x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Alimente cu putere

Alimente cu putere

14 Noi 2007   •   00:00

Institutul de Cercetare Alimentară a ajuns la concluzia că un anumit compus care se află in ceai, ceapă, mere şi vin roşu are rolul de a reduce substanţial riscul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare.

Institutul de Cercetare Alimentară a ajuns la concluzia că un anumit compus care se află in ceai, ceapă, mere şi vin roşu are rolul de a reduce substanţial riscul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. Cercetătorul Paul Kroon a afirmat că "inflamarea arterelor poate duce la boli şi accidente vasculare, iar studiul nostru arată clar cum o dietă bogată in fructe şi legume poate elimina această situaţie". Conform studiului, o persoană adultă trebuie să consume zilnic 200-300 g ceapă. (S.C.)

Beneficiile cerealelor integrale

O alimentaţie sănătoasă ne ajută să ne păstrăm in formă. Spre exemplu, dacă măncăm frecvent cereale integrale prevenim constipaţia şi bolile cardiovasculare. Totodată scade riscul să ne imbolnăvim de cancer de colon şi de cancer de săn. In plus, se reduce nivelul colesterolului, după cum a declarat in cadrul unei conferinţe medicul Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Cerealele integrale sunt bogate in vitamine din grupul B, minerale, fosfor, potasiu, magneziu, fier, cupru, zinc, dar şi antioxidanţi, vitamina E, seleniu şi fitonutrienţi. (D.R.)

Dineu special

Primul dineu oficial la Casa Albă a preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, va rămăne unul cu totul special. Printre preparatele incluse in meniu s-au aflat ciorba de homar, crema de vermut, mielul cu sos de tomate, fasolea verde cu ciuperci, cartofii dulci şi salata de sparanghel. Desertul, deosebit de apetisant, a avut un nume mai puţin obişnuit: "Moştenirea lui Lafayette". Vinurile californiene au insoţit toate aceste preparate. (S.C.)

Eveniment

Ziua Europeană a Alimentaţiei Sănătoase a fost sărbătorită şi in Romănia, pe 8 noiembrie, cu concursul ANBCT, care s-a implicat in organizarea unor evenimente speciale dedicate indeosebi copiilor. La Braşov, conducerea ANBCT a organizat un simpozion pe tema "Alimentaţia sănătoasă", in cadrul căruia a fost prezentat afişul căştigător al competiţiei organizate de Uniunea Europeană, realizat de elevii Şcolii generale din Rădăuţi. (T.C.)

Turişti la podgorii

Numărul celor care aleg să işi petreacă concediile pe podgoriile din Romănia a crescut in 2007 cu 15%, faţă de anul trecut. Este vorba de peste 2.200 de turişti, dintre care trei sferturi străini. Germanii, francezii, italienii, olandezii, dar şi americanii au fost cei interesaţi să viziteze zone viticole precum Cotnari, Jidvei, Murfatlar şi Odobeşti. (D.R.)

Vinul nou romănesc

Deoarece, se implinesc două luni de la 14 septembrie - Ziua inălţării Sfintei Cruci, (numită popular şi Cristovul Viilor), cănd, conform tradiţiei creştine, la romăni, incepea culesul viilor, la "Casa Vinului - Dr. Puşcă", are loc lansarea vinului "Floare de Toamnă", din recolta acestui an. In ultimele decenii, multe ţări viticole ale Europei au dezvoltat un adevărat comerţ pe seama promovării vinului nou. Cazul cel mai concludent este Franţa, unde vinul roşu, nou, obţinut in podgoria Beaujolais, este prezentat, incepănd cu 15 noiembrie, sub numele de Beaujolais Nouveau. "Sărbătoarea Vinului Nou Romănesc", incepănd cu acest an, va avea loc pe 14 noiembrie. (T.C.)

Cărnaţi medievali

Istoricul german Hubert Erzmann, in vărstă de 75 de ani, a descoperit cea mai veche reţetă de cărnaţi. Aceasta datează de acum mai bine de 600 de ani şi cuprindea printre ingrediente carnea de porc sau de vită. De asemenea, reţeta cerea să se folosească doar ingredientele cele mai proaspete, cei care nu respectau indicaţia fiind obligaţi să plătească o amendă usturătoare, echivalentul salariului zilnic. Astfel, se poate spune că legile de protecţie a consumatorilor sunt mult mai vechi decăt se credea iniţial. (S.C.)

×
Subiecte în articol: food world