x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Albă-ca-Zăpada după 70 de ani

Albă-ca-Zăpada după 70 de ani

de Roxana Ioana Ancuta    |    01 Noi 2009   •   00:00
Albă-ca-Zăpada după 70 de ani

O moştenire care spulberă toate recordurile în materie de premiere pentru "Cea mai frumoasă din ţară".



Îndrăgita capodoperă de animaţie a lui Walt Disney, Albă-ca-Zăpada şi cei şapte pitici are o moştenire bogată de premiere distinctive - o listă întreagă de realizări obţinute pentru prima oară cu acest film în industria de divertisment. Deşi au trecut 70 de ani de când a înnobilat pentru prima dată marele ecran, Albă-ca-Zăpada încă farmecă şi încântă generaţii întregi de spectatori, continuând să îşi menţină recordul absolut de performanţe.

Prestigiosul Institut American de Film (AFI) plasează această producţie între primele zece filme ale tuturor timpurilor, iar în 2008 l-a numit drept "cel mai grozav film de animaţie al tuturor timpurilor". Plasat pe locul 34 în lista cu cele mai bune o sută de filme ale tuturor timpurilor, este filmul a cărui regină rea este pe locul al zecelea pe lista cu cele mai "ticăloase" personaje ale filmelor din toate timpurile. Un alt reper important este nemuritoarea melodie cu Albă-ca-Zăpada şi dorinţa ei, "Someday My Prince Will Come", care ocupă locul al nouăsprezecelea în topul celor mai memorabile melodii de film din toate timpurile.

Printre alte realizări remarcabile ale filmului se numără mai multe performanţe revoluţionare care la momentul respectiv au fost premiere absolute în lumea divertismentului cinematografic: primul lungmetraj de animaţie produs de Walt Disney; primul film care a lansat un album cu coloana sa sonoră; primul film considerat un film de animaţie Walt Disney clasic; primul lungmetraj american de animaţie din istoria filmului; primul film Disney relansat după un tipar de şapte ani, începând cu anul 1944; unul dintre primele 25 de filme de lung metraj păstrate în Registrul Naţional de Film al Bibliotecii Congresului, în 1989; primul film scanat integral în format digital, restaurat şi înregistrat din nou pe film, în 1993; primul film relansat în Walt Disney Masterpiece Collection (Colecţia de capodopere Walt Disney), 1994; primul DVD lansat în Seria de Platină Disney, 2001; va fi primul film Disney lansat în Colecţia de Diamant (DVD & Blu-ray).

Recorduri în materie de încasări
Fermecând generaţii întregi de fani şi cinefili, Albă-ca-Zăpada şi Cei Şapte Pitici continuă să urce în ierarhia încasărilor. Având un buget de producţie record pentru vremea respectivă, această fragilă şi tânără prinţesă şi-a demonstrat cu prisosinţă valoarea când filmul a spulberat toate recordurile de încasări la momentul lansării - continuând şi acum să se situeze între primele zece filme cu cele mai mari încasări din toate timpurile: a încasat peste 8.500.000 USD la nivel internaţional, când a fost lansat iniţial. Filmul ocupă locul al 10-lea pe lista filmelor cu cele mai mari încasări în SUA (cifre ajustate în funcţie de inflaţie):  782.620.000 USD.

×
Subiecte în articol: spectator