x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Plantele sacre pe care trebuie să le ai în casă în ziua de Rusalii, ca să îți aducă noroc tot anul

Plantele sacre pe care trebuie să le ai în casă în ziua de Rusalii, ca să îți aducă noroc tot anul

de Redacția Jurnalul    |    23 Iun 2024   •   00:05
Plantele sacre pe care trebuie să le ai în casă în ziua de Rusalii, ca să îți aducă noroc tot anul

Rusaliile au o semnificație profundă în cultura românească, fiind asociate cu începutul verii și cu diverse ritualuri agrare menite să asigure o recoltă bogată. Zilele de 23 și 24 sunt marcate cu cruce roșie în calendarul ortodox român. Pentru a avea noroc tot anul este bine să ții în locuința ta anumite plante.

Sărbătoarea de Rusalii, cunoscută și sub numele de Pogorârea Sfântului Duh, este una dintre cele mai importante sărbători creștine, celebrată atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Catolică. În aceste zile trebuie să ții în casă o plantă care îți va aduce noroc și te va proteja.

De sărbătoarea Rusaliilor, credincioşii duc la biserică frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Ele sunt binecuvântate şi împărţite credincioşilor. Rusaliile au devenit, pe lângă Paşte, a doua sărbătoare rezervată botezurilor. Credinţa populară spune că Rusaliile sunt fiinţe asemănătoare Ielelor, care umblă prin văzduh începând cu a 25-a zi după Paşte şi provoacă rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc şi îi înnebunesc pe toţi cei care nu le respectă zilele. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume - iele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice - umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.

Femeile nu lucrau în toate miercurile în această perioadă. Pentru a apăra gospodăria de invazia acestor spirite, oamenii obişnuiesc şi astăzi să pună la porţi, în foişoare, pe ganguri sau la intrările în case, ramuri verzi de tei.

Ce sunt Rusaliile

Rusaliile au loc pe data pe 23-24 iunie și marchează evenimentul petrecut la cincizeci de zile după Învierea lui Iisus Hristos, când Sfântul Duh s-a pogorât asupra apostolilor, dându-le puterea de a vorbi în diferite limbi și de a răspândi Evanghelia. Evenimentul este descris în cartea Faptele Apostolilor, capitolul 2 din Noul Testament.

Este considerată ziua de naștere a Bisericii Creștine, deoarece apostolii au început să predice și să boteze noi credincioși. Sărbătoarea simbolizează unitatea și universalitatea Bisericii.

În biserică se ține o slujbă specială, cunoscută sub numele de Vecernia plecării genunchilor, în care se rostesc rugăciuni pentru binecuvântarea pământului și a recoltelor.

Ce plante trebuie să ai în casă în aceste zile

Potrivit spynews.ro, busuiocul este considerat o plantă sacră, cu proprietăți de purificare și protecție. Este folosit în multe ritualuri religioase și populare și este pus în casă pentru a aduce noroc și protecție.

Ramurile de tei sunt considerate sfinte și sunt folosite pentru a proteja casa și familia de rele. Se sfințesc în biserică și apoi se pun la ferestre, uși sau icoane. Se crede că acestea alungă spiritele rele și aduc liniște și armonie în casă.

Ramurile de nuc sunt, de asemenea, considerate protectoare și aducătoare de noroc. Se sfințesc în biserică și se folosesc similar cu ramurile de tei, fiind puse în locuri cheie din casă pentru protecție.

Măghiranul este cunoscut pentru proprietățile sale de a alunga spiritele rele și de a aduce noroc. Se folosește în diverse ritualuri și se pune în casă sau în curte pentru a proteja și a atrage bunăstarea.

×
Subiecte în articol: plante sacre rusalii 2024 noroc