x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Atleţi absoluţi

Atleţi absoluţi

06 Dec 2007   •   00:00

Săptămăna viitoare, Zoom vă invită intr-o lume unică, a celor mai rapizi alergători de curse din lume: gheparzii, cu documentarul marca Discovery Channel.

Săptămăna viitoare, Zoom vă invită intr-o lume unică, a celor mai rapizi alergători de curse din lume: gheparzii, cu documentarul marca Discovery Channel.

"Gheparzii: cursa contracronometru", din Colecţia Discovery, prezintă povestea unei organizaţii care face eforturi substanţiale să apere gheparzii din Namibia şi să crească numărul acestora. Este povestea oamenilor pasionaţi, iubitori de animale, de la organizaţia CCF (Fondul pentru Conservarea Gheparzilor) şi totodată un material ce oferă o introducere in problemele pe care le infruntă gheparzii in lupta pentru supravieţuire. Dr Laurie Marker, director executiv al organizaţiei, lucrează cu aceste feline incă din 1974 şi a ajutat la identificarea lipsei variaţiilor genetice, care cauzează problemele de supravieţuire ale gheparzilor.

MORFOLOGIE. Ghepardul este un animal "construit" pentru viteză. Picioarele lungi şi greutatea mică ajută acest prădător fascinant să supravieţuiască in condiţiile aspre din savană. Cu salturi de aproape 10 metri in tipul alergării, ghepardul este cel mai rapid animal de pe Pămănt, reuşind să atingă viteza de 50 de kilometri pe oră in doar 2,5 secunde. Cu o asemenea constituţie, cine s-ar putea găndi că uimitoarele feline luptă de milenii cu defecte genetice care le aduc aproape de limita dispariţiei? Acum 10.000 de ani gheparzii s-au mai confruntat cu situaţia in care se află acum. Rămănănd doar căteva exemplare, reproducerea a avut loc intre exemplare foarte asemănătoare genetic, fapt ce duce acum la naşterea puilor cu defecte fizice.

AMENINŢĂRI. Pe lăngă problema genetică pe care o au de infruntat, gheparzii trebuie să se ferească şi de furia fermierilor de pe teritoriul Namibiei. Pentru a-şi feri turmele de atacul animalelor sălbatice şi in special de atacul gheparzilor, fermierii apelează de obicei la capcane şi la arme de foc. Organizaţia nonprofit CCF s-a găndit şi la această problemă şi a reuşit să o rezolve cu ajutorul căinilor de pază, rasa Anatholian Shepherd, care infruntă cu succes orice ghepard indrăzneşte să se apropie.In prezent are loc un program de educare a tineretului din Namibia in vederea ocrotirii gheparzilor şi considerarea acestora o bogăţie naţională. (A.Z.)

"Om versus prădător - un conflict de mii de ani ce ameninţă să provoace dispariţia celui mai rapid alergător al lumii"

Features:

¢ Consultanţi de specialitate

¢ Explicaţii

¢ Acţiuni live

×
Subiecte în articol: video