x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Apariţii editoriale, ştiri, site+uri, dictionar

Apariţii editoriale, ştiri, site+uri, dictionar

12 Aug 2008   •   00:00

În colecţia "Psihologie practică" a Editurii Trei a apărut volumul "Boala ca şansă. Cum să descifrăm mesajul ascuns al bolii" de Ruediger Dahlke. Încă din copilărie am fost învăţaţi că boala este ceva rău, de care trebuie să scăpăm cît mai repede.



În colecţia "Psihologie practică" a Editurii Trei a apărut volumul "Boala ca şansă. Cum să descifrăm mesajul ascuns al bolii" de Ruediger Dahlke. Încă din copilărie am fost învăţaţi că boala este ceva rău, de care trebuie să scăpăm cît mai repede. Autorul Ruediger Dahlke încearcă să ne determine să ne schimbăm această viziune asupra bolii. Şi pînă la urmă reuşeşte să ne convingă că pa­ha­rul este totuşi pe jumătate plin, că boala este în acelaşi timp o şansă. Prin intermediului unui organ sau a unei regiuni a corpului, sufletul încearcă să ne adu­că la cunoştinţă o durere, o tensiune, o lipsă, într-un cuvînt o pro­blemă nerezolvată. Dacă ştim să descifrăm mesajul as­cuns al bolii, atunci avem toate şansele să ne eliberăm de ea.

"Ghid psihologic pentru sarcină şi maternitate" este titlul unui nou volum din colecţia "Psihologie practică" a Editurii Trei. Ghidul este scris de Corinne Antoine, psiholog clinician, psihoterapeut şi profesor la Paris. Mămicile sînt obişnuite cu ghiduri dedicate, adesea, aspectelor fizice ale sarcinii şi maternităţii. Totuşi, pentru ca bebeluşul să ia în greutate conform normelor din cărţi este necesar ca mama să-l fi dorit şi să-l iubească, iar părinţii să fie într-o relaţie armonioasă. Altfel, toate îngriji­rile fizice rămîn fără rezultat, spune Corinne Antoine. Autoarea pune în evidenţă faptul că, deşi maternitatea este o stare naturală, există femei la care totul devine complicat. Acestora li se adresează "Ghidul psihologic pentru sarcină şi maternitate".


Ştiri


SĂNĂTATE PUBLICĂ. Americanii sînt nemulţumiţi de sistemul lor de sănătate, iar 82% dintre ei cred că ar trebui complet reorganizat, arată un studiu rea­li­zat de Commonwealth Fund, o asociaţie pentru promovarea sănătăţii pu­blice. Aproape 47% dintre americani au declarat că s-au confruntat cu probleme cînd au avut nevoie de îngrijiri medicale. De exemplu, nu erau informaţi despre rezultatele analizelor sau primeau tratamentul cu întîrziere din cauza lipsei de comunicare dintre medici.

ALERGII. Tatuajele temporare, atît de populare vara la mare, pot provoca mîncărimi, roşeaţă, pustule şi chiar dermatite sau eczeme. Vinovată este henna, vopseaua folosită pentru aceste tatuaje. Potrivit medicilor de la Academia americană de dermatologie, această vopsea conţine para-phenylenediamină, substanţă cu potenţial alergen ridicat. Dermatologii atrag atenţia în special părinţilor care permit copiilor de 4-5 ani asemenea tatuaje, gîndindu-se că nu sînt periculoase dacă dispar după cîteva zile. Reacţiile alergice pot apărea în zona tatuajului, în cazul persoanelor sensibile însă, roşeaţa şi pustulele pot acoperi tot corpul.

SCHIZOFRENIE. Asocierea estrogenului (hormon sexual feminin) cu antipsihoticele dă rezultate bune în tratamentul schizofreniei la femei. Este concluzia unui studiu australian, publicat în Archives of General Psyhiatry. La studiu au participat femei bolnave de schizofrenie. Acestora li s-a aplicat cîte un plasture cu estrogen zilnic. După o lună, delirul şi halucinaţiile specifice schizofreniei s-au redus în intensitate. "Mecanismul de acţiune a estrogenului nu este pe deplin cunoscut, însă terapia hormonală poate fi un tratament promiţător al schizofreniei", arată dr Jayashiri Kulkarni, coordonatorul studiului.

FLUOR.
Experţii Ministerului canadian al Sănătăţii propun reducerea cantităţii de fluor în pasta de dinţi pentru copii. Fluorul este indicat în rahitism, refacerea fracturilor, pentru prevenirea cariilor dentare. Totuşi, în exces, fluorul poate afecta sistemul osos, rinichii, ficatul, inima, avertizează specialiştii canadieni. Aceştia spun că, în cazul copiilor, apa potabilă şi alimentele pot asigura necesarul de fluor.

CONTRAINDICATE. Produsele cosmetice care conţin camfor, eucaliptol şi mentol sînt contraindicate sugarilor, avertizează Agenţia franceză de siguranţă a medicamentelor. "Mai multe efecte grave precum convulsiile şi pierderea cunoştinţei au fost observate la sugarii cărora li s-a făcut masaj cu astfel de produse", arată raportul agenţiei. Concentraţia de camfor, eucaliptol şi mentol trebuie limitată şi în compoziţia produselor destinate copiilor între 3 şi 6 ani.


SITE-URI

www.snpcar.ro – Societatea de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din România
www.congrese-medicale.ro – programul congreselor medicale internaţionale pentru toate specializările
www.cardioportal.ro – portalul Societăţii Române de Cardiologie
www.centrupsihologie.ro – Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie
www.aru.ro – Asociaţia Română de Urologie
www.esanatate.eu – ştiri din domeniul medical, articole despre medicina complementară
www.medicinasportiva.ro – Societatea Română de Medicină Sportivă


DICŢIONAR

ASPLENIE – Absenţa splinei, de origine congenitală sau consecutivă unei ablaţii chirurgicale.
BILIRUBINĂ – Pigment galben-brun care provine din degradarea hemoglobinei şi constituie principalul colorant al bilei.
CANULĂ – Mic tub din metal, plastic sau cauciuc care permite trecerea aerului sau a unui lichid printr-un orificiu al corpului.
DERMATITĂ – Orice inflamaţie a pielii, indiferent de originea ei.
Sursa: Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: info