x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Aparitii editoriale

Aparitii editoriale

22 Mar 2006   •   00:00

La Editura Curtea Veche, in colectia "Sa fii sanatos", a aparut volumul "Noua revolutie a glucozei". Cartea – semnata de Jeannie Brand Miller, Kaye Foster Powell si Steven Colagiuri – se adreseaza persoanelor care sufera de diabet, de boli de inima, de sindrom metabolic, celor care doresc sa-si controleze greutatea. In 1996, introducerea termenului de indice glicemic (IG) a insemnat o revolutie in domeniul nutritiei. Conceptul de indice glicemic a schimbat radical felul in care gandim despre alimentatie. Volumul demonstreaza felul in care alimentele cu un indice glicemic mic au un impact benefic, major asupra sanatatii noastre. "Noua revolutie a glucozei" va explica tot ceea ce trebuie sa stiti despre indicele glicemic, de ce este atat de important pentru o sanatate durabila si cum va ajuta in mod concret. Informatiile cuprinse in acest volum sunt valabile in orice zi, pentru orice meniu. Retetele si planurile de meniu propuse, cu valori ale indicelui glicemic actualizate, va vor ajuta sa va mentineti sanatatea, sa scadeti in greutate, sa reduceti riscul producerii unui atac de cord, sa tineti sub control glicemia si diabetul de tip I sau II.

Stiri

OBEZITATE. Manuel Uribe, un mexican in varsta de 40 de ani, este cel mai gras barbat din lume. Mexicanul de 550 kg se pregateste sa ajunga la Modena (Italia) pentru o interventie chirurgicala care sa il ajute sa scada in greutate. Cazul lui Manuel Uribe este o enigma pentru medici, pentru ca, in ciuda greutatii uriase, nivelul glicemiei si al colesterolului in sange sunt in limitele normale. Inima lui Uribe lucreaza de asemenea normal, singura problema pentru el sunt tulburarile de respiratie caracteristice obezilor.

TIGARI. Canadianul Roger Wellet a inventat special pentru sotia sa tigarile care contin vitamina C. Se stie ca, din cauza tutunului, fumatorii sunt cei mai predispusi carentelor de vitamina C. Canadianul afirma ca noile tigari reduc din actiunea negativa a tutunului si impiedica ingalbenirea dintilor. Cu toate acestea, fumatorii nu trebuie sa se bucure prea devreme. Substantele daunatoare din tigari nu dispar.

MACAROANE. Este cunoscut ca persoanele care vor sa slabeasca trebuie sa limiteze consumul de paste fainoase. In sprijinul acestora, in magazinele din Perugia (Italia) se comercializeaza macaroane dietetice. Acestea contin o substanta – poliglucozamina – care favorizeaza arderea grasimilor si care in mod obisnuit se foloseste in suplimentele alimentare pentru slabit. Dupa doua luni de regim alimentar, cei care au mancat paste dietetice au scapat de 2,5 kilograme.

RECORD. 3.738 de mame din Filipine si-au alaptat simultan copiii intr-o tentativa de a atrage atentia asupra importantei alaptatului, releva agentia de stiri AFP. Evenimentul a intrat in Cartea Recordurilor, depasind recordul celor 1.135 de mame care au facut acelasi gest in august 2002, in orasul Berkeley, California. Desi alaptatul aduce beneficii sistemului imunitar al nou-nascutului, numai 16% dintre femeile filipineze aleg sa isi hraneasca bebelusii in mod natural.

STATISTICA. Englezii sunt mult mai sanatosi decat americanii, sustine revista Asociatiei Americane de Medicina. Numarul bolnavilor de diabet, cancer de plamani si hipertensiune arteriala este de doua ori mai mare in SUA, in comparatie cu Marea Britanie. Prof. Michael Marmot este de parere ca nu stilul de viata sau sistemul asigurarilor de sanatate sunt responsabile pentru diferentele inregistrate. "Ar trebui sa cautam explicatia in mediul in care oamenii traiesc si muncesc", explica profesorul.

RISC. Un studiu american releva ca barbatii care concep copii dupa varsta de 35 de ani risca sa aiba bebelusi subponderali, predispusi unui numar mare de afectiuni. Riscul este de 90% pentru barbatii care traiesc in mediul urban, releva datele studiului. Dr. Nancy E. Reichman, de la Universitatea de Medicina si Stomatologie New Jersey, coautorul studiului, atrage astfel atentia ca si sanatatea tatalui are un rol important in sanatatea copilului.

DICTIONAR
  • EMBRIOSCOPIE – Examen direct al embrionului in timpul primelor doua luni de sarcina. Embrioscopia se practica la femeile insarcinate care au avut deja un copil afectat de malformatii ale membrelor sau de o fanta labiopalatina (buza-de-iepure) pentru a depista acest tip de malformatii.
  • ORTOFONIE – Disciplina paramedicala care are drept scop studiul si tratamentul tulburarilor de limbaj oral si scris.
  • PUPILA – Orificiu circular in centrul irisului, care permite prin contractia sau dilatarea sa sa dozeze cantitatea de lumina ce patrunde in ochi.
  • TEGUMENT – Tesut sau totalitate a tesuturilor care acopera si invelesc un organism viu.

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Editura Univers Enciclopedic, 1998
  • SITE-URI
  • www.srmfr.ro – Societatea Romana de Medicina Fizica si Recuperare
  • www.medinfo.umft.ro/rsmi – Societatea Romana de Medicina Informatica
  • www.nututun.ro – site destinat celor care vor sa se lase de fumat
  • www.spitalul-colentina.ro – Spitalul Clinic Colentina
  • www.cmr.ro – Colegiul Medicilor din Romania
  • www.sccc-ga.ro – Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"
  • www.umfiasi.ro – Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" Iasi
  • ×
    Subiecte în articol: info