x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Ce faci ca să n-o iei razna după serviciu

Ce faci ca să n-o iei razna după serviciu

de Paul Bardasu    |    23 Mai 2023   •   06:15
Ce faci ca să n-o iei razna după serviciu

Munca devine pe zi ce trece tot mai solicitantă și mai toți tind să rezolve probleme legate de serviciu și după program. Ba mai mult, creșterea exorbitantă a prețurilor îi face pe mulți să-și ia și al doilea job. Financiar, e bine, dar oare cât poate duce organismul? Nu ajungem ca, pentru mai mulți bani, să intrăm într-un cerc vicios și să cheltuim sumele câștigate în plus pe tratamente medicale și pe pastile?

Lucrul de câte 8, 10 sau 12 ore nu-ți mai lasă timp de nimic. Ajungi acasă, mănânci ceva pe fugă și „te relaxezi” la televizor, butonând telefonul în căutarea de noi soluții la problemele legate de muncă. Apoi urmează somn și a doua zi o iei de la capăt. E o variantă total nesănătoasă. Dar la care apelează, din păcate, tot mai multă lume. Și, totuși, după încheierea programului de la serviciu există posibilitatea de a te relaxa în cele câteva ore libere de seara. Să vedem ce e de făcut.

Casa e „acasă”

Privește propriul cămin ca pe un loc de relaxare, destinat odihnei și timpului frumos petrecut în familie. Încearcă să te detașezi de lucrurile pe care le ai de făcut de la serviciu și să încerci să te deconectezi de acel mediu. Caută să-ți aranjezi casa așa cum îți place - poate un fotoliu în care să citești, poate un colț în balcon unde să stai de vorbă cu partenerul la o cafea sau un ceai - important este să simți că, odată ajuns acasă, ești într-un spațiu sigur și plăcut, care îți îmbunătățește starea psihică. Am mers odată în tren cu un bunic care bătea spre 90 de ani și era ca argintul viu. L-am întrebat care e secretul și mi-a răspuns în câteva cuvinte: „Fără băutură, fără țigări, iar când faci pasul peste pragul casei, toate grijile serviciului să rămână la ușă”. Așadar, să-i urmăm sfatul.

Un duș te face ca nou

Când ajungi acasă, fă-te comod imediat. Ușor, ușor, vei face tranziția de la mediul de lucru la cel de acasă. Fă un duș - în funcție de ora la care ai venit stabilești și temperatura apei. Dacă ai mai multe ore de timp liber, poți seta o apă călâie, care să te învioreze. Dacă vii după 12 ore de muncă și vrei să dormi, spală-te cu apă caldă sau spre fierbinte, pentru că te va relaxa și va induce somnul.

Petrece timp cu copiii

Dacă ai copii mici, joacă-te cu ei, pentru că este o formă de relaxare psihică. În câteva minute vei uita complet de problemele de la serviciu. E bine și pentru tine, și pentru copii, fiindcă și tu ai nevoie de ei, dar și ei au nevoie de tine, să le arăți că sunt apreciați, luați în seamă și iubiți. Dacă ai copii mai mari, stai de vorbă cu ei despre școală și despre diverse alte subiecte. Nu-i certa, ci ajută-i cu sfaturi. 

Dedică o seară distracției

O dată pe săptămână, alege o seară pe care să o dedici distracției, fie cu familia, fie cu prietenii. Ori stai acasă și jucați jocuri de societate, ori mergeți la film, la teatru, la un concert ori la o cină în oraș. 

Fă mișcare!

Deși atunci când vii acasă după 8, 10 sau 12 ore de muncă ți se pare că nu mai ai chef de nimic și vrei doar să se trântește pe canapea, o soluție pentru relaxare este să te plimbi sau să faci sport. După un timp, o să-ți dai seama că, dacă faci asta regulat, o să faci față mai bine stresului și grijilor asociate cu serviciul. Profită de orele de timp liber pe care le ai pentru a petrece măcar 30 de minute plimbându-te, alergând cu copiii sau grădinărind.

Gătește împreună cu familia

Gătitul este considerat o activitate terapeutică. Te vei concentra exclusiv asupra acestei activități și vei uita de alte probleme. Și dacă locuiești singur, caută pe internet rețete interesante și apucă-te de treabă. Dar fă-o de plăcere!

Găsește-ți un hobby

Găsește-ți un hobby relaxant, precum grădinăritul, bricolajul, pictatul, tâmplăria, croșetatul, tenisul, realizarea de bijuterii handmade sau orice altă activitate frumoasă și sănătoasă pe care abia aștepți să o faci când ai timp liber.

Întinde-ți mușchii

După o zi de muncă în care fie stai tot timpul pe scaun, fie ești nevoit să stai în picioare, organismul e stresat, obosit, ai crampe, lucruri care te fac să fii cu capsa pusă. Fă câteva mișcări rapide de stretching acasă, măcar 5 minute, și întinde-ți mușchii, pentru că așa vei scăpa de o parte din tensiunea musculară.

Ia în calcul meditația

Meditația este o formă de relaxare și nu neapărat să fie făcută la cursuri sau în pădure. Poți să meditezi și acasă, după muncă. Sunt suficiente câteva minute de pace și liniște pentru a te calma după o zi stresantă.

Citește o carte

După cum bine știm, cititul este o modalitate de relaxare și de a evada din viața cotidiană. Cu ajutorul unei cărți poți călători cu gândul oriunde în lume.

Ascultă o muzică relaxantă 

Muzica are o putere de vindecare incredibilă în ce privește starea psihică proastă. Indiferent de gen, muzica îți crește buna dispoziție.

Nu îți verifica e-mailurile după program! Acest lucru îți afectează în mod negativ sănătatea, dar și a membrilor familiei tale. Neputând să te deconectezi de la problemele de serviciu, „granițele flexibile de muncă” se transformă adeseori în „muncă fără granițe”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: relaxare munca