x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Arhitectură modernă integrată naturii

Arhitectură modernă integrată naturii

de Georgiana Teodorescu    |    18 Dec 2008   •   00:00

Realizarea locuinţelor cu standard ridicat ocupă în continuare un loc privilegiat în cultura arhitecţilor şi este o provocare continuă pentru societatea contemporană.



Pentru că şi-au dorit o locuinţă care să ofere toate facilităţile şi să îi reprezinte cât mai bine, beneficiarii au optat pentru o casă spaţioasă şi cu elemente arhitecturale diversificate (terase, trasee de circulaţie atent studiate, poteci, amenajări peisagere).
Casa prezentată astăzi este un exemplu concret de proiect cu resurse bogate, atât natural, datorită sitului în care este plasată (pădure cu lac), cât financiar datorită spaţiului pe care beneficiarii şi l-au permis (demisol, parter plus un etaj), suprafaţa desfăşurată fiind de aproximativ 1.000 mp.

ELEMENTE SPECIFICE
Terenul accidentat spre lac oferă arhitectului posibilitatea de a realiza volumetria locuinţei  în trepte, urmărind astfel cotele naturale. Corpul central sub forma literei H redă o siluetă interesantă, locuinţa fiind deservită de anexe, terase individuale şi de un parcaj acoperit cu cinci locuri, plasat la intrarea principală. Faţadele dinspre lac sunt puternic vitrate pentru a oferi o vedere panoramică asupra frumuseţilor naturale. Parterul este rezervat zonei de zi, incluzând: hol de intrare, bucătărie, dining şi un living spaţios care comunică însă cu o terasă generoasă (cu grill şi cuptor extern). O altă terasă încorporează un jacuzzi exterior şi comunică cu piscina acoperită, aflată într-un corp separat de locuinţă. Etajul întâi este rezervat zonei de noapte cu mai multe dormitoare şi băi adiacente. Pentru că centrul de interes al zonei îl reprezintă lacul, s-au amplasat aici un ponton şi o terasă acoperită cu pergolă în apropierea lui.

DETALII TEHNICE
Structura este realizată pe stâlpi portanţi, tâmplăria exterioară şi interioară fiind din lemn. Pentru a stabiliza terenul au fost ridicate ziduri de piatră, acestea urmărind un traseu liber de la baza lacului până pe terasa de la parter, pereţii de la demisol şi parter fiind construiţi tot din piatră. Acoperişul în ape a fost prevăzut cu ţiglă, demisolul din piatră şi terasele placate cu lemn integrează locuinţa în spaţiul natural. La fel ca iluminatul interior, cel exterior este considerat foarte important şi a fost atent studiat, proprietatea fiind scăldată în lumină arhitecturală pe timpul nopţii atât din motive de siguranţă, cât şi pentru atmosferă.

Către arhitecţi
Jurnalul Naţional, prin suplimentul Jurnalul casei mele, vine în sprijinul arhitecţilor prin rubrica "Proiect de casă", în care îi invităm să îşi prezinte propunerile. Astfel, proiectele pot apărea în acest format în paginile suplimentului. Pentru detalii ne puteţi scrie la adresa de e-mail georgiana.teodorescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: proiect de casă