x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Sărbătorile de iarnă în comunism. De ce Moș Crăciun a devenit Moș Gerilă

Sărbătorile de iarnă în comunism. De ce Moș Crăciun a devenit Moș Gerilă

de Redacția Jurnalul    |    16 Feb 2024   •   14:45
Sărbătorile de iarnă în comunism. De ce Moș Crăciun a devenit Moș Gerilă

În timpul dictaturii comuniste, multe tradiții și obiceiuri au fost schimbate, în încercarea de a se șerge din conștiința neamului românesc sărbătorile creștine.

Întrucât sărbătoarea Crăciunului are loc pe 25 decembrie și simbolizează nașterea lui Isus Hristos, o schimbare importantă a fost transformarea lui Moș Crăciun în Moș Gerilă, pomul de Crăciun a devenit pomul de iarnă, iar sărbătorile de Crăciun s-au numit sărbători de iarnă. 

Doctrina comunistă respingea orice religie și avea drept obiectiv ca oamenii să fie atei. Astfel că în zilele de Crăciun oamenii lucrau iar Moș Gerilă venea în noaptea de Revelion.

Sărbătorile de iarnă începeau după 27 decembrie, iar Moș Gerilă venea în casele copiilor fie în noaptea de 30 spre 31 decembrie, fie în noaptea de Revelion. 

Serbările pomului de iarnă se desfășurau în fabrici și uzine. Copiii erau chemați în fața moșului, recitau poezii, fredonau cântece și primeau pungi pline cu dulciuri. Versurile melodiilor cântate în perioada sărbătorilor de iarnă aveau tentă socialistă. Pentru că darurile erau produsul socialismului, recunoștința copiilor trebuia îndreptată către partid.

Colindele au fost și ele schimbate, iar Plugușorul nu a mai fost auzit mulți ani. Acesta a fost înlocuit cu o variantă care a primit acceptul partidului. La un moment dat, copiii care mergeau să colinde să spună poezii în care își arătau recunoștința față de partid și de Nicolae Ceaușescu.

Lucrurile au revenit la normal după căderea regimului comunist, în urma Revoluției din decembrie 1989, potrivit ziarulring.ro.

×