca legea italiana permite oricui sa faca un cover, daca se respecta intocmai linia melodica si textul originale. Noi am descoperit ca legea italiana nu permite asa ceva si nu se aplica in cazul dat, pentru ca, in primul rand, cantecul a fost inregistrat pentru prima oara in Romania si in al doilea rand Paula este cetatean roman. Conform legii romane, ceea ce a facut Paula este o infractiune", a declarat Dan Balan.

Razboi intre case de productie

Se pare ca prejudiciile aduse formatiei O-Zone sunt de proportii. Clipul pentru piesa controversata este difuzat in Italia in paralel cu cel al Paulei Mitrache. "Noi am semnat cu o casa de productie din Italia, Time Records (distribuitor Sony Music), care va incepe razboiul in mass-media cu casa de discuri a Paulei Mitrache, Universo. Problema cea mai stringenta este aceea ca Time Records trebuie sa convinga alte case de productie din Europa (Spania, Germania, Marea Britanie) ca originalul piesei imi apartine, iar Paula Mitrache a preluat-o doar. Spun acest lucru deoarece o casa de productie din Spania vrea sa distribuie piesa si nu stie cui ii apartine de drept compozitia. Paula ne face mari probleme pentru ca piesa a fost lansata deja si in Spania, iar unii spanioli cred ca ea detine originalul. Am trimis in Spania un document care sa ateste faptul ca piesa originala am incredintat-o grupului O-Zone. Daca nu va retrage piesa din circuitul muzical din Italia, suntem hotarati sa o dam in judecata", ne-a marturisit compozitorul.

Scandalul se extinde, caci Paula Mitrache sustine ca datorita ei O-Zone a semnat contractul cu Time Records. Lucrurile nu stau tocmai asa: "Am dus tratative inca din vara anului trecut cu case de productii din Anglia, Franta si Italia. Probabil ca a aflat despre acest lucru si ne-a luat-o inainte, recurgand la tertipuri. Ca autor, sunt flatat ca piesa mea a ajuns numarul unu in Italia, insa eram interesat ca O-Zone sa ajunga acolo unde a ajuns Paula", ne-a mai declarat Dan Balan.

Aceasta confruntare a depasit asteptarile tuturor. Compozitorul nu a crezut vreodata ca piesa lui va declansa un scandal de proportii in Occident.

Iar in ceea ce o priveste pe Paula Mitrache nici atat! Versiunea Paulei lipseste din acest material, pentru ca nu a fost de gasit nici la telefon, nici prin posta electronica.
"Daca O-Zone are melodia si textul inregistrate la Uniunea Compozitorilor, atunci inseamna ca Paula Mitrache a comis o infractiune. In caz contrar, cei de la O-Zone nu au ce sa-i faca. In ceea ce priveste prezenta ei la San Remo exista doua aspecte: daca se prezinta la Interpretare, ea nu a incalcat nici o lege. Insa daca se prezinta la Creatie, atunci risca sa fie data in judecata"
Catalin Dancu, avocat


A fost doar invitata la San Remo

Paula Mitrache nu va participa, in calitate de concurenta, la Festivalul de la San Remo, cu piesa celor de la O-Zone, "Dragostea din tei". Din surse oficiale, am aflat ca ea a fost doar invitata sa cante aceasta melodie datorita succesului inregistrat in ultima vreme. La cei 30 de ani, Paula Mitrache s-a stabilit in Italia, la Bari. Este casatorita si are un baietel, Antonio. A cochetat cu teatrul, obtinand chiar un premiu in Iordania, cu un colaj din comediile lui Carlo Goldoni. Pe 15 februarie a prezentat la Caserta concertul sustinut de cantareata Olga Balan, de asemenea stabilita in Italia.

×