x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Mormântul unui domnitor român a fost descoperit după 300 de ani

Mormântul unui domnitor român a fost descoperit după 300 de ani

de Redacția Jurnalul    |    04 Mar 2024   •   23:15
Mormântul unui domnitor român a fost descoperit după 300 de ani
Sursa foto: ring.ro

Mormântul unui domnitor român a fost descoperit după 300 de ani

Este vorba despre domnitorul Vlad Călugărul, unul dintre frații lui Vlad Țepeș. Acesta a condus Țara Românească de două ori, în anul 1481, și apoi între 1482 - 1495, până la moartea sa.

După 300 de ani de căutări, a fost găsit mormântul lui Vlad Călugărul. El a fost îngropat în anul 1495 în mare discreție încât nimeni nu a știut unde este locul său de odihnă veșnică.

Doi cercetători de la Muzeul Județean Argeș. Spiridon Cristocea şi Marius Păduraru, au descoperit mormântul la mănăstirea Glavacioc din comuna argeşeană Ştefan cel Mare.

Când s-a făcut descoperirea. Cine a fost, de fapt, Vlad Călugărul

Descoperirea a avut loc pe 9 august 2005, după o zi întreagă de săpături, alături de o piatră funerară.

„Al doilea frate al lui Ţepeş, Vlad Călugărul, a decis să rămână în ţară şi să urmeze o carieră teologică. A fost în tinereţe călugăr, după aceea preot şi egumen în mănăstire. După aceea s-a răspopit şi s-a ridicat la domnie şi s-a însurat. A condus Ţara Românească de două ori, în 1481 şi între 1482 şi 1495, când s-a stins din viaţă.

Vlad Călugărul a fost foarte apreciat pentru ideile sale renascentiste. A construit 15 mănăstiri şi 30 de sate. A avut relaţii diplomatice foarte bune cu Imperiul Otoman şi, de asemenea, cu regii Franţei şi Spaniei. Însă moartea şi îngroparea sa au rămas un mister”,  a explicat istoricul Petre Mihăilescu, potrivit România Misterioasă.ro.

Mormântul a fost profanat de mai multe ori înainte de a fi găsit iar piatra de mormânt a fost construită la două secole după moartea domnitorului.

 „Sub această piatră se odihnesc oasele creştinului domnitor Vlad Călugărul, care a avut o contribuţie foarte importantă la renovarea mănăstirii. Piatra a fost pusă de către egumenul Ştefan în martie 1704”, scrie pe piatra funerară.

Vlad Călugărul avea o casă la un kilometru de mănăstire, unde petrecea circa o lună în fiecare an, potrivit ring.ro.

 

×
Subiecte în articol: mormant domnitor 300 ani vlad calugarul