x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Atenţie! Oraşul citeşte

Atenţie! Oraşul citeşte

de Cătălina Beţa    |    02 Mai 2010   •   00:00
Atenţie! Oraşul citeşte

Braşov, Piaţa Sfatului. Aici a avut loc prima ediţie Lecturi Urbane la suprafaţă. Lecturi Urbane este "un proiect de implicare civică iniţiat de civica.ro ce are ca scop promovarea lecturii în locurile publice şi în mijloacele de transport în comun - în particular şi actul cititului în general, spun cei de la orasulciteste.ro.

De curând, Lecturi Urbane a promovat lectura într-o piaţă publică plină de oameni, încălzită de lumina prietenoasă a soarelui şi de entuziasmul participanţilor la acest proiect. Evenimentul a început la ora 13:00, când aproximativ 50 de voluntari Lecturi Urbane au coborât din autocarul venit de la Bucureşti şi au adus cu ei cărţile obţinute prin donaţie de la mai multe instituţii şi de la Jurnalul Naţional.

Aproximativ alţi 50 de voluntari din Braşov au răspuns pozitiv invitaţiei de a se alătura acestui demers şi, timp de o oră, cu toţii au citit în Piaţa Sfatului şi au dăruit cărţi trecătorilor, rugându-i să dăruiască, la rândul lor, mai departe aceste cărţi după ce le vor fi lecturat şi, o dată cu ele, mesajul Lecturi Urbane.

NU VINDEM
Cărţi! Reacţiile au fost diverse şi, în această fază a proiectului, se poate spune că scopul a fost atins. Atenţia oamenilor a fost stârnită din primele clipe în care grupul de voluntari a transformat Piaţa Sfatului într-o sală publică de lectură. Iniţial, oamenii au crezut că e vorba despre un târg de cărţi. Totuşi, nimeni nu a vândut cărţi, însă multora le-a fost dăruită câte o carte.

După reticenţa iniţială, cauzată de presupunerea că aceşti voluntari erau "obişnuiţii străzilor" care cer bani pentru diverse cauze, mai mult sau mai puţin reale, destinatarii acestui gest s-au deschis şi chiar au dialogat cu cei care le ofereau cărţile. Celor care au primit cărţi le-a fost spusă pe scurt "povestea" Lecturi Urbane şi au fost încurajaţi să facă la fel, pentru a oferi un exemplu public pozitiv societăţii, diferit de cele promovate în mass-media la ora actuală.

LECTURA
Oamenii au primit cu uimire şi bucurie această iniţiativă şi, chiar dacă mulţi dintre ei ne-ar putea oferi probabil repere în lecturile noastre, au înţeles că Lecturi Urbane nu încearcă să dovedească ceva, ci încearcă să schimbe ceva. Pentru noi, cei care suntem, şi pentru cei care vor veni. O schimbare mult aşteptată. O schimbare mult dorită.

O schimbare care are nevoie de mult mai mult decât lectura izolată în intimitatea propriei biblioteci. O schimbare ce presupune setarea şi promovarea unor modele sociale consistente cu adevărat. Consistenţa care nu include silicon, vopsea şi parvenitism, ci educaţie, informaţie, cultură, cunoştinţe. Bun-simţ... Atenţie! Oraşul citeşte!

×
Subiecte în articol: spectator