x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Blană valoroasă, carne preţioasă

Blană valoroasă, carne preţioasă

de Gabriela Mladin    |    19 Aug 2007   •   00:00
Blană valoroasă, carne preţioasă

O familie din satul gorjean Gornăcelu a avut ideea de a creşte chinchile. Animal jucăuş din familia rozătoarelor, chinchila pare mai profitabilă decăt creşterea melcilor. Dar fermele de chinchila nu sunt atăt de intălnite precum cele de melci!

Afacere - bani din chinchile

O familie din satul gorjean Gornăcelu a avut ideea de a creşte chinchile. Animal jucăuş din familia rozătoarelor, chinchila pare mai profitabilă decăt creşterea melcilor. Dar fermele de chinchila nu sunt atăt de intălnite precum cele de melci!

Â

Internetul a fost sursa de unde familia Diaconu a preluat ideea creşterii chinchilelor. "Ideea a fost a fratelui meu, care s-a uitat pe internet şi apoi a cumpărat 18 animăluţe, ajungănd ca acum să avem 50", povesteşte Vasile Diaconu. De ceva vreme, acesta, impreună cu soţia, se ocupă zilnic de creşterea şi intreţinerea acestor animale. Inceputul a fost destul de greu, dat fiind faptul că nici măcar veterinarul din comună nu prea avea habar de cum trebuie crescute.

Â

PRETENŢIOASE. Avănd insă documentaţia de pe internet, familia s-a pus pe treabă, pentru ca ferma de chinchila să devină o afacere profitabilă. Astfel au cumpărat "bateriile", adică acele cuşti in care locuiesc micuţele animale. Preţul acestora nu este unul foarte mic, spune crescă-torul, avănd in vedere că o astfel de cuşcă, formată din cinci compartimente, este de 15 milioane de lei vechi.

Chinchila sunt animale cu pretenţii. "Trebuie ţinute departe de zgomote şi să aibă o temperatură constantă de 18 grade Celsius iarna şi nu mai mult de 25 de grade vara", spune Vasile Diaconu. Tocmai de aceea in perioada verii gorjeanul le-a montat un ventilator, iar pentru la iarnă va pune in funcţiune o centrală pe lignit. "Nu am eu in casă centrală cum a trebuit să cumpărăm pentru acestea. Numai centrala a costat aproape 50 de milioane de lei vechi", spune crescătorul. Tot pentru confortul animalelor, gorjeanul le pune muzică, deoarece, spune el, le ajută să crească mai repede. Un alt aspect esenţial il reprezintă curăţenia, care trebuie făcută săptămănal.

Â

BANI. Vasile Diaconu spune că vrea să-şi dezvolte o adevărată afacere din creşterea acestor animale. "Vrem să ducem căt mai departe afacerea asta, pentru că ea reprezintă viitorul copiilor noştri", spune capul familiei. Pe piaţa internaţională, blana chinchilelor este la mare preţ. La magazinele de animale, acestea costă intre 50 şi 200 de dolari.

Directorul Direcţiei Agricole din Gorj, Petre Tomoiu, susţine că in documentele instituţiei nu figurează nici un crescător de chinchile. Pe de altă parte, primarul comunei gorjene Schela, Aristide Şerbănescu, susţine că ii va acorda tot sprijinul fermierului ca acesta să obţină finanţare. Pănă atunci insă, familia Diaconu din satul Gornăcelu rămăne singura care a avut curajul să dezvolte o fermă de creştere a acestor animale rar intălnite şi de mare preţ.

Â

NU IN MOD TRADIŢIONAL. Pentru a hrăni chinchila, Vasile Diaconu merge regulat in Timişoara, de unde cumpără concentratele de care animalele au nevoie. "Furajele ce au vitamine şi minerale le iau de la o firmă din Timişoara ce le importă din Ungaria", spune acesta. Mai trebuie precizat că o familie de chinchila nu este alcătuită in mod tradiţional, adică un mascul şi o femelă. Familia are cinci femele şi un mascul - care are libertate totală, plimbăndu-se de la o femelă la alta. In plus pentru menţinerea unei blăni curate, strălucitoare şi elastice, chinchila are nevoie de o baie in nisip.

Â

,,Inceputul a fost destul de greu. Chinchila sunt animale cu pretenţii.Trebuie ţinute departe de zgomote şi să aibă o temperatură constantă de 18 grade Celsius iarna şi nu mai mult de 25 de grade vara. Tocmai de aceea in perioada verii le-am montat un radiator, iar pentru la iarnă voi pune in funcţiune o centrală pe lignit"

Victor Diaconu

Â

,,Le pun muzică, deoarece le ajută să crească mai repede. Nu am eu in casă centrală cum a trebuit să cumpărăm pentru ele. Numai centrala a costat aproape 50 de milioane de lei vechi. Vrem să ducem căt mai departe afacerea asta, pentru că ea reprezintă viitorul copiilor noştri. Pe piaţa internaţională, blana chinchilelor este la mare preţ"

Vasile Diaconu

×