x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Aquagimnastica pentru toti

Aquagimnastica pentru toti

21 Mar 2006   •   00:00

Un costum de baie si cateva miscari fizice efectuate in apa, sub supra-vegherea unui specialist. De atat avem nevoie pentru a ne mentine in forma, a scadea in greutate sau a ne ameliora starea de sanatate. Plus ca este o activitate fizica accesibila oricui, pentru ca varsta nu reprezinta un inconvenient in efectuarea miscarilor in apa. Aquagimnastica este bu-curia copiilor si cea mai buna forma de miscare pentru batrani, deoare-ce nu solicita articulatiile corpului, apa preluand 70% din greutate.

Un costum de baie si cateva miscari fizice efectuate in apa, sub supravegherea unui specialist. De atat avem nevoie pentru a ne mentine in forma, a scadea in greutate sau a ne ameliora starea de sanatate. Plus ca este o activitate fizica accesibila oricui, pentru ca varsta nu reprezinta un inconvenient in efectuarea miscarilor in apa. Aquagimnastica este bucuria copiilor si cea mai buna forma de miscare pentru batrani, deoarece nu solicita articulatiile corpului, apa preluand 70% din greutatea corporala. Iar miscarile sunt simplu de efectuat.

Gimnastica acvatica cuprinde diferite stiluri de inot, miscari din diferite dansuri (vals, twist, samba), dar si din programele de gimnastica de la sala. Prezinta avantajul ca se poate practica in orice anotimp. In aceasta perioada, aquagimnastica scade frecventa alergiilor la diferite polenuri si prafuri din atmosfera. Si ne dezmorteste articulatiile dupa lungile luni de iarna, cand ne-am miscat mai putin. Cu toate acestea, suferinzii de sinuzite, rinosinuzite si alte probleme ale cailor respiratorii sau ale urech2ii trebuie sa fie precauti la diferentele de temperatura atunci cand ies din piscina.

INCA DIN TIMPUL SARCINII


Practicarea gimnasticii acvatice poate incepe inca din primele luni de sarcina. Femeile insarcinate pot apela la cursuri speciale de gimnastica acvatica. In cazul lor, aceasta activitate limiteaza cresterea in greutate, ajuta la mentinerea unui tonus muscular adecvat, a bunei functionari a aparatului cardiovascular. "La femeile insarcinate, gimnastica acvatica contribuie, de asemenea, la mentinerea unei bune mobilitati articulare, a unei bune coordonari a miscarilor. Iar, datorita factorului termic si a contactului cu apa din bazin, aquagimnastica induce relaxare, fiindca actioneaza la fel ca un masaj. Este un excelent mod de a preveni aparitia tulburarilor circulatorii de la nivelul membrelor inferioare, de tipul varicelor si edemelor limfatice, care pot aparea in aceasta perioada. Este indicata si pentru evitarea constipatiei, gimnastica in apa contribuind la mentinerea unui tranzit intestinal adecvat", spune dr. Georgiana Tach2e, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.

DEZVOLTARE ARMONIOASA


Dr. Georgiana Tach2e afirma ca parintii nu ar trebui sa aiba ezitari in a-si duce micutii la gimnastica in apa daca vor sa aiba copii armonios dezvoltati. "Miscarea in apa dezvolta toate grupele musculare, asigura dezvoltarea la parametrii functionali a aparatului respirator si cardiovascular, previne imbolnavirile aflate in legatura cu dezech2ilibre functionale ale diferitelor aparate si sisteme, inclusiv cel imunitar", este de parere medicul. Miscarea in apa este benefica si pentru corectarea suferintelor ortopedice, de tipul tulburarilor de crestere la copii, precum scolioze, cifoscolioze, cifoze, sau dupa ce au suferit interventii ch2irurgicale.

RECUPERARE DUPA ACCIDENTE


In cazul adultilor, aquagimnastica poate ajuta la recuperarea dupa o serie de suferinte ale aparatului locomotor, precum: sech2elele posttraumatice, fracturi si interventii ortopedico-ch2irurgicale ale membrelor inferioare si neuroch2irurgicale pentru h2ernie de disc, entorse, traumatisme musculare si tendinoase, arsuri intinse cu cicatrice. "Datorita relaxarii musch2ilor, a efectului decontracturant, a starii de confort pe care le induce, aquagimnastica se foloseste cu succes in contextul suferintelor reumatismale degenerative (artroze) si inflamatorii", spune dr. Georgiana Tach2e. Gimnastica in apa este recomandata in caz de lombalgie, lombosacralgie, nevralgie intercostala. De asemenea, medicul recomanda gimnastica acvatica si in afectiunile neurologice, cele vasculare/circulatorii, cardiovasculare (dupa infarct, by-pass coronarian), pulmonare (pneumonii, bronsectazii, bronsite).

BARBATII, LA APA


Spre deosebire de femei, barbatii se adreseaza in numar foarte mic la astfel de cursuri. Ei aleg, in sch2imb, sala de forta. Explicatia ne-o ofera tot dr. Georgiana Tach2e: barbatii nu suporta un program organizat, supravegh2eat. Medicul le spune barbatilor ca, dupa o anumita varsta, organismul lor nu mai poate face cu usurinta anumite miscari, iar dupa o pauza mare in care nu fac efort, apar intinderile musculare, entorse sau luxatii. Lucru care este impiedicat prin efectuarea gimnasticii in apa. Medicul ii invata pe barbati cum sa-si dezvolte forta musculara si mobilitatea articulatiilor: forta musculara se mareste daca miscarile sunt efectuate cu rapiditate, in timp ce mobilitatea articulatiilor creste daca miscarile sunt executate cu viteza mica.

CONTRAINDICATII


Dar care trebuie sa fie temperatura apei din bazin pentru a nu ne crea neplaceri? Temperatura apei trebuie sa fie de 28-30 de grade Celsius. Pentru cardiaci, este mediul ideal, caci in apa calda apare fenomenul de vasodilatatie periferica, care induce scaderea tensiunii arteriale. Apa calda conduce si la relaxarea sistemului nervos central, decontractand complet musculatura persoanei care face aquagimnastica. In timp ce apa rece prezinta efecte inverse fata de cele produse de apa calda. Atentie insa! Gimnastica in apa prezinta si contraindicatii. Acestea sunt afectiunile acute, starile febrile, leziunile cutanate, suferintele aparatului locomotor cu evolutie rapida si severa (scleroza in placi, miopatii, cancer), afectiuni care agraveaza suferintele cardiovasculare si respiratorii. Acestora li se adauga: afectiunile cardiovasculare de tip coronarian, h2ipertensiunea arteriala instabila, boli infectioase cu leziuni cutanate (de exemplu varicela), bronsita acuta, angina, sinuzita, diareea.

EXERCITII. Specialistul in elaborarea programelor de fitness si nutritie Luiza Bucur, de la FC National Fitness Center, recomanda o serie de miscari simple, care se pot face in piscina:
  • 1. Cu mainile pe marginea bazinului, forfecati picioarele intinse inapoi
  • 2. Cu spatele sprijinit de marginea bazinului ridicati alternativ cate un picior inainte
  • 3. Cu mana stanga pe marginea bazinului si cealalta pe talie, balansati lent piciorul drept inainte si inapoi
  • 4. Sariti pe loc cu mainile pe solduri
  • 5. Alergati pe loc cu genunch2ii la piept

    BEBELUSI. Unii parinti sunt ingroziti de scandalul pe care copiii lor il fac atunci cand trebuie sa-i inbaieze. Nu este cazul bebelusilor care fac aquagimnastica. Plus ca, la micuti, gimnastica acvatica asigura o buna dezvoltare a aparatului locomotor si a sistemului nervos. De asemenea, contribuie la insusirea unei sch2eme corecte de miscare, faciliteaza capacitatea de coordonare a miscarilor. La acestea se adauga efectul psih2ologic manifestat prin gangureli specifice bebelusilor. Aceasta stare de confort este datorata capacitatii apei de a facilita miscarile, dar si efectului calmant, relaxant, decontracturant care se instaleaza o data cu introducerea micutului in apa. Iar daca va ganditi ca puiul dumneavoastra este prea mic ca sa faca miscare in apa ch2iar inainte sa stie sa mearga, atunci tineti seama de sfaturile moasei Vania Limban, de la Active Center: "Bebelusii care fac miscare in apa dobandesc incredere, curaj, o mare libertate a efectuarii miscarilor in acest mediu". Cu acordul pediatrului care-l ingrijeste, bebelusul poate fi obisnuit cu gimnastica in apa ch2iar dupa implinirea a doua luni de viata. Si nu va temeti! Daca bebelusul are acordul pediatrului, nu a mancat cu o jumatate de ora inainte de a intra in apa, temperatura apei este de 30-32 de grade Celsius, nu i se poate intampla nimic rau. Mai ales ca dumneavoastra, partenerul si instructorul specializat il veti supravegh2ea tot timpul.

    SUPRAVEGH2ERE. Programele de aquagimnastica trebuie sa fie personalizate si, obligatoriu, supravegh2eate de catre specialist. Exercitiile trebuie efectuate cu precadere in piscina sau bazin, de cele mai multe ori necesitand amenajare speciala si dotare cu o serie de dispozitive (de genul placilor plutitoare – un real ajutor pentru persoanele care nu stiu sa inoate). Medicul Georgiana Tach2e atrage atentia ca o sedinta de gimnastica acvatica nu trebuie sa depaseasca 30-45 de minute, pentru ca efortul la care este supus organismul este mult mai mare decat la activitatea fizica desfasurata pe sol.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul gimnastica aquagimnastica