x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

"A-MUSE"

de Roxana Roseti    |    14 Feb 2010   •   00:00
"A-MUSE"
Sursa foto: Cristian Crisbăşan/

Să scrii despre o expoziţie a unui artist vizual este ca şi cum ar trebui să defineşti cât mai precis posibil o femeie îmbrăcată într-un tricou imprimat cu faţa unei femei. Adică, foarte greu. Să încercăm...



Este vorba despre Cristian Crisbăşan - artist vizual şi scriitor care expune între 16 şi 21 februarie 2010 la Galeriile Artmark, în cadrul proiectului "Contact Lenses". 20 de imagini alb-negru (50 x 70 cm) care înfăţişează viaţa unei femei, diferitele ei ipostaze. O Muză, desigur (Suzana pe numele ei).

Expoziţia reprezintă o etapă a unui proiect mai mare. "Un album pe care vreau să îl public în viitor (în vreo doi ani) exclusiv cu Suzana, în care vor fi imagini ale mele cu ea şi imagini ale ei cu ea, pentru că şi ea face fotografii foarte interesante. Pe Suzana am cunoscut-o în iulie 2009 şi de atunci am realizat cu ea 45 de şedinţe foto. Deci vorbim despre imagini realizate între august 2009 şi ianuarie 2010. Următoarea etapă a proiectului va fi o expoziţie mai mare cu ea la sfârşitul anului (noiembrie-decembrie 2010)", spune Crisbăşan. Şi tot el nota la un moment dat: "Se spune că aş fi artist. Până şi asta mi-e greu să afirm răspicat. Pentru că nu ştiu CUM SE SIMTE ASTA. La ingineri, poate, e clar. Există probabil un sentiment comun al breslei. Ei «se simt» ingineri. La artişti nu este o experienţă comună. Fiecare e artist în felul său. Sau nu".

Întrebări
Ce se mai poate spune despre Crisbăşan? A publicat la Editura DAAB GMBH din Köln primul album foto de autor în 2005 - "Digital Sessions" (distribuit în peste 50 de ţări de pe cinci continente). A fost inclus în antologia de fotografie erotică şi nud "The New Erotic Photography", publicată de TASCHEN USA în 2007, printre cei mai buni 82 de fotografi de gen din lume (în viziunea lor...). A fost invitat să participe la "Surexpositions 2009" - expoziţie internaţională de arte vizuale organizată de Centrul Cultural Francez din Timişoara şi de Muzeul de Artă din Timişoara în noiembrie 2009 (a participat cu proiectul "Dolls"). În februarie 2009 a avut prima expoziţie personală "VOYEUR" la The Ark Building - Bursa Mărfurilor Creative. Îi vor fi incluse 14 lucrări într-o nouă antologie de fotografie erotică, ce va fi publicată de Editura LOFT Publications (Barcelona, Spania) în martie-aprilie.

Ce se mai poate spune? Că bărbaţii îl invidiază pentru femeile pe care "le are", iar femeile... femeile sunt femei! Lăsând gluma la o parte şi contând pe simţul umorului pe care îl posedă din plin, Cristian Crisbăşan nu poate fi invidiat. Pentru simplul motiv că este "chinuit" artistic de un "monstru": femeia. A fotografia nuduri nu este o fericire, ci un calvar (dulce calvar, dar necruţător...). Nu ştim ce s-ar putea întâmpla dacă Dumnezeu ar fi femeie.

×
Subiecte în articol: expozitie